Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Turk Borclar Kanunu 49 maddesi nedir?

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.241
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Türk Borçlar Kanunu 49 maddesi nedir?​

MADDE 49- Kusurlu ve hukuka aykırı bir fiille başkasına zarar veren, bu zararı gidermekle yükümlüdür. Zarar verici fiili yasaklayan bir hukuk kuralı bulunmasa bile, ahlaka aykırı bir fiille başkasına kasten zarar veren de, bu zararı gidermekle yükümlüdür.

Borç hangi hallerde sona erer?​

Böylece sözleşme ortadan kalkar. Buna karşılık dar anlamda borcu sona erdiren sebepler; ifa, ifa imkânsızlığı, ibra, süreli sözleşmelerde sürenin dolması, yenilme, takas, zamanaşımı ve borçlu ve alacaklı sıfatlarının birleşmesidir.

Ağır bedensel zarar ne demek?​

Ağır bedensel zarar ne demek?
Ağır bedensel zarara uğrayan kişinin eş ve çocuklarının ruh sağlığının şok geçirecek derecede bozulup tedavi görmek zorunda kalmaları; bedensel zarar görenin bir yakınının aynı eylem nedeniyle ruhsal ve sinirsel bütünlüğü bozulması; yüzdeyüz iş göremez duruma gelen kişinin (ana baba karı, koca, kardeş gibi) çok …

Eksik üçüncü kişi yararına sözleşme nedir?​

Eksik üçüncü kişi yararına sözleşme nedir?
Üçüncü kişi yararına sözleşme, alacaklı ve borçlunun borcun üçüncü kişiye ifası konusunda anlaştığı sözleşmedir. Buna göre borçlu ancak üçüncü kişiye ifada bulunarak borcundan kurtulabilir. Alacaklı da ifanın ancak üçüncü kişiye yapılmasını talep edebilir.

Zaman aşımı borcu sona erdirir mi?​

Zamanaşımı bir defidir, yani savunma olanağıdır. Bununla birlikte zamanaşımı borcu sona erdirmez, sadece borçluya ödemekten kaçınma hakkı verir. Borçlu zamanaşımına rağmen borcu öderse bu geçerli bir ödemedir ve bu ödemenin iadesini isteyemez.

Ölüm borcu sona erdirir mi?​

Meselâ mirasçının külli halef sıfatıyla, mirasbırakanın ölümü ile ondan olan alacağının borçlusu olması, kendiliğinden alacaklı ve borçlu sıfatlarının birleşmesi neticesini doğurur ve bu durum borcu sona erdirir.

Bedensel zarar kapsamı nedir?​

Bedensel zarar kapsamı nedir?
Bedensel zararlar genellikle, yaralanma, sakatlanma, hastalanma ve ruhsal bunalım şeklinde oluşur. Kusurlu ve hukuka aykırı bir fiil sonucunda kişi/kişiler, geçici ya da sürekli iş göremez hale gelebilirler.

3 taraflı sözleşme olur mu?​

3 taraflı sözleşme olur mu?
Sözleşmeler kural olarak iki taraflıdır. İstisnai olarak Üçüncü Kişi Yararına Sözleşme yapılması halinde (nitelik itibariyle taraf saymak mümkün değilse de) borç ilişkisinin üç taraflı olarak kurulduğu kabul edilir.
 
Türk Borçlar Kanunu'nun 49. maddesi, kusurlu ve hukuka aykırı bir fiil sonucunda başkasına zarar veren kişinin, bu zararı gidermekle yükümlü olduğunu belirtir. Yasal bir hüküm olmasa dahi, ahlaka aykırı bir fiil ile kasten zarar veren kişi de bu zararı gidermekle sorumlu tutulur.

Borçların sona erme halleri farklı olabilir. Sözleşmenin sona ermesi durumunda taraflar arasındaki borçlar da sona erer. Borcu sona erdiren sebepler arasında ifa, ifa imkansızlığı, ibra, süreli sözleşmelerde sürenin dolması, yenilme, takas, zamanaşımı ve borçlu ve alacaklı sıfatlarının birleşmesi gibi durumlar sayılabilir.

Ağır bedensel zarar, kişinin bedensel olarak yaşadığı ciddi zararı ifade eder. Bu durum, kişinin eş ve çocuklarının ruh sağlığının ciddi şekilde bozulmasına ve tedavi gerektirecek düzeyde etkilenmesine yol açabilir. Ayrıca bedensel zarar gören kişinin bir yakınının ruhsal ve sinirsel olarak etkilenmesi de ağır bedensel zarar kapsamına girebilir.

Eksik üçüncü kişi yararına sözleşme ise alacaklının ve borçlunun, borcun üçüncü bir kişiye ifa edilmesi konusunda anlaştığı bir sözleşme türüdür. Borçlu, borcunu üçüncü kişiye ifa ederek borcundan kurtulabilirken, alacaklı da borcun üçüncü kişiye yapılmasını talep edebilir.

Zamanaşımı, bir savunma olanağıdır ve borçlu için ödemekten kaçınma hakkı sağlar ancak borcu tamamen sona erdirmez. Ölüm durumu ise borcu mirasçı üzerine geçirdiğinde borcun sona ermesine neden olabilir. Bedensel zararlar genellikle yaralanma, sakatlanma, hastalık ve ruhsal bunalım gibi durumları kapsar.

Sözleşmeler genellikle iki taraflı olmakla birlikte üç taraflı sözleşmeler de istisnai durumlarda olabilir. Üçüncü Kişi Yararına Sözleşme gibi durumlarda, borç ilişkisinin üç taraflı olarak kabul edilebileceği belirtilmektedir.
 
Geri
Üst