AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tukuruk fazlaligi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
132.824
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tükürük fazlalığı nedir?​

Hipersalivasyon, siyalore ya da ptiyalizm olarak adlandırılan aşırı tükürük üretimi, ağızda dudaklardan ya da ağız kenarından sızacak ölçüde fazla tükürük olması demektir. Aşırı tükürük üretimi, ortaya çıkış nedenine bağlı olarak, belirli bir dönemde geçici olabileceği gibi sürekli de olabilir.

Tükürük yoğunluğu neden olur?​

Tükürük akışında azalma ve kıvamında yoğunlaşma, tükürük kanalında hasar veya kalsiyum tuzlarında çökme gibi nedenlerle tükürük taşları gelişebilir. Taşlar, bez içinde veya bezin salgı yaptığı kanal içinde bulunabilir ve tükürük akımında tıkanmaya neden olurlar.

Tükürük neden yapış yapış olur?​

Tükürük neden yapış yapış olur?
Tükürük salgısındaki azalmaya bağlı olarak ağzın kurumasına tıp dilinde “xerostomia” deniyor. Başına gelenler bilir, tükürük koyu ve yapışkan bir hale gelir. Dilinizde yanma olur, görüntüsü ve kıvamı değişir. Yediğinizin tadını anlamazsınız.

Hipersalivasyon nedir ne demektir?​

Hipersalivasyon nedir ne demektir?
Hipersalivasyon veya pityalizm, vagus sinirinin aşırı uyarılmasına bağlı olarak salya üretimin artması anlamında kullanılan Latince kökenli bir terimdir. Ağız boşluğundaki tükürük ve salgı bezlerinin, herhangi bir nedenle aşırı salgı yapması halini anlatır. Bu durumda salgıların ağız dışına taştığı görülebilir.

Ağız sulanmasına ne iyi gelir?​

Nişastalı besinlerden uzak durmalı ve sık aralıklarla az yemek yemelisiniz. Sık sıvı alabilirsiniz. Şekersiz sakız çiğnemek, yutkunmanızı arttırarak yardım edebilir. Ekşi besinler, tükürük salgısını artıracağından, uzak durabilirsiniz.

Sürekli tükürme hastalığı nedir?​

Tourette Sendromu’nun nedeni tam olarak bilinmemekle birlikte genetik faktörlerin bu hastalığın ortaya çıkmasında önemli bir etken olduğu düşünülmektedir. Ailesinde tik bozuklukları ya da Tourette Sendromu görülenlerde bu hastalığın ortaya çıkma ihtimali daha yüksektir.

Tükürük yapışkan mıdır?​

Tükürük yapışkan mıdır?
GÜNDE 1-1,5 LİTRE SALGILANIYOR “Tükürük sulu ve yapışkan olmak üzere iki türdür. Tükürüğümüzün yüzde 80’i suludur. Bunun dişleri yıkayıcı, içerisindeki minerallerle koruyucu etkisi var.

Ağız içinde beyaz yapışkan nedir?​

Ağız içinde beyaz yapışkan nedir?
Ağız içi beyazlıkları arasında en iyi tanınanı ”Pamukçuk” adı verilen mantar hastalığıdır. Beyaz, peynirimsi veya süt kesiği gibi parçacıklar halinde ve yapışık olarak, tüm ağız içinde bulunabilirler ve silmeyle, biraz zorlansa da, çıkabilirler.
Hipersalivasyon neden olur?​
Tıpta “hipersalivasyon” olarak bilinen aşırı tükürük salgılanması tükürük bezlerinin fazla çalışması sonucu ortaya çıkmaktadır. Tıpta “hipersalivasyon” olarak bilinen aşırı tükürük salgılanması tükürük bezlerinin fazla çalışması sonucu ortaya çıkmaktadır.
Ağız suyu akması nasıl önlenir?​
Uyurken ağızdan salya akması çözümü çok basittir. Gece yastığınızı yükseltebilir, sırt üstü yatabilir ve burundan nefes almayı alışkanlık haline getirerek salya akmasını önemli ölçüde azaltabilirsiniz.

Ağızdan salya akması neden olur?​

Ağızdan salya akması neden olur?
Dr. Vedat Göral “Yanlış uyku pozisyonu, reflü, bazı diş ve ağız problemleri, kafa travmaları, Parkinson, alerjiler, yemek borusu kanserleri, bazı ilaçlara ait yan etkiler, sinir sistemi bozuklukları ve bağırsak parazitleri gece uykusunda ağızdan su gelmesine neden olabilir” dedi.

Tükürmek neden olur?​

Tükürmek neden olur?
 
Tükürmenin birçok farklı nedeni olabilir. Genel olarak, tükürük ağızda ve boğazda biriken artıkları temizlemek, yiyeceklerin gerekli sindirim öncesi hazırlanmasına yardımcı olmak, ağızda nemlilik sağlamak ve konuşurken ses tellerini korumak için vücut tarafından üretilir. Bazı insanlar sinirli, stresli veya hasta olduklarında daha fazla tükürürler. Ayrıca, aşırı tükürmek bazı tıbbi durumların belirtisi olabilir. Örneğin, bazı hastalıklar veya enfeksiyonlar, tükürük bezlerinin aşırı aktivitesine neden olabilir. Bunun yanı sıra bazı durumlarda da aşırı tükürme, tik bozuklukları gibi nörolojik durumların bir belirtisi olabilir. Bir hekime danışarak, aşırı tükürme sorununun altında yatan nedeni belirlemek ve uygun tedaviyi almak önemlidir.
 
Geri
Üst