AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tum bakterilerde plazmid var mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tüm bakterilerde plazmid var mı?​

Plazmid, kendi kendini eşleyebilen, kromozomdan ayrı bir DNA parçasıdır. Tipik olarak dairesel ve çift sarmallıdır. Genelde bakterilerde, bazen ökaryotlarda da (örneğin Saccharomyces cerevisiae deki 2 mikrometre plazmidi ) bulunur.

Plazmit ne işe yarar?​

Kendi kendini eşleyebilen, kromozomdan ayrı bir DNA olarak plazmit öne çıkmaktadır. Genel olarak dairesel ve çift sarmal şeklinde bir yapıya sahiptir. Bakteriler ve bazı durumlarda ökaryot canlıların ortaya çıkmasını ve gelişmesini sağlayan DNA yapısıdır.
Plazmit aktarımı nedir?
Bakteri kromozomundan (DNA’sında) ayrı olarak replike olurlar. Plazmitler hücre tarafından yapılmaz, hücreye başka bir hücreden alınır. Plazmitler genelde bakteri kromzomunun dışında (otonom) bulunmakla birlikte bazen de bakterinin kendi DNA’sına entegre halde de bulunabilir. Bu durumda epizom adını alır.
Bakterilerde endospor var mı?
Endospor genel olarak hücre içerisinde oluşan bir yapıdır. Genelde bakterilerin büyük çoğunluğu spor oluşumu gerçekleştirmez. Ancak belli başlı bazı bakteriler endospor üzerinden bu oluşumu sağlar. Bunlar içerisinde Clostridium ve Bacillus kendisine ait bakteriler bulunmaktadır.

Bakterilerde kapsül var mı?​

Kapsül, bakteri hücre duvarının dışında yer alan bir tabakanın ismidir. Genelde polisakkaritlerden oluşmakla beraber içinde başka tür malzeme de bulunabilir. Kapsül bakterinin fagositoz yapmasını engeller, ayrıca içinde bulunan su bakteriyi kurumaya karşı korur.

Bakterilerde Pilus ne işe yarar?​

Pilus, piluslu bakteriden alıcı bakteriye DNA transferini sağlar. Bu yolla avantaj sağlayan genetik özellikler bir bakteri popülasyonu içindeki bireylere dağıtılabilir. Her bakteri seks pilusu oluşturamaz ama farklı bakteri türleri arasında pilus bağlantıları oluşabilir.
Endospor tüm bakterilerde ortak mı?
Endospor genel olarak hücre içerisinde oluşan bir yapıdır. Genelde bakterilerin büyük bir çoğunluğu spor oluşumu gerçekleştirmez. Ancak belli başlı bazı bakteriler endospor üzerinden bu oluşumu sağlar. Bunlar içerisinde Clostridium ve Bacillus kendisine ait bakteriler bulunmaktadır.
Endospor oluşturan bakteri hücresinde neler değişir?
Genellikle endospor oluşturan bakteriler Gram pozitiftir ve endospor oluşumunu tetikleyen temel neden besin eksikliğidir. Ayrıca endosporlar ısıya, kurumaya, kimyasallara ve radyasyona karşı dirençlidir. Bakterilerin uzun süre uykuda kalmasını sağlarlar.

Bakteride kapsül ne yapılıdır?​

Kapsül bakterilerde genellikle polisakkarit yapıdadır.(örn: S. pyogens, S. pneumoniae).Buna karşın Bacillus antracis`de kapsül protein karakterde (D-glutamik asit monomerlerinin birbirlerine alfa-peptid zincirlerinden oluşmuş polimerler) ve B. megaterium da ise kapsülün yapısında hem polisakkarit hemde protein …

Bakteride kapsül ne ise yarar?​

Kapsül bakteriyi fagositoza karşı korur, ayrıca içinde bulunan su bakteriyi kurumaya karşı korur. Kapsüller fajları dışlarlar, ayrıca deterjanlar gibi çoğu hidrofobik maddenin bakteriye ulaşmasına engel olurlar.
Bakterilerde genetik madde aktarılması kaç şekilde olur?
Bakteriler arasında genetik materyalin (DNA segmentinin kısa veya uzun bir kısmı veya tümü) bir vericiden (donör) başka bir alıcıya (resipient) transferi, normal koşullar altında, in vivo veya in vitro olarak kolayca gerçekleşebilmektedir.
Bakterilerin genetik yapısı nedir?
Bakterilerin genetik malzemeleri tipik olarak tek bir dairesel kromozomdan oluşur. Bakterilerde zar kaplı bir çekirdek yoktur ve kromozom tipik olarak sitoplazmada yer alan, nükleoit olarak adlandırılan düzensiz şekilli bir cismin içinde yer alır. Nükleoitte DNA, onunla ilişkili proteinler ve RNA bulunur.

Bakterilerde gen aktarımı nedir?​

Bakterilerdeki genetik madde aktarımı bakteri genomunun tümünün ya da bir kısmının bakteriye geçmesidir. Bu hücrelere rekombinant hücre denir. olması gerekir. Kompetanslığın kazanıldığı dönemde kompetans protein adı verilen ve çıplak DNA’nın alıcı hücreye taşınımını sağlayan proteinler de sentezlenir.

Genetik madde nedir?​

DNA, ya da uzun adıyla deoksiribonükleik asit, Dünya üzerinde var olan bütün canlılarda bulunan ve hepsinde kalıtsallığı sağlayan moleküldür. Yani canlılar, DNA isimli bu kimyasal maddeyi kullanarak, kendi biyolojik özelliklerinin bir kısmını veya tamamını yavrularına aktarırlar.
 
Geri
Üst