Turk anayasalarinda baslangic kismina ilk kez hangi anayasada yer verilmistir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
260.123
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Türk anayasalarında başlangıç kısmına ilk kez hangi anayasada yer verilmiştir?​

Türk Hukukunda 1961 Anayasası\’ nını 156. maddesi ve 1982 Anayasası\’ nın 176. maddesi ile Anayasa metnine dahil edilen Başlangıç kısımları hukuki değere sahiptir.
Geçici maddeler anayasaya dahil mi?
Anayasa’daki geçici maddeler, normal hükümlerin tümüyle yürürlüğe gireceği döneme kadarki geçiş dönemini düzenliyor. Bu nedenle geçici 16’ncı maddenin günümüzde işletilmesinin önünde zaman açısından bir engel bulunmuyor.

Yasamanın yaptığı Kanunlar Anayasaya aykırı olabilir mi?​

Anayasa, normlar hiyerarşisinin en üst basamağında yer alır ve kanunlardan üstündür. Dolayısıyla yasama organı anayasaya aykırı kanun yapmamalıdır. Dolayısıyla anayasa mahkemeleri, anayasanın üstünlüğü ilkesini, kanunların anayasaya aykırı olamayacağı prensibini yaptırıma bağlamaktadır.
Osmanlı Devleti’nde genel seçimler ilk kez hangi dönemde anayasaya girmiştir?
23 Aralık 1876’da Mithat Paşa’nın hazırladığı Kanun-i Esasi ilan edilerek meşrutiyete geçildi. Kanun-i Esasî, şekli kritere göre bir anayasa olarak kabul edilmektedir.
II. Başlangıç ve Kenar Başlıklar Anayasanın dayandığı temel görüş ve ilkeleri belirten başlangıç kısmı, Anayasa metnine dahildir. Madde kenar başlıkları, sadece ilgili oldukları maddelerin konusunu ve maddeler arasındaki sıralama ve bağlantıyı gösterir. Bu başlıklar, Anayasa metninden sayılmaz.
Yasamanın genelliği ne demek?
Yasama yetkisinin asliliği, yasama organının bir konuya ilişkin doğrudan doğruya, araya başka bir işlem girmesine gerek duymaksızın kanun çıkarabilmesi anlamına gelmektedir10.

Anayasaya aykırı olmamak şartıyla her konunun kanunla düzenlenebileceği ifadesi hangi ilke?​

“Bizim hukukumuzda yasama yetkisinin genelliği kanunla düzen- leme alanının konu itibariyle sınırlandırılmamış olduğu, Anayasaya ay- kırı olmamak koşuluyla her konunun kanunla düzenlenebileceğini ifa- de eder.
 
Geri
Üst