Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Turk Borclar Kanunu itiraz nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
52.573
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Türk Borçlar Kanunu itiraz nedir?​

İtiraz bir borcun doğmadığının veya sona erdiğinin ileri sürülmesidir. Def’i ise, borcun ifa edilmesini geçici veya sürekli olarak engelleyen bir haktır. Def’i borcu sona erdirmez, sadece ifayı engeller.

Borcun sebepleri nelerdir?​

Borcun Sebebi Taraflar, borcun konusu ve borcun mahalli borç ilişkisinin gerçekleşmesi için bulunması zorunlu olan, maddi unsurlardır. Ancak borç ilişkisinin doğması için bu unsurlar yeterli değildir. Borcun taraflarını, borcun konusuna (edime, hüküm ve sonucuna) bağlayan, başka bir sebebin daha bulunması gerekir.
Türk Borçlar Kanunu kaç sayılı?​
Türk Borçlar Kanunu, Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde 11 Ocak 2011’de kabul edilen ve 1 Temmuz 2012’de yürürlüğe giren 6098 sayılı kanundur. 22 Nisan 1926 tarihli ve 818 sayılı Borçlar Kanunu’nu yürürlükten kaldırdı.

Borçlar hukukuna hakim olan ilkeler nelerdir?​

Borçlar hukukuna hakim olan ilkeler nelerdir?
İrade Özgürlüğü İlkesi.

Borç tanıması ne demek?​

Borç tanıması ne demek?
Hukuki sebebi açıklanmadan borçlunun alacaklıya karşı borcunun varlığını tanıması yoluyla kurulmuş sözleşme ilişkileri, Roma Hukuku’ ndan günümüze değin varlığını sürdürmektedir.

Borç neden doğar?​

Bunlar; 1.Hukuki işlemlerden (sözleşmelerden) 2.Haksız fiillerden 3.Sebepsiz zenginleşmeden olmak üzere borç üç şeyden doğar. Bir borç ilişkisinde alacaklı haline gelen tarafın borçludan yerine getirmesini talep edebileceği bir takım haklar ortaya çıkar.

Borcun kaynakları nelerdir hukuk?​

Borçlar hukuku kanununa göre borcun 4 adet kaynağı olabilir. Borçlar sözleşmeden kaynaklanabilir, sözleşmeden kaynaklanabilir, sebepsiz senginleşmeden kaynaklanabilir veya kanununun kendisinden doğabilir. Geçerli bir borcun doğabilmesi için hukukun düzenlediği bir kaynaktan çıkması gerekir.
Türk Borçlar Kanunu kaç kısma ayrılır?​
Türk Borçlar Kanunu Özellikleri Kanun; Genel hükümler ve özel borç ilişkileri olmak üzere iki kısma ayrılıyor. Her kısım da kendi içinde bölümlere ayrılıyor. Toplamda 649 madde bulunuyor.

818 sayılı Borçlar Kanunu Nedir?​

818 sayılı Borçlar Kanunu Nedir?
Madde 180 – (22/4/1926 tarih ve 818 sayılı Kanunun hükmüdür.) İki müteahhit karşılıklı alacak ve vereceklerini birbirine nakletmek suretiyle birleştirdikleri halde her birinin alacaklıları mamelekin temlikinden doğan hakları haiz ve yeni taahhüt bütün borçlardan mesul olur.

Borçlar hukuku ilkesi nedir?​

Borçlar hukuku ilkesi nedir?
Borçlar hukuku, bir özel hukuk dalıdır ve eşitler arasında meydana gelen ve borç ilişkisi adı verilen hukuki ilişkilerin incelendiği bir disiplindir. Borçlar Kanunu özel hukukta borçlar hukukuna kaynaklık eder ve borçlar hukuku alanına giren borç ilişkilerini düzenleyen bir kanundur.

Borçlar Hukukunda Nisbilik ilkesinin istisnaları nelerdir?​

Bu kuralın istisnası ise, bazı alacak haklarının, tapu siciline şerh edilmesi halinde 3. şahıslara karşı da ileri sürülebilmesidir. Bu nedenle, bu tür alacak haklarına, kuvvetlendirilmiş nisbi haklar denir18.

Borç ikrarını içeren belge nedir?​

Bu haliyle takibe konu belge, mahkemece kabul edilenin aksine karşılıklı edimler yüklemeyip, yukarıda açıklandığı şekilde İİK 68/1. maddesi kapsamında imzası ikrar edilen kayıtsız şartsız borç ikrarını içeren bir belgedir.
Borç ikrarı zamanaşımını keser mi?​
Gerçekte de borç ikrarı, ancak, işlemekte olan zamanaşımını keser; farklı anlatımla zamanaşımı süresinin tamamlanmasından sonraki borç ikrarının kesme yönünden bir sonuç doğurmayacağından kuşku ve duraksamaya yer olmamalıdır.
 
İtiraz bir borcun doğmadığının veya sona erdiğinin ileri sürülmesi anlamına gelir. Defa ise, borcun ifa edilmesini geçici veya sürekli olarak engelleyen bir haktır. Defa borcu sona erdirmez, sadece ifayı engeller.

Borçun sebepleri taraflar, borcun konusu ve borcun mahalli borç ilişkisinin gerçekleşmesi için bulunması zorunlu olan maddi unsurlardır. Ancak borç ilişkisinin doğması için bu unsurlar yeterli değildir. Borcun taraflarını, borcun konusuna (edime, hüküm ve sonuca) bağlayan başka bir sebebin daha bulunması gerekir.

Türk Borçlar Kanunu 6098 sayılı olup, Türkiye Büyük Millet Meclisi'nde 11 Ocak 2011'de kabul edilmiş ve 1 Temmuz 2012'de yürürlüğe girmiştir. Bu kanun 22 Nisan 1926 tarihli 818 sayılı Borçlar Kanunu'nu yürürlükten kaldırmıştır.

Borçlar hukukuna hakim olan ilkeler arasında İrade Özgürlüğü İlkesi önemli bir yere sahiptir. Borçlar hukukunda bu ilke, tarafların iradelerinin serbestçe şekillendirilmesini ve karşılıklı anlaşmaları temel alır.

Borç tanıması, borcunun varlığını kabul etmek anlamına gelir. Borç neden doğar sorusuna ise, hukuki işlemlerden (sözleşmelerden), haksız fiillerden ve sebepsiz zenginleşmeden kaynaklanabilir şeklinde cevap verilebilir.

Borçların kaynakları hukukta sözleşmeden, sebepsiz zenginleşmeden veya kanundan kaynaklanabilir. Türk Borçlar Kanunu genel hükümler ve özel borç ilişkileri olmak üzere iki kısma ayrılmış olup, toplamda 649 madde bulunmaktadır.

818 sayılı Borçlar Kanunu ise 22 Nisan 1926 tarihli ve 818 sayılı kanun olup, müteahhitler arasında alacak ve borçları birbirine nakletme konusunu düzenlemektedir.

Borçlar hukuku ilkesi, borç ilişkilerinin incelendiği özel hukuk alanını kapsar. Borçlar hukuku alanında Borçlar Kanunu önemli bir yere sahip olup, borç ilişkilerini düzenler.

Nisbilik ilkesinin istisnalarından biri, bazı alacak haklarının tapu siciline şerh edilmesi halinde üçüncü şahıslara karşı da ileri sürülebilmesidir.

Borç ikrarını içeren bir belge, mahkemece kabul edilen borçun varlığını borçlu tarafın kabul ettiğini gösteren belgedir.

Borç ikrarı, işlemekte olan zamanaşımını keser. Ancak, zamanaşımı süresinin tamamlanmasından sonra yapılan borç ikrarı zamanaşımını kesmez.
 
Geri
Üst