AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tumor gelisimine neden olan virusler?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tümör gelişimine neden olan virüsler?​

İnsan tümör virüsleri Hepatit C virüsü (HCV), İnsan T-hücresi lenfotropik virüsü 1 (HTLV-1), Hepatit B Virüsü (HBV), İnsan Papilloma Virüsü (HPV), Epstein-Barr Virüsü (EBS), Kaposi Sarkomu İlişkili Herpesvirüsü (KSHV) ve Merkel Hücre Polyomavirüsüdür (MCPV)[2,3].

EBV nin neden olduğu kanserler?​

Epstein Barr Virüsü (EBV): İnsanlarda en yaygın enfeksiyona neden olan virüs türüdür. Dünya nüfusunun yüzde 95’inin bu virüs ile enfekte olduğu düşünülmektedir. Yapılan araştırmalarda bu virüsün lenfoma, mide ve nazofarinks (geniz) kanserleriyle ilişkili olduğu bulunmuştur.

HPV virüsü hangi kanserlere yol açar?​

HPV virüsü hangi kanserlere yol açar?
Cinsel yolla bulaşarak rahim ağzı kanseri, penis kanseri, ağız ve gırtlak kanserlerine neden olabilen Human Papiloma Virüsü (HPV); genital bölgeye yerleşerek siğil oluşumuna da yol açabiliyor. Memorial Ataşehir ve Antalya Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü’nden Op.

EBV nedir tehlikeli midir?​

EBV nedir tehlikeli midir?
EBV dünya çapında insanları enfekte eden en yaygın virüslerden biridir. Virüs, enfeksiyon kapmış bir kişinin ağız, kan gibi vücut sıvıları ile doğrudan temas yoluyla yayılır. Mononükleoz, cinsel temas ve organ nakli yoluyla da bulaşabilir.

HPV tip 16 ne zaman kanser yapar?​

HPV ne zaman kanser yapar sorusu sık olarak sorulmaktadır . HPV bulaştıktan sonra kanserleşme hemen olmaz 5-15 yıl arasında bir vakit alır. Jinekolojik kontrole giden kadınlarda kanser önsüsü lezyonlar tedavi edileceği için kanserleşme olması düşük bir ihtimaldir .

HPV den tamamen kurtulmak mümkün mü?​

HPV’den kurtulmak mümkün mü sorusunun cevabı HPV bir kez bulaştığı zaman vücutta kalıcı olacağı yönündedir. Oysa ki cinsel yaşamı olan bireylerin yaklaşık %60 ila %80 i yaşamlarının bir dönemde bu virüsle karşılaşmakta ve kendi vücut dirençleri ile bu virüsü yenmektedir.

Kanserin kesin tedavisi ne zaman Buluncak?​

Kanserin kesin tedavisi ne zaman Buluncak?
Kanserde hücre ve aşı tedavileri büyük umut vaat ediyor. Çalışmalar hız kazandı. Özellikle de beyin tümörleri ve pankreas tümörleri üzerinde denenen hücre tedavilerinin sonuçları çok başarılı. Bilimsel araştırmalar bu hızla giderse gelecek 10 yılda kansere çare bulunacak gibi görünüyor” dedi.
 
Tümör gelişimine neden olan virüsler genellikle belirli virüs türleriyle ilişkilidir. Söz konusu virüsler arasında Hepatit C virüsü (HCV), İnsan T-hücresi lenfotropik virüsü 1 (HTLV-1), Hepatit B Virüsü (HBV), İnsan Papilloma Virüsü (HPV), Epstein-Barr Virüsü (EBV), Kaposi Sarkomu İlişkili Herpesvirüsü (KSHV) ve Merkel Hücre Polyomavirüsü (MCPV) bulunmaktadır.

EBV (Epstein-Barr Virüsü) genellikle lenfoma, mide ve nazofarenks kanserleri ile ilişkilidir. Bu virüs insanlarda oldukça yaygındır ve dünya nüfusunun büyük çoğunluğunun bu virüsle enfekte olduğu düşünülmektedir.

HPV (Human Papilloma Virüsü) ise cinsel yolla bulaşan bir virüstür ve rahim ağzı kanseri, penis kanseri, ağız ve gırtlak kanserleri gibi kanser türlerine neden olabilir. Ayrıca HPV genital siğillere de yol açabilir.

EBV, enfekte olmuş bir kişinin vücut sıvıları ile doğrudan temas yoluyla yayılabilir ve mononükleoz gibi hastalıklara neden olabilir. HPV ise vücutta genellikle kalıcı olabilir ve kansere dönüşme süreci genellikle bulaşmanın ardından 5 ila 15 yıl içinde gerçekleşebilir.

Kanserin kesin bir tedavisi henüz bulunamamış olsa da hücre ve aşı tedavileri üzerinde yapılan çalışmalar büyük umut vaat etmektedir. Özellikle beyin ve pankreas tümörleri üzerinde denenen hücresel tedaviler umut vadederken, bilimsel araştırmaların hızıyla gelecek 10 yıl içinde kanserle ilgili daha etkili tedavilere ulaşılması umut vericidir.
 
Geri
Üst