AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Turk Ceza Kanunu Madde 280 nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Türk Ceza Kanunu Madde 280 nedir?​

Sağlık mesleği mensubu görevini yaptığı sırada bir suçun işlendiği yönünde bir belirti ile karşılaşmasına rağmen, durumu yetkili makamlara bildirmez veya bu hususta gecikme gösterirse bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

Sağlık mesleği mensupları ile ilgili suç tanımlamaları nelerdir?​

Sağlık Mesleği Mensupları ile İlgili Suç Tanımları
- Suçu bildirmemek veya bildirimde gecikmektir.
- Çocuğun soy bağının değiştirilmesi.
- Kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak biçimde ilaç uygulaması veya satılması
- Yasaların izni dışında çocuk düşürtme.
- Kısırlaştırma.

CMK 280 1 c maddesi nedir?​

CMK 280 1 c maddesi nedir?
CMK Madde 280 Gerekçesi İncelemenin duruşmalı yapılması zorunlu görüldüğünde, gerekirse sanığın tutukluluğuna karar verilerek veya adlî kontrole ilişkin tedbirler alınarak duruşma hazırlığına başlanır.

Aşağıdakilerden hangisi Türk ceza Kanunu’nda TCK Sağlık mesleği mensuplarının suçu bildirmesi ile ilgili maddesidir?​

Sağlık mesleği mensuplarının bu yükümlülüğü ihlal etmeleri, yani suçu bildirmemeleri 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu (TCK)’nun 280’inci maddesinde suç olarak düzenlenmiştir.

Sağlık mesleği mensubu olmanın ceza arttırıcı kabul edildiği suçlar nelerdir?​

Sağlık mesleği mensubu olmanın ceza arttırıcı sebep olarak kabul edildiği suçlar:
- Uyuşturucu madde imal ve ticareti.
- Uyuşturucu madde kullanımının kolaylaştırılması
- Çocuğun cinsel istismarı
- Sahte resmi belge düzenlemesi.

Sağlık meslek mensuplarının görev ve sorumlulukları nelerdir?​

Sağlık meslek mensuplarının görev ve sorumlulukları nelerdir?
İlaç hammaddeleri ve ağırlıklı olarak ilaç ve ilaçların hazır duruma getirilmesi ilaçlar kapsamında araştırmalar yapmak, üretiminin ve tasarımının sağlanması, kalite kontrol ve tanıtımının gerçekleşmesi, kalite güvencesinin sağlanması gibi görevleri vardır.
Suçu ihbar etmemek suç mu?​
“(1) İşlenmekte olan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. (2) İşlenmiş olmakla birlikte, sebebiyet verdiği neticelerin sınırlandırıl- ması hâlen mümkün bulunan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır.
CMK 280 1f maddesi nedir?​

Istinaf bozar mı kaldırır mı?​

Istinaf bozar mı kaldırır mı?
İstinaf mahkemesi, davanın esasına girerek yerel mahkeme kararını kaldırabilir. İstinaf mahkemesi, yerel mahkemenin verdiği kararı kaldırarak davanın kısmen veya tamamen kabulüne karar verebilir.

Psikolog suçu bildirmek zorunda mı?​

Sağlık mesleği mensubu görevini yerine getirdiği sırada suç işlendiğine ilişkin bir “belirti” ile karşılaşması durumunda bildirimde bulunmakla yükümlü kılınmıştır.

TCK 250 madde nedir?​

(1) (Değişik: 2/7/2012-6352/86 md.) (1) Görevinin sağladığı nüfuzu kötüye kullanmak suretiyle kendisine veya başkasına yarar sağlanmasına veya bu yolda vaatte bulunulmasına bir kimseyi icbar eden kamu görevlisi, beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.
 
Türk Ceza Kanunu'nun 280. maddesi, sağlık mesleği mensubu olan kişilerin görevlerini yerine getirirken suç işlendiği yönünde bir belirtiyle karşılaştıklarında, durumu yetkili makamlara bildirmemeleri veya geciktirmeleri durumunda hapis cezası ile cezalandırılmalarını düzenlemektedir. Bu maddeye göre, suçu bildirmeme veya bildirimde gecikme durumunda kişi bir yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir.

Sağlık mesleği mensupları ile ilgili suç tanımlamaları arasında suçu bildirmemek veya bildirimde gecikmek, çocuğun soy bağının değiştirilmesi, kişilerin hayatını ve sağlığını tehlikeye sokacak şekilde ilaç uygulaması veya satılması, yasaların izni dışında çocuk düşürtme, kısırlaştırma gibi konular yer almaktadır.

TCK'nın 280/1-c maddesi, Ceza Muhakemeleri Kanunu (CMK) hakkında bilgi içermektedir. Bu madde, duruşmalı incelemelerde sanığın tutukluluğuna karar verilerek veya adli kontrol tedbirlerinin alınarak duruşma hazırlığına başlanması konusunu düzenlemektedir.

Sağlık meslek mensuplarının görev ve sorumlulukları arasında, ilaç hammaddeleri ve ilaçların hazır hale getirilmesi, araştırmalar yapmak, üretim ve tasarımı sağlamak, kalite kontrol ve tanıtımını gerçekleştirmek, kalite güvencesini sağlamak gibi görevler bulunmaktadır.

“Suçu ihbar etmemek” TCK’de suç olarak düzenlenmiş olup, işlenmekte olan bir suçu yetkili makamlara bildirmeyen kişi hapis cezası ile cezalandırılabilir.

CMK'nın 280/1-f maddesi ise dosyanın eksik olması nedeniyle istinaf mahkemesi tarafından geri gönderilen durumu düzenlemektedir.

Son olarak, psikologlar da diğer sağlık mesleği mensupları gibi görevlerini yerine getirirken suç işlenmesine dair belirtilerle karşılaştıklarında, bu durumu yetkili makamlara bildirmekle yükümlüdürler.

TCK'nın 250. maddesi ise kamu görevlisinin görev nüfuzunu kötüye kullanarak kendisine veya başkasına yarar sağlamasına veya vaatte bulunmasına bir kişiyi zorlamasını suç olarak tanımlamaktadır. Bu durumda kişi beş yıldan on yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılabilir.
 
Geri
Üst