AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Turk Ceza Kanunu 146 1 maddesi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Türk Ceza Kanunu 146 1 maddesi nedir?​

md. 146 “Türkiye Cununiyeti Teşkilatı Esasiye Kanununun tanının veya bir kısmını tağyir ve lehdil veya ilgaya ve bu kanun ile teşekkül etniş olan Büyük Millet Meclisini iskata veya vazifesini yapınaktan men’e cebren teşebbüs edenler, idam cezama mahkün olur”.

Görevi ihmal ne demek?​

GÖREVİ İHMAL. İhmal, sözlük anlamı ile; gereken ilgiyi göstermeme, boşlama, savsaklama, savsama, önem vermeme[1], belirli bir sebebi olmaksızın bir işi isteyerek geri bırakma, geciktirme, umursamama, erteleme anlamlarına gelmektedir.

Türk ceza Kanunun 257 maddesi nedir?​

Türk ceza Kanunun 257 maddesi nedir?
(1) Kanunda ayrıca suç olarak tanımlanan haller dışında, görevinin gereklerine aykırı hareket etmek suretiyle, kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisi, altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır.

TCK 146 şikayete tabi mi?​

TCK 146 şikayete tabi mi?
Hırsızlık Suçu ve Kullanma Hırsızlığı Kullanma hırsızlığı suçu şikayete tabi bir suçtur. Kullanma hırsızlığı halinde suçun cezası yarı oranında indirilir. Ancak kullanma hırsızlığı konusu malın başka bir suç işlemek için kullanılmış olması halinde bu hüküm uygulanmaz (TCK 146).

146 11 maddesi nedir?​

Madde metninde, kullanma hırsızlığı tanımlanmıştır. Bu hırsızlık şeklinin oluşması için kişi sahibinin rızası olmaksızın malı alırken, bunu belli bir süre kullandıktan sonra iade etmek amacıyla hareket etmesi gerekir. Kullanma hırsızlığında, kullanmanın her hâlde kısa sayılacak bir süre devam etmesi temel koşuldur.

TCK 257 şikayete bağlı mı?​

Görevi kötüye kullanma suçu şikâyete tabi suçlardan değildir. Bu nedenle, suçun soruşturulması için herhangi bir şikâyet süresi de yoktur.

TCK 257 2 şikayete tabi mi?​

TCK 257 2 şikayete tabi mi?
Görevi kötüye kullanma suçu, takibi şikayete bağlı suçlar kategorisinde değildir. Bu nedenle, suçun soruşturulması için herhangi bir şikayet süresi de yoktur. Suçun dava zamanaşımı süresi 8 yıldır.

Bileşik suç diğer adı nedir?​

Bileşik suç diğer adı nedir?
Zincirleme Suç Nedir? (TCK 43) Zincirleme suç, diğer bir deyişle müteselsil suç, aynı kişiye veya topluma karşı farklı zamanlarda sergilenen birden fazla hareketle bir suç işleme kararının icra edilmesi veya aynı suçun birden fazla kişiye karşı tek fiille işlenmesidir (TCK m.43).
 
Türk Ceza Kanunu'nun 146/1 maddesi, "Türkiye Cumhuriyeti Teşkilatı Esasiye Kanunu'nun tanını veya bir kısmını tağyir ve lehdil veya iltizama ve bu kanun ile teşekkül etmiş olan Büyük Millet Meclisini iskata veya vazifesini yapmaktan men'e cebren teşebbüs edenler, idam cezasına mahkum olur" hükmünü içermektedir.

Görevi ihmal ise, gereken ilgiyi göstermeme, boşlama, savsaklama, savsama, önem vermeme anlamlarına gelmektedir. Bir kişinin belirli bir sebebi olmaksızın bir işi isteyerek geri bırakması, geciktirmesi, umursamaması veya ertelemesi durumunu ifade eder.

Türk Ceza Kanunu'nun 257. maddesi ise, görevinin gereklerine aykırı hareket ederek kişilerin mağduriyetine veya kamunun zararına neden olan ya da kişilere haksız bir menfaat sağlayan kamu görevlisinin altı aydan iki yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılmasını düzenlemektedir.

TCK 146 ve 257. maddelerde şikayete bağlı bir durum söz konusu değildir. Ancak, TCK 146'da kullanma hırsızlığı suçu şikayete bağlı bir suç olup, cezası yarı oranında indirilirken, TCK 257'de görevi kötüye kullanma suçu şikayete tabi değildir ve suçun dava zamanaşımı süresi 8 yıldır.

Öte yandan, "bileşik suç" olarak adlandırılan zincirleme suç kavramı, aynı kişiye veya topluma karşı farklı zamanlarda sergilenen birden fazla hareketle bir suç işleme kararının icra edilmesini veya aynı suçun birden fazla kişiye karşı tek fiil ile işlenmesini ifade etmektedir (TCK m.43).
 
Geri
Üst