AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tuketim tipi vergi Nedir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu

Tüketim tipi vergi Nedir?​

Görüleceği üzere tüketim tipi katma değer vergisinde, sadece tüketim, yani tüketim malları (hizmet dahil) satışları vergilendirilmiş olmaktadır. Bu tip katma değer vergisi anlaşılacağı gibi (genel istihlâk Tüketim vergisi) niteliğindedir.
Özel Tüketim Vergisi neleri kapsar?
ÖTV mal ve ürünler üzerinden belirli oranlarda alınan harcama vergisi olarak adlandırılır….İlgili maddelere göre, Özel Tüketim Vergisi kapsamında sayılan mal veya ürünler şöyledir;
ÖTV den önce hangi vergi vardı?
ÖTV’den önce arabalardan Taşıt Alım Vergisi adında bir vergi alınıyordu. Bu vergi aracın ağırlığına göre hesaplanıyordu.

ÖTV yi kim alır?​

İthalatçı ve ilk satıcılar, ilgili mal için devletin o malın nitelikleri veya elde edilme kriterleri doğrultusunda belirlemiş olduğu oran ya da maktu doğrultusunda ÖTV bedelini belirler. Bu bedel malın ithal edilmesi ve/veya satılması sürecinde ödenmiş olur. Motorlu taşıtlarda ise mükellef nihai tüketicidir.
Türkiye’de hangi tip KDV uygulanır?
Ülkemizde ürün teslimatları ve hizmet ifa edilmesi sırasında uygulanacak olan KDV oranları 3 tanedir. Bunlardan genel oran %18, indirimli oranlar ise %1 ve %8’dir.
ÖTV hangi mallardan alınır?
ÖTV, lüks (mücevher, kürk vb.), sağlığa zararlı (alkol, sigara vb.), çevreye zararlı (benzin vb.) mallara uygulanır. ÖTV, KDV gibi aynı malın her el değiştirmesinde doğmaz. Malın ithal edilmesi veya üretilen malın ilk alıcısına teslimi nedeniyle ÖTV doğar.
ÖTV Muafiyetli Satışlar Engel oranı %90 ve üzeri olan bireyler ÖTV’den muaf olarak araç satın alabilirler. ÖTV indirimden faydalanmak için ise engel oranı en az %40 olmalıdır. Raporda “ağır engelli” ya da “sürücü belgesi alabilir” ifadelerinin yer alması gerekmektedir.
ÖTV vergisi ne kadar oldu?
ÖTV matrahı 150 bin lira ile 175 bin lira arasında olan araçlar için ise oran yüzde 60 olarak belirlendi. 175 bin lira ile 200 bin aralığında olan araçlar da yüzde 70 vergi oranı içinde yer alacak. ÖTV matrahı 200 bin lira üstü için vergi oranı da yüzde 80 oldu.
ÖTV zammı neye geldi?
Otomobil, sigara, alkol ve cep telefonuna ÖTV zammı Buna göre, aralarında motorlu araçlar, alkollü içkiler ve tütün mamullerinin de olduğu bazı mallarda uygulanan ÖTV oranları ile maktu ve asgari maktu vergi tutarları ve işlenmemiş tütün ithalatından alınan tütün fonu tutarında değişikliğe gidilmesi kararlaştırıldı.

Araç ÖTV kim öder?​

ÖTV, KDV gibi aynı malın her el değiştirmesinde doğmaz. Malın ithal edilmesi veya üretilen malın ilk alıcısına teslimi nedeniyle ÖTV doğar. Motorlu taşıtlarda ise nihai tüketici adına ÖTV ödemek gerekir. Verginin mükellefi ithalatçılar ve ilk satıcılar olmaktadır.
ÖTV ne zaman kondu?
22 asıl ve 8 geçici maddeden oluşan 4760 sayılı Özel Tüketim Vergisi Kanunu 1 Ağustos 2002 tarihi itibariyle yürürlüğe konulmuştur. ÖTV’nin uygulamaya konulmasıyla Taşıt Alım Vergisi, Trafik tescil harçları gibi 13 adet vergi uygulamadan kalkmıştır.

Geri