AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Turbenin yapilis amaci nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Türbenin yapılış amacı nedir?​

Türbeler asıl olarak dini kişilerin mezarlarının anıt mezarlar olarak bulunduğu yerler olarak ön plana çıkar. Türbeler halk arasında kutsal sayılan yerlerdir. Birçok din alimi bu görüşe karşı çıkmakla birlikte, halk arasında belli bir oranda türbeler dini bakımdan kutsal ve önemli görülürler.

Türbede mezar yerine ne denir?​

Türbede mezar yerine ne denir?
Sanduka geleneği daha çok Selçuklu kültürüyle yaygın hale gelmiştir; zamanımıza ulaşan en eski örnekler de bu kültüre aittir. Sandukalar mezarlar ve mezarı temsil eden mekânlarda (makam), üstü açık mezar, kümbet ve türbelerde yer almaktadır.

Türbelerde gerçekten ceset var mı?​

Türbelerde gerçekten ceset var mı?
Müslüman ahalinin kutsal olarak tanıdıkları ve türbe mimarisiyle özelleştirdikleri mezarlardan bir kısmı gerçekten Müslüman kimliğe aitti ama çoğunluğu ya bir Hristiyan azizine ya da hiç bilinmeyen kişilere aitti. Hatta bazı mezarların içinde ceset dahi yoktu.

Mezar türbe ne demek?​

Türbe, Osmanlı, Selçuklu ve İslam mimarisinde önemli bir yere sahiptir. Türbelerde devlet adamları ve ya din alimleri gibi saygın kişilerin mezarlarının bulunduğu oda şeklindeki binaya verilen isimdir. Cumhuriyet’in ilanından sonra türbe yerine anıt mezar ismi kullanılmıştır.

Türbelerde dua kabul olur mu?​

Türbelerde dua kabul olur mu?
Kabirler ziyaret edilirken hem oradaki meftuna dua edilir hem kendimiz için dua edilir. Ancak mezarlıklar, kabirler, türbeler ziyaret edilirken şu hususlara dikkat etmek gerekir. Tapınma çağrışımı yapacak hiçbir eylem bir de yüce Allah’tan istenilecek hususlar, dilek ve temenniler kabirde yatandan istenmez.

Türbeler neden uzun?​

Türbeler neden uzun?
Mezar tam olarak 17 metre uzunluğundadır. Bunun sebebi cenazenin tam olarak bu alanın neresinde yattığı bilinmediğinden dolayı 17 metrelik bir alan koruma altına alınmıştır. Türbenin yanında aynı zamanda Hz. Yuşa Camisi yer alır.

Yatır kimdir?​

Belli bir yerde mezarı olan, doğaüstü gücü bulunduğuna ve insanlara yardım ettiğine inanılan ölü, evliya.

Sandık mezar nedir?​

Sandık mezar nedir?
Sandık Mezar: Açılmış bir mezar çukurunun etrafının taş dilimleriyle, rastgele taşlarla veya kerpiçle örülerek yapılmış ve üstleri çoğunlukla aynı tür malzeme ile kapatılmış olan mezar türüdür.

Türbe ve kümbet arasındaki fark nedir?​

Türbe ve kümbet arasındaki fark nedir?
İki mimari yapıda mezar tipi örnekleridir. İsim farklılığının nedeni mimari farklılıklarından kaynaklanmaktadır. Kümbetlerde kubbeler silindirik sivri, konik sivri, piramit sivri veya köşeli sivri iken türbelerde kubbe yassı oval şeklindedir.

Üzeri kubbe ile örtülü mezar ne ad verilir?​

Selçuklularda daha çok kümbet adıyla bilinir. Bunun sebebi de kümbet deyince çokgen gövdeli ya da silindirik gövdeli olup da üzeri külahla örtülü mezar anıtlarına kümbet, kare gövdeli olup üzeri kubbeyle örtülü olanlarına da türbe tabiri kullanılır. Ancak, türbe ile kümbet her zaman birbirleriyle eş anlamlıdır.

Türbe ziyaretleri de nasıl dua edilir?​

Türbe ziyaretleri de nasıl dua edilir?
Yapılacak tek şey, İslama göre kabir ve türbe ziyaretlerinde bulunmak olmalıdır. Yapılan ziyaret, türbe ziyareti veya veli bir kişinin kabir ziyareti ise, türbeye veya kabire girişte, “Esselamün aleyküm ya veliyyullah” (Ey Veli kişi, Allah’ın selamı senin üzerine olsun)denilmelidir.

Dilek için hangi türbeye gidilir?​

Dilek için hangi türbeye gidilir?
Merkez Efendi Türbe, çilehanesi ve yanındaki dilek kuyusu ile eskiden olduğu gibi günümüzde de dilekte bulunmak için halkın en çok ziyaret ettiği kutsal yerlerden birdir.

Hz Yuşa boyu kaç metre?​

Üç dine mensup inananların sahip çıktığı Hz.Yuşa Aleyhisselam’a ait olduğu rivayet edilen türbe, Ramazan ayında ziyaretçi akınına uğruyor. Ziyaretçileri en çok etkileyen ise 17 metre uzunluğu, 2 buçuk metre genişliğiyle diğer türbelerden çok farklı oluşundaki sır.

Yuşa Peygamber’in mezarı neden uzun?​

Yuşa Peygamber’in mezarı neden uzun?
Hz. Yuşa Türbesi bir tepede yer almaktadır. Mezar tam olarak 17 metre uzunluğundadır. Bunun sebebi cenazenin tam olarak bu alanın neresinde yattığı bilinmediğinden dolayı 17 metrelik bir alan koruma altına alınmıştır.

Piri Mehmet Efendi kimdir?​

Piri Mehmet Efendi kimdir?
Pîrî Mehmed Paşa (ö. 1533, Silivri), I. Selim saltanatının son yıllarında ve I. Süleyman saltanatının ilk yıllarında 25 Ocak 1518-27 Haziran 1523 tarihleri arasında beş yıl beş ay iki gün sadrazamlık yapmış Osmanlı devlet adamı.

Türbenin içinde ne var?​

Türbelerdeki sandukaların büyük bölümü tezyinatsız ahşap ve büyük bir tabutu andırır biçimdedir. Bunların üzerine ölüm, âhiret ve cennet hayatıyla ilgili âyetlerin, besmele, lafza-i celâl ve kabir sahibinin adının, künyesinin işlendiği değerli kumaşlar örtülür.

Türbe bölümleri nelerdir?​

Türbe bölümleri nelerdir?
Selçuklu türbe veya kümbetleri genellikle sekiz,on,on iki köşeli olarak inşa edilmişlerdir. Ayrıca; kare plan üzerine kubbeli, dikdörtgen üzerine tonozlu ve eyvan ( Mevlana Türbesi) şeklinde türbelerde inşa edilmişlerdir. Yer altında ise asıl cenazenin bulunduğu mumyalık kısmı yer almaktadır.

Çocuğu olmayanlar hangi türbeye gitmeli?​

Çocuğu olmayanlar hangi türbeye gitmeli?
Hakkında çeşitli menkıbeler bulunan Durhasan Dede Türbesi’ni daha çok çocuğu olmayanlar ve bahtını açtırmak isteyenler ziyaret ediyor. Ziyaretçiler dileklerinin kabul olması için sandukanın ayak ucunda bulunan açıklıktan toprak alıp suya karıştırarak içiyor.

Türbe de ne yapılır?​

Türbe adları nelerdir?​

Türbe adları nelerdir?
Biz de sizler için 81 ilimizde bulunan türbelerin listesini hazırladık.
- Adana: Abdülgafûr Dede (Seyyid)
- Adıyaman: Abdülhakim Hüseynî (Kahta)
- Afyon: Abapûş-i Velî
- Ağrı: Abdürrahîm Arvâsî (Doğubâyezîd)
- Aksaray: Hamîd-i Aksarâyî
- Amasya: Abdürrahîm-i Merzifonî (Merzifon)
- Ankara: Abdülhakîm Arvâsî (Bağlum)
- Antalya:

Kısmet açmak için hangi türbeye gidilir?​

Kısmet açmak için hangi türbeye gidilir?
Hacet Dede TürbesiManisa’da bulunan Hacet Dede Türbesi’ne genellikle Hıdırellez zamanında gidilir. Kısmetinin açılmasını isteyenler türbenin yanındaki tahtay yüzük resmi çizerler. Hacet Dede’ye horoz adağı yapanlar perşembe akşamı türbeye gidip horozu kurban ederler.
 
Geri
Üst