AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tukuruk bezi tasi kendiliginden duser mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tükürük bezi taşı kendiliğinden düşer mı?​

Birkaç milimetre çapında, düzgün yüzeyli ve tükürük bezinin kanalı içerisinde yer alan taşlar herhangi bir girişimsel müdahaleye gerek olmadan bol sıvı alımı ve taşın bulunduğu tükürük bezi üzerinden kanal yönünde yapılan masaj uygulamaları ile kendiliğinden atılabilirler.

Tükürük bezi alınırsa ne olur?​

Ameliyat sonrası daha geç dönemde çıkabilecek sorunlar Parotis ve submandibuler bezinin tek taraflı alınması, tükürük yetersizliği ve ağız kuruluğu gibi sorunlara yol açmaz. Yüzün diğer tarafındaki tükürük bezleri ve mikroskobik tükürük bezleri eksik olan bezin işlevini üstlenir.
Ağızda tükürük birikmesi nasıl geçer?
Altta yatan nedene ilişkin tedavilerin yanı sıra tükürük üretimini azaltmak için destekleyici olarak antikolinerjik ilaç, beta blokerlar, botox ya da akupunktur tedavisi uygulanabilir. Ayrıca sık diş fırçalama, gargara yapma ve bol su tüketimi de sorunun azalmasına yardımcı olacaktır.
Tükürük bezinde taş olur mu?
Tükürük bezlerinin dokusu içerisinde ya da salgı kanallarında oluşan kalsiyum birikintilerine tükürük bezi taşı ya da sialolit, tükürük bezinde taş oluşmasına ise sialolitiazis adı verilmektedir. Tükürük bezi taşları tükürük bezlerinin en sık karşılaşılan iyi huylu hastalıkları olup toplumda %1 oranında izlenmektedir.

Tükürük bezi tıkanıklığına ne iyi gelir?​

Tükürük bezi enfeksiyonu tedavisi ise, sıvıları, içerek ya da damar yoluyla alarak, antibiyotiklerle, enfekte olan bez üzerine ılık bezle yapılan kompres ile, tükürük akışını arttırmak için ekşi, şekersiz şekerlemeler yiyerek ya da portakal suyu içerek tedavi edilebilir.

Tükürük bezi taşı nasıl anlaşılır?​

Tükürük bezi taşların bazen belirti vermeyebilirse de genellikle;
- Özellikle yemek yerken çene altı ve yanakta ağrılı şişlik (Eğer yiyecek asitli ya da ekşili ise daha fazla ortaya çıkar)
- Şiddetli ağrı, bölgede sıcaklık ve komşu lenf bezlerinde şişlik (tükrük bezi iltihabının da eşlik ettiğini gösterir.)
Tükürük bezi ameliyatı riskli mi?
İçinden yüz sinirin geçmesi sebebi ile oldukça önemli olan Parotis bezinde uygulanacak olan cerrahi işlem de hastaları önemli ölçüde korkutmaktadır. Ancak unutulmamalıdır ki; kesin tanı, nitelikli tedavi planlaması ve alanında uzman bir cerrah ile ameliyat komplikasyonları minimum düzeye düşürülebilmektedir.
Tükürük bezi tümörü alınmazsa ne olur?
Ayırca, submandibuler tükürük bezi (çene altında şişlik) veya damak, boğaz ve yutak gibi bölgelerdeki mikroskobik tükürük bezlerinden kaynaklanıp, o bölgelerde şişlik oluşturabilir. Bu tümör tedavi edilmezse yıllar içerisinde huy değiştirip kötü huylu tümöre dönüşme riski taşır.
Nişastalı besinlerden uzak durmalı ve sık aralıklarla az yemek yemelisiniz. Sık sıvı alabilirsiniz. Şekersiz sakız çiğnemek, yutkunmanızı arttırarak yardım edebilir. Ekşi besinler, tükürük salgısını artıracağından, uzak durabilirsiniz.
Tıpta “hipersalivasyon” olarak bilinen aşırı tükürük salgılanması tükürük bezlerinin fazla çalışması sonucu ortaya çıkmaktadır. Bu durum gözyaşı akması, aşırı terleme, burun akıntısı ve mide şikayetleri gibi sorunlara yol açabilmektedir.
Tükürük bezi hastalıkları nasıl olur?
Ağız, boğaz, yutak, gırtlak gibi bölgeleri kaplayan örtücü tabakaya mukoza adını vermekteyiz. Bu mukozanın nemli kalabilmesi için bu bölgelere yerleşen, çıplak gözle görülemeyen yüzlerce mikroskobik yapı, yani minör tükürük bezleri, 24 saat boyunca tükürük salgısı üretir ve bu boşluklara salgılar.
Tükürük bezi tıkanması neden olur?
Siyalolitiazis (tükürük bezi taşı), tükürük bezinin içerisinde kalsiyumdan zengin taşların oluşmasıdır. Sıvı kayıpları, bazı ilaçlar ve kronik hastalıklar taş oluşumuna yatkınlığı arttırmaktadır. Tükürük kanalı aniden tıkanır ve özellikle yemekten sonra bezin olduğu bölgede şişme meydana gelir.

Çene altı tükürük bezi şişmesi nasıl geçer?​

Submandibuler bez etkilendiğinde, akut faz dışında, bezin cerrahi olarak çıkarılması genellikle seçilen tedavidir. Parotis bezinin kronik siyaladenit tedavisi, uzun süreli antibiyotik tedavisinden oluşmaktadır (1-2 ay boyunca amoksisilin veya doksisiklin).

Tükürük bezi taşı ultrasonda görülür mü?​

Bu nedenle yapılacak müdahalenin planlanmasında taşların boyutların, sayısının, yerleşim yerlerinin aynı zamanda tükürük bezi dokusunun ve tükürük kanallarının durumunun daha detaylı değerlendirmeyi sağlayan ultrasonografi, bilgisayarlı tomografi ve özel durumlarda MR (Manyetik rezonans) tetkikleri tercih edilmektedir.
Tükürük bezi taşı ağrı yapar mı?
Tükürük Bezi Taşlarının Belirtileri Şiddetli ağrı, bölgede sıcaklık ve komşu lenf bezlerinde şişlik (tükrük bezi iltihabının da eşlik ettiğini gösterir.) Taş küçükse yemekten sonraki saatlerde şişlikte kaybolma ve yemek yendiğinde tekrar otaya çıkma görülebilir.
 
Geri
Üst