AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tumore neden olan virusler?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.530
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tümöre neden olan virüsler?​

Onkovirüsler ya da tümör virüsleri, kansere neden olabilen virüsler için kullanılan genel bir terimdir. Bu terim 1950-60’lı yıllarda akut dönüşüm gösterebilen retrovirüslerle ilgili çalışmalarla birlikte kullanılmaya başlandı. Virüslerin genomu RNA içerdiğinden sıklıkla oncornavirüsler terimi kullanılmıştır.

Onkolitik virüs nedir?​

Tedavi amaçlı geliştirilen kanser aşılarının temel çalışma prensiplerinden birisi, virüsler kullanılarak kanser hücrelerinin ortadan kaldırılmasıdır. Bu aşıların geliştirilmesinde kullanılan virüsler onkolitik virüs olarak adlandırılır. Onkolitik kelimesinin anlamı tümör yok eden şeklindedir.

Virüslere neden antibiyotik etki etmez Biyoloji?​

Virüslere neden antibiyotik etki etmez Biyoloji?
Virüslerde hücre duvarı bulunmadığından, DNA ve protein sentezi mekanizmaları bakterilerden farklı olduğundan virüsler antibiyotiklerden etkilenmez.

Kansere neden olan sebepler nelerdir?​

Kanserin kesin sebebi ya da sebepleri bilinmiyor.Kişiyi bazı kanser türlerine yatkın hale getiren genler , kanser oluşumuna yol açan virüsler , radyasyona maruz kalma , çeşitli kimyasal maddeler ,kanser sebepleri arasında sayılıyor.Bağışıklık sistemindeki bozulmalar , çeşitli çevresel faktörler ya da beslenme tarzımız …

Onkolitik Viroterapi nedir?​

Onkolitik viroterapi tanım olarak; virusların gen yapılarını yeniden tasarlayarak gen, protein, hücre veya doku spesifik hale getirilmesi ya da spesifikliğe bakılmaksızın direkt olarak uygulanması ile tümör hücrelerinin geriletilmesi veya tamamen yok edilmesini hedefleyen laboratuvar temelli bir tekniktir (Bourke ve …

Virüsler kanser tedavisinde kullanılabilir mi?​

Virüsler kanser tedavisinde kullanılabilir mi?
Viroterapi, virüsleri biyoteknoloji kullanarak programlayarak kanser ile savaşan ajanlar haline getirmeye dayalı henüz deneme safhasında olan bir kanser tedavi yöntemidir. Programlanan virüsler yalnızca kanserli hücrelere saldırıp yok ederken sağlıklı hücrelere herhangi bir zarar vermezler.
 
Tümöre neden olan virüsler genellikle onkovirüsler olarak adlandırılır. Bu virüsler genellikle kansere neden olabilen virüslerdir ve genellikle akut dönüşüm gösterebilen retrovirüslerle ilişkilendirilmişlerdir. Virüslerin RNA genomunu taşıması, genellikle oncornavirüsler teriminin kullanılmasına sebep olmuştur.

Onkolitik virüsler ise kanser hücrelerini hedefleyen ve tedavi amaçlı kullanılan virüslerdir. Bu virüsler, kanser hücrelerini yenmeye veya yok etmeye yönelik olarak geliştirilirler. "Onkolitik" terimi, tümör yok eden anlamına gelmektedir.

Antibiyotikler genellikle bakteriyel enfeksiyonları tedavi etmek için kullanılır ve virüslere karşı etkili değildirler. Bunun sebebi, virüslerin hücre duvarı gibi özelliklere sahip olmaması ve DNA ve protein sentezindeki mekanizmalarının bakterilerden farklı olmasından kaynaklanmaktadır.

Kanserin kesin nedenleri tam olarak bilinmemekle birlikte, genetik yatkınlık, kansere yol açabilen virüsler, radyasyona maruz kalma, çeşitli kimyasal maddeler, bağışıklık sistemindeki bozulmalar ve çevresel faktörler gibi etmenlerin kansere neden olabileceği bilinmektedir.

Onkolitik viroterapi, laboratuvar ortamında virüslerin genetik yapılarının değiştirilerek tümör hücrelerine özgü hale getirilmesi veya tümör hücrelerine doğrudan uygulanması şeklinde kanser tedavisini hedefleyen bir tekniktir. Bu yöntemde programlanan virüsler, kanserli hücrelere saldırarak sağlıklı hücrelere zarar vermemeyi amaçlar.

Son olarak, viroterapi hala deneme aşamasında olan bir kanser tedavi yöntemidir. Programlanan virüslerin sadece kanserli hücrelere zarar vermesi ve sağlıklı hücrelere etkili olmaması, gelecekte kanser tedavisinde umut vadeden bir yaklaşım olabilir.
 
Geri
Üst