Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tupleri tikali olan kadinda yumurtlama olur mu?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
48.559
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tüpleri tıkalı olan kadında yumurtlama olur mu?​

Gebelik ilk olarak tüplerde oluştuğu için tüplerin tıkalı olması durumunda yumurta, tüpe geçemez veya geçse bile sperm tüp içindeki bozukluğa bağlı olarak tüpe ulaşamaz ve yumurtayı dölleyemez. Bazı durumlarda ise döllenme gerçekleşse dahi oluşan embriyo rahme ulaşamaz tüpte kalır ve bu durumda da dış gebelik oluşur.

Kadınlarda tüp ne işe yarar?​

Başka bir deyişle tüpler yumurta ve spermi buluşturur ve embriyoyu oluşturur. Yaklaşık 12 santimetre uzunluğunda olan bu tüpler sağ ve solda iki tane bulunmaktadır. Kadında doğal yolla ya da üremeye yardımcı tedavilerle gebelik elde edilebilmesi her iki kanalın da tam olarak açık ve aktif olmaları gerekmektedir.
Fallop tüpü alınırsa ne olur?​
Bebek isteyen kadınlarda bu genişlemiş tüpleri alınması gerekmektedir. Nedeni biriken sıvıdaki toksik maddeler embriyonun yerleşimine engel olur. Tek taraflı olduğunda aynı şekilde açık olan tüpten oluşacak gebeliği ve gebelik başarısını etkilemektedir. Operasyon genel anestezi ile yapılır.

Kapalı olan tüpler nasıl açılır?​

Kapalı olan tüpler nasıl açılır?
Selektif salpingografi yönteminde, tıpkı anjiyo yapar gibi ince yumuşak bir kateter vajinadan kapalı olan tüpün ağzına ilerletilir ve inceleme sıvısı doğrudan doğruya tüpün içine fışkırtılır. Tüp açılsa da açılmasa da bu işlem ağrısızdır. Genellikle sadece 1-2 dakika sürer. Rahim filminden farklı bir riski yoktur.

Tüpler tıkalı ise ne yapılmalı?​

Tüpler tıkalı ise ne yapılmalı?
İki Tüpün de Tıkalı Olması Laparoskopi ile durum doğrulanır ve tüp bebek tedavisine geçilir. Eğer “selektif salpingografi” yapılabilen bir merkeze ulaşabilmeniz mümkün ise laparoskopiden önce bu tüp açma tekniği önerilebilir.

Tüpleri bağlı olan bir kadın hamile kalabilir mi?​

Eskiden, tüplerini bağlatan kadınların, tekrar hamile kalmak istediklerinde tüp bebekten başka şansları yoktu, artık tüp bebeğe gerek kalmadan bu durumdaki kadınlar bebek sahibi olabiliyor. Eğer ayrı olan tüpler birleştirilebilirse tüp bebeğe gerek kalmadan normal yollardan hamile kalınabiliyor.

Tüpleri tıkalı olanlar ne yapmalı?​

Tüp tıkanıklığı Tüplerden birisi açık, birisi tıkalı ise kendiliğinden gebelik şansı görece düşüktür. Tüplerinin ikisi de temelli tıkalı olanlarda gebe kalmak ancak tüp bebek tedavisi ile mümkün olabilir. Tüplerin tıkalı olup olmadığını anlamak için yapılacak öncelikli inceleme rahim filmi (HSG) çektirmektir.
Tek tüp kapalı ise hamile kalınır mı?​
S: Tüpleri tıkalı olan bir kadın hamile kalabilir mi? C: Hiç bir şey yapılmazsa gebe kalamaz.
 
Tüpleri tıkalı olan kadınlarda yumurtlama genellikle gerçekleşebilir ancak yumurta, tüplere geçemediği veya spermle döllenemediği için döllenmiş yumurta rahme ulaşamaz ve dış gebelik riski artar. Tüplerin tıkalı olması, doğal yolla gebe kalma şansını azaltabilir ve tüp bebek tedavisi gibi yöntemler gerekebilir.

Tüpler; yumurtaların döllenme anında spermlerle buluştuğu yerlerdir. Tüpler üzerindeki tıkanıklık, bu buluşmayı engelleyebilir veya engellendiği durumlarda döllenmiş yumurtanın rahme ulaşmasını güçleştirebilir. Dolayısıyla tüplerin açık ve sağlıklı olması gebelik olasılığını arttırır.

Tüp tıkanıklığı durumunda, tedavi yöntemleri arasında tıkanıklığı açmaya yönelik cerrahi müdahaleler (örneğin laparoskopi), selektif salpingografi gibi rahim filmi çekimleriyle tıkanıklığın belirlenmesi ve tüp bebek tedavisi yer almaktadır. Tüp bebek tedavisi, tıkanıklığı aşarak döllenme sürecini laboratuvar ortamında gerçekleştirerek gebeliği sağlamak amacıyla uygulanır.

Sonuç olarak, tüpleri tıkalı olan kadınlar, doğal yolla gebe kalma şanslarını artırmak adına uzman bir sağlık profesyoneli ile görüşmeli ve uygun tedavi seçeneklerini değerlendirmelidirler. Tüplerin durumu, yapılan testler ve değerlendirmeler sonucunda belirlenmeli ve buna göre tedavi planı oluşturulmalıdır.
 
Geri
Üst