AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tumdengelim ve tumevarim dusunme bicimlerini ilk kez yazili olarak anlatan Hangi filozoftur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
126.798
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tümdengelim ve tümevarım düşünme biçimlerini ilk kez yazılı olarak anlatan Hangi filozoftur?​

“Tümdengelim” yöntemi mantıkta, bir yada daha fazla öncülden zorunlu olarak sonucun çıkarılmasıdır ve tümelle tikel (genelle özel) arasında sıkı bir ilişki gören ve bu ilişkiyi en doğru olarak ortaya koymanın yollarını araştıran Aristotales’in buluşudur.

Bilimsel yöntemin dayandığı temel varsayımlar nelerdir?​

Bilimin temel özellikleri arasında tanımlanan faaliyetler; sistematik gözlem ve deney (empirik yaklaşım), tümevarımsal ve tümdengelimli akıl yürütme ve hipotez ve teorilerin oluşturulması ve test edilmesi gibi unsurları içerir.

Tümdengelim ve tümevarım düşünme biçimlerini ilk kez yazılı olarak anlatan Hangi filozoftur bu filozofun mantık alanında yapmış olduğu çalışmalar nelerdir?​

Tümdengelim ve tümevarım düşünme biçimlerini ilk kez yazılı olarak anlatan Hangi filozoftur bu filozofun mantık alanında yapmış olduğu çalışmalar nelerdir?
Bacon’a göre bilimin başlıca yöntemi tümevarım yöntemidir. Bacon yapıtlarıyla bilimin ve felsefenin, gelişimini göstermiş, doğa ve akıl arasında bir bağ kurulabileceği fikrini yerleştirmiştir. Aynı zamanda, ötanazi kavramını günümüzdeki anlamına yakın içerikte ilk kez Francis Bacon kullanmıştır.

Tümevarım ve tümdengelim nedir felsefe?​

Tümevarım ve tümdengelim nedir felsefe?
Tümdengelim ya da Dedüksiyon (Latince: deductio), felsefe ve mantıkta sahip olunan genel verilerden yola çıkarak özel sonuçlar çıkarma yöntemidir. Tümdengelimin aksi tümevarım metodudur.

Bilimin temel Sayıltıları nelerdir?​

Bir araştırmada bazı başlangıç noktalarının kanıtlanmasına gerek duyulmaz. Doğru kabul edilen bu açıklamalara varsayım (sayıltı) denir.

Felsefe yapmak sürekli yolda olmaktır sözü kime aittir?​

Jaspers’in “Felsefe yapmak, yolda olmaktır” sözü bu fikri ne güzel ifade ediyor. O halde felsefe insanın durmadan ileriye atılmak, verileni eleştirme, yeni çözüm yolları arama çabasının bir ürünü olarak ortaya çıkıyor.

Gerçeklik ve doğruluk felsefenin hangi alanlarıyla ilgili kavramlardır?​

Gerçeklik ve doğruluk felsefenin hangi alanlarıyla ilgili kavramlardır?
Gerçeklik ve doğruluk felsefenin bütün gelişim aşamalarında, felsefe içi tartışmalarda ve tanımlamalarda en belirleyici kavram olarak yerini almıştır. Doğruluğun epistemolojik ve ontolojik olarak iki ana dalda da incelendiğini söylemek mümkündür.

Filozofların tümdengelim örnekleri nelerdir?​

Filozofların tümdengelim örnekleri nelerdir?
Antik Yunan Filozofu Aristoteles tarafından yapılan şu çıkarım en bilinen tümdengelim örneğidir: “Tüm insanlar ölümlüdür; Sokrates bir insandır; O hâlde, Sokrates ölümlüdür.” Örnekleri çoğaltacak olursak; “Bütün madenler ısıtılınca genleşir, demir madendir, o hâlde, demir de ısınınca genleşir.”

Felsefede tümevarım ne demek?​

Tümevarım, felsefe ve mantıkta sahip olunan özel verilerden yola çıkarak genel sonuç çıkarma yöntemidir. Tümevarımın aksi tümdengelim yöntemidir.
 
Tümdengelim ve tümevarım düşünme biçimlerini ilk kez yazılı olarak anlatan filozof, Aristoteles'tir. Aristoteles, tümdengelim yöntemini mantıkta, bir ya da daha fazla öncülden zorunlu olarak sonucun çıkarılması olarak tanımlamıştır. Tümdengelimde, genel prensiplerden yola çıkarak spesifik sonuçlara varılır. Örneğin, "Tüm insanlar ölümlüdür; Sokrates bir insandır; O halde, Sokrates ölümlüdür" önermesi tümdengelim örneğidir.

Tümevarım ise, felsefe ve mantıkta sahip olunan özel verilerden yola çıkarak genel sonuçlar çıkarma yöntemidir. Tümevarım, özel durumların genel bir prensip veya teori oluşturacak şekilde genelleştirilmesini ifade eder. Bu yöntemde, örneklerden genel bir kural veya teori çıkarılır. Örneğin, "Bütün kediler fareleri avlar; Prens bizim evdeki kedi; O halde, Prens fareleri avlar" önermesi tümevarım örneğidir.

İki yöntem arasındaki fark, tümdengelimde genelden özele doğru bir çıkarsama yapılırken, tümevarımda özelden genele doğru bir çıkarsama yapılmasıdır. Bu iki düşünme biçimi, felsefe ve mantık alanında çeşitli argümanların oluşturulmasında ve mantık yürütme süreçlerinde önemli rol oynamaktadır. Aristoteles'in tümdengelim ve tümevarım üzerine yaptığı çalışmalar, mantık ve felsefe alanındaki temel eserler arasında yer almaktadır.
 
Geri
Üst