Türk Bayrağının Şekli Nasıl Oluştu?

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Türk Bayrağımızın Doğuşu,
Bayrağımızın Şekli Nasıl Oluşmuştur,
Türk Bayrağının Oluşumu,
Türk Bayrağının Şekli Nasıl Oluşmuştur
Türklerin tarihinde kullanılan ilk bayrak hakkında kesin bir bilgi yoktur. Türklerde çeşitli dönemlerde çeşitli renk ve şekillerde bayraklar kullandı. Türkler ilk zamanlarda bu bayrakları özellikleri savaş sırasında mızrakların ucuna takarak bir sembol olarak kullandı. Türklerin İslamiyeti kabul etmesi ile de Türk bayraklarında değişiklikler meydana geldi. Türk bayraklarında çeşitli İslami motifler yerini aldı. Bu dönemdeki bazı Türk devletlerinin bayraklarına bakarsak. Karahanlıların bayrağında; kırmızı renk üzerinde 9 tuğ resmi, Gazzelilerin bayrağında; yeşil renk üzerinde beyaz hilal ve kuş resmi bulunuyordu.

Büyük Selçuklu Devletinin kullandığı ilk bayrakta mavi renk üzerinde beyaz renkli çift kartal sembolü, siyah renkli yay ve ok resimleri vardı. Daha sonra ise; Büyük Selçuklu Devleti siyah renkli bayraklar kullandı. Daha sonraki dönemlerde hilal sembolü olan bayraklar kullanıldı. Haçlı seferleri sırasında çok büyük kahramanlıklar gösteren Selahattin-I Eyyubi’nin bayrağı san renkliydi ve üzerinde hilal bulunuyordu. Bu sancak hem devletin bayrağı, hem de islamiyetin sembolü haline gelmişti.

Osmanlı İmparatorluğu zamanında da değişik renk ve sembollere sahip bayraklar kullanıldı. Osmanlı Devleti bayrağa çok önem vermişti. Bayrak padişahı ve devleti temsil ederdi. Osmanlıda aynı zamanda her birliğin ve ocağın ayrı bir sancağı vardı. Osmanlı Devletinin kullandığı ilk bayrak beyaz renkli bir bayraktı. Bu bayrak Anadolu Selçuklu hükümdarı Giyaseddin Mes’ud tarafından Osman Bey’e gönderilen hediyeler arasında yer alıyordu.

Osmanlıda kullanılan bayrak ve sancaklar da genellikle kırmızı ve yeşil renkler ön plandaydı. Fakat genel olarak Osmanlıda kırmızı renk kullanılmaktaydı. Kırmızı renk Osmanlı İmparatorluğunun sembolü gibiydi. Padişahın yatağından, gelinliklere kadar kırmızı renk hakimdi. Kırmızı renk Selçuklu Devletinden bu yana Türklerin bayraklarında ve sancaklarında en çok kullandıkları renk olmuştu. Kırmızı Osmanlıyı ve Türkleri temsil ediyordu. Günümüzde de halen kırmızı renk ön plandadır. Osmanlı sancağının rengini ve şeklini tayin eden Timurtaş Paşa’dır. Timurtaş Paşa Birinci Murad ve Yıldırım Beyazıd zamanında yaşamıştı. Osmanlıda ordu ve donanmanın her birliği farklı bir bayrak taşımaktaydı. Bu bayraklarda ve sancaklarda kırmızı, yeşil, beyaz, alaca, sarı renklerini ve hilal gibi çeşitli desenleri görmek mümkündü. Bunun yanında üzerinde ayetler yazılı ve tuğralı sancaklarda görülüyordu. Yavuz Sultan Selim döneminde ilk kez yeşil renkli bayrak kullanıldı. Bu sancak ilk kez Çaldıran savaşında kullanıldı. Kanuni Sultan Süleyman döneminde de Osmanlı’ya beyaz, alaca, san ve kırmızı bayraklar katıldı.

Al rengin üzerinde hilal ve yıldız olan bayrak, ilk defa 1793 yılında kullanıldı. Bu bayrak o yılda devletin resmi bayrağı olarak kabul edilmişti. Bu bayraktaki yıldızın sekiz köşesi vardı. 1842 yılında ise yıldızın beş köşeli olması kararlaştırıldı. Bundan sonra Osmanlıda çeşitli birliklerde çeşitli bayraklar kullanıldı.

Saltanatın kaldırılmamasından sonra 1922 yılında Türkiye Büyük Millet Meclisi, yeşil zemin ortasında sekil suali beyaz bir güneş içindeki kırmızı zeminde beyaz ay yıldızı ihtiva eden bir sancak kabul edildi. Cumhuriyetin kurulmasından sonra 29 Mayıs 1936 tarihinde Türk Bayrağının bugünkü rengi, şekli ve ölçüleri kesin bir şekilde belirlendi. 1937 tarihinde de Türk bayrağının kullanılışı nizam altına alındı.

Türk bayrağının bugünkü şeklinin oluşumu ile ilgili de çeşitli söylentiler mevcuttur. Bunlardan en çok bilinenini bir kez daha anlatalım. Anlatılanlara göre Birinci Kosova Savaşı sırasında meydana gelen bir olay neticesinde bayrağın bugünkü şeklinin oluştuğu söyleniyor. Birinci Kosova Savaşı sırasında Şehit olan Türk askerlerinin kanları bir yerde toplanmıştı. Oluşan kan gölünün üzerine gökyüzünde bulunan hilal şeklindeki ay ve bir yıldızın görüntüsü düşmüştü. Kan gölünün üzerindeki bu görüntü; bugünkü bayrağımızın şeklini tam anlamıyla temsil ediyordu. Kan kırmızısı zemin üzerinde beyaz hilal ve yıldız. Fakat bazı söylenenlere göre o geceki yıldız aslında Jüpiter gezegeniydi. Çok nadir olarak oluşan bu görüntü o gün şehitlerimizin kanları üzerine düşmüştü.

Diğer bir görüşe göre Türk bayrağının bugünkü şeklinin oluşmasında İslam ve Türklüğün simgeleri yer alıyor. Ay yıldızlı bayrağımızdaki hilal İslamiyeti, yıldız ise Türklüğü temsil ediyor. Başka bir görüşe göre ise; ay yıldızlı al kırmızı bayrağımızdaki; al-yıldız Türklüğü, kırmızı zemin ise Vatanı temsil ediyor.

Başka bir görüşe göre ise Osmanlı Devletinin bayrağının değiştirilmiş şeklidir.
Her ne olursa olsun bayrak bir vatanın olmazsa olmazlarındadır. Vatanın bağısızlığını, bölünmezliği ve bütünlüğünü temsil eder. Her vatandaş kanlarının son damlasına kadar bayrağı savunmalıdır.


alıntı
 
Geri
Üst