AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Turk Ceza Hukuku Reformunun oncu olan ilkeler nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Türk Ceza Hukuku Reformunun öncü olan ilkeler nelerdir?​

Ceza hukukun en önemli iki temel ilkesi suçta ve cezada kanunilik ilkesi ile suçta ve cezada kusur ilkesidir.
- Suçta ve cezada kanunilik ilkesi (nulla poena sine lege) •
- Suçta ve cezada kusur ilkesi. •
- Belirlilik İlkesi. •
- Kıyas Yasağı •

Türkiye’de modern anlamda kanunlaştırma hareketleri ile diğer ülkelerden kanunların iktibas edilmesi ceza hukuku açısından ne ile başlar?​

Türkiye’de modern anlamda kanunlaştırma hareketleri ile diğer ülkelerden kanunların iktibas edilmesi ceza hukuku açısından ne ile başlar?
Ülkemizde modern anlamda ceza hukuku alanında kanunlaştırma hareketlerinin Tanzimat Dönemi ile başladığı kabul edildiğinden biz de tarihsel gelişime ilişkin açıklamalarımızı bu dönemden itibaren yapacağız.

1926 tarihli ve 7.65 sayılı Türk Ceza Kanunu hangi ülkeden iktibas edilmiştir?​

Türk Ceza Kanunu 1926 yılında, 1889 tarihli İtalyan Zanardelli Yasası esas alınarak hazırlanarak TBMM’de kabul edilen yeni ceza kanunudur.

Ceza hukuku hangi dönemde başlamıştır?​

Ceza hukuku hangi dönemde başlamıştır?
Osmanlı devleti çöküşüne yaklaştığını gösteren hukuki aksaklıkları giderebilmek amacıyla Tanzi- mat döneminin ilk ceza kanunu olan 1840 tarihli ceza kanununu çıkarmıştır.
Borçlar hukuku hangi ülkeden alınmıştır?​
Borçlar Kanunu, Türkiye’de 22 Nisan 1926’da İsviçre Borçlar Kanunu örnek alınarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde kabul edilen ve 4 Ekim 1926 tarihinde yürürlüğe konulan 818 sayılı kanundur. 11 Ocak 2011 tarihinde kabul edilen Türk Borçlar Kanunu’nun yürürlüğe girmesiyle yürürlükten kalkmıştır.

Türk Ceza Kanunu neden kuruldu?​

Türk Ceza Kanunu neden kuruldu?
Türk Ceza Kanunu (TCK), 26 Eylül 2004 tarihinde kabul edilen ve 1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren 5237 sayılı ceza kanunudur. Amacı; “kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzen ve güvenliğini, hukuk devletini, kamu sağlığını ve çevreyi, toplum barışını korumak, suç işlenmesini önlemektir”.

Osmanlı Devletinde ilk modern ceza ve ticaret kanunu hangi dönemde hazırlanmıştır?​

Tanzimat’ın ilanından kısa bir süre sonra, 1 Rebiulevvel 1256/ 3 Mayıs 1840 tarihinde yeni hazırlanan ceza kanunu yürürlüğe girdi18. Bir mukaddime, 13 fasıl ve bir hâtimeden oluşan bu kanun, muhtevası bakımından yerli olup 41 maddeden ibarettir.
 
Türk Ceza Hukuku Reformunun öncü olan ilkeleri şunlardır:

1. Suçta ve Cezada Kanunilik İlkesi: Yani "nulla poena sine lege", suç ve ceza konusunda yaptırımların önceden kanunla belirlenmiş olması ilkesidir. Bu ilkeye göre, bir eylemin suç olabilmesi için önceden kanunda açıkça belirtilmiş olması gerekmektedir. Ayrıca cezanın da yine kanunda öngörülmesi ve bu çerçevede uygulanması gerekmektedir.

2. Suçta ve Cezada Kusur İlkesi: Suçun işlenmesinde kişisel kusurunun olduğunun kanıtlanması gerektiği ilkesidir. Yani suçun faili olan kişinin eylemi kasıtlı veya ihmal sonucunda gerçekleşmiş olmalıdır.

3. Belirlilik İlkesi: Ceza hukukunda suç ve ceza konularının net ve açık bir şekilde tanımlanmış olması gerektiği ilkesidir. Böylelikle bireylerin hangi davranışların suç olduğunu önceden bilebilmeleri sağlanır.

4. Kıyas Yasağı: Ceza hukukunda benzer olaylar arasında kıyaslama yaparak ceza uygulanmasını yasaklayan ilkedir. Yani mevcut kanun hükümleri dışında bir durum için kıyaslama yaparak ceza tayini mümkün değildir.

Türkiye'de modern anlamda kanunlaştırma hareketleri ve diğer ülkelerden kanun iktibasları Tanzimat Dönemi ile başlamıştır. Tanzimat Dönemi'nde başlayan hukuki reformlar modern ceza hukuku anlayışının ve kanunlaştırma sürecinin temellerini atmıştır.

1926 tarihli ve 7.65 sayılı Türk Ceza Kanunu, Italian Zanardelli Yasası esas alınarak hazırlanmış ve Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde kabul edilmiştir. Bu kanun, Türkiye'de modern anlamda ceza hukukunu düzenleyen önemli bir belgedir.

Ceza hukuku, Osmanlı Devleti'nin çöküşüne yaklaştığı dönemde, yüksek İslam hukuku kuralları yerine Batı'dan etkilenerek Tanzimat Dönemi'nde başlamıştır. Bu dönemde Osmanlı Devleti, modern ceza hukuku ilkelerini benimsemeye başlamıştır.

Borçlar Hukuku ise Türkiye'de İsviçre Borçlar Kanunu örnek alınarak oluşturulmuş ve yürürlüğe konulmuştur. Borçlar Kanunu'nun amacı, hukuki ilişkilerdeki borçların ve hakların düzenlenmesi ve uygulanmasıdır.

Türk Ceza Kanunu ise 2005 yılında yürürlüğe giren bir kanundur ve amacı kişi hak ve özgürlüklerini, kamu düzen ve güvenliğini, hukuk devletini, kamu sağlığını ve çevreyi, toplum barışını korumak ve suç işlenmesini önlemektir.

Osmanlı Devleti'nde ilk modern ceza ve ticaret kanunu Tanzimat'ın ilanından kısa bir süre sonra, 3 Mayıs 1840 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Bu kanun, yerli muhteva ile hazırlanmış ve 41 maddeden oluşmuştur.
 
Geri
Üst