AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Türk Bayrağının Ölçüleri - Türk Bayrağı

theking

Yeni Üye
Katılım
2 Şubat 2024
Mesajlar
231.543
Tepkime puanı
3
Puan
38
Yaş
36
Türk Bayrağı Ebatları
Türk Bayrağı Ölçüleri ve Çizimi
Türk Bayrağı
Türk bayrağı, Türkiye Cumhuriyeti'nin ulusal bayrağıdır. 1982 Anayasası'nın 3. maddesine göre, "şekli kanunda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır." Kırmızı rengin tonu Pantone 186 ve RGB (227, 10, 23) olarak tayin edilmiştir.



Kısaltma Ölçü Oran
G Genişlik 12 G
A Dış ay merkezinin uçkurluktan mesafesi 6 G
B Ayın dış dairesinin kutru (çapı) 6 G
C Ayın iç ve dış merkezleri arası 0,75 G
D Ayın iç dairesinin kutru (çapı) 4,8 G
E Yıldız dairesinin, ayın iç dairesinden olan mesafesi

Yasada E değeri 1/3 G (yaklaşık 267/800 G) olarak verilmiştir. Eğer yasada çizilen Bayraktaki yıldız dairesinin hilalin uçlarından geçen doğruya teğet olduğu varsayılırsa, E değeri trigonometri kullanarak 279/800 G olarak hesaplanabilir. Bu varsayımda E değeri bilinmeden de Bayrak çizilebilir. Aradaki fark E için yaklaşık yüzde 1,5 G değerine karşılık gelir. Bu fark küçük olmakla birlikte sonuçtaki görünüşler farklıdır. Çeşitli kaynaklarda ve uygulamada görülen Bayrakların çok büyük çoğunluğu yasada çizilmiş olan şekildedir. 4 G
F Yıldız dairesinin kutru (çapı) 3 G
L Boy 18 G
M Uçkurluk genişliği 1/30 G
Not: Bayrak genişliği ne olursa olsun (G) emsali değişmez.

NOT: Kanuna göre, Türk Bayrağı, yırtık, sökük, yamalı, delik, kirli, soluk, buruşuk veya layık olduğu manevi değeri zedeleyecek herhangi bir şekilde kullanılamaz. Resmi yemin törenleri dışında her ne maksatla olursa olsun, masalara kürsülere, örtü olarak serilemez. Oturulan veya ayakla basılan yerlere konulamaz. Bu yerlere ve benzeri eşyaya Bayrağın şekli yapılamaz. Elbise veya üniforma şeklinde giyilemez. Hiçbir siyasi parti, teşekkül, dernek, vakıf ve tüzükte belirlenecek kamu kurum ve kuruluşları dışında kalan kurum ve kuruluşun amblem, flama, sembol ve benzerlerinin ön veya arka yüzünde esas veya fon teşkil edecek şekilde kullanılamaz. Türk Bayrağına sözle, yazı veya hareketle veya herhangi bir şekilde hakaret edilemez, saygısızlıkta bulunulamaz. Bayrak yırtılamaz, yakılamaz, yere atılamaz, gerekli özen gösterilmeden kullanılamaz.
 
Geri
Üst