Turev urunler nedir ve kullanim amaclari?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
239.563
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Türev ürünler nedir ve kullanım amaçları?​

Genel Olarak Türev Araçlar Türev araç; değeri başka bir finansal varlığın veya malın değerine doğrudan bağlı olan finansal araçlar türev araç olarak adlandırılmaktadır. Türev araçlar, dayanak varlığın sahipliğinin el değiştirmesine gerek olmaksızın bu varlıkla ilgili hak ve yükümlülüklerin ticaretine imkân sağlar.

Türev araç ürün nedir?​

Türev ürünler, değeri bir dayanak varlığın değerindeki değişimlere göre değişen ürünlerdir. Riskten korunmak veya belirli seviyede risk alarak getiri yükseltmek amacıyla kullanılırlar. En tipik özellikleri, vade dolayısıyla zaman ve spot piyasadaki fiyat dalgalanmaları nedeniyle değişkenlik değerlerinin olmasıdır.
Türev standartları nedir?
Türev finansal araçlar; belli miktardaki standart bir malın, menkul kıymetin, finansal göstergenin ya da yabancı paranın işlem anında belirlenmiş fiyattan, belirli bir yerde ve belirli bir tarihte satın alınmasını ya da satılmasını öngören alım satım anlaşmalarıdır.
Türev piyasaları hangi amaçlarla kullanılır?
Geçmişi uzun yıllar öncesine dayanan türev piyasalar, özellikle finansal piyasaların daha riskli hale gelmesiyle birlikte finansal ve finansal olmayan kurumlar tarafın- dan riskten korunma, spekülasyon ve arbitraj amacıyla yaygın olarak kullanılmaya başlanmış ve portföy yönetim sürecinde yer almıştır.

Borsada işlem gören türev ürünler nelerdir?​

Türev ürünler vadeli piyasalarda işlem gören, dayanak varlık olarak tanımlanan bir başka varlıktan türetilen ve değeri o dayanak varlığa bağlı olarak oluşan ürünlerdir….VİOP’ta işlem gören opsiyon sözleşmeleri aşağıda verilmiştir:

Türev hesap nedir?​

Türev kelimesi sözlük anlamıyla türemiş ya da türetilmiş demektir. Dolayısıyla türev işlem; iki iş günü ve sonrasındaki bir tarihte teslimi söz konusu olacak bir varlığın (döviz, faiz, mal) vadesi, miktarı ve fiyatının bugünden belirlenerek sözleşmeye bağlandığı işlemlerdir.
 
Geri
Üst