AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tuketici uyusmazliklari nedir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.319
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tüketici uyuşmazlıkları nedir?​

Tüketici Mahkemesi Nedir? Tüketici mahkemesi, tüketici işlemleri ile tüketiciye yönelik her türlü uygulamadan kaynaklanan davalara bakmakla görevli hukuk mahkemesidir (6502 sayılı Kanun m.73/1). Tüketici mahkemesi, özel mahkeme niteliğinde ilk derece mahkemesidir.

6502 kanunu nedir?​

MADDE 1 – (1) Bu Kanunun amacı; kamu yararına uygun olarak tüketicinin sağlık ve güvenliği ile ekonomik çıkarlarını koruyucu, zararlarını tazmin edici, çevresel tehlikelerden korunmasını sağlayıcı, tüketiciyi aydınlatıcı ve bilinçlendirici önlemleri almak, tüketicilerin kendilerini koruyucu girişimlerini özendirmek ve …

Türk hukukunda tüketici uyuşmazlıkları nasıl çözümlenir?​

Türk hukukunda tüketici uyuşmazlıkları nasıl çözümlenir?
Tüketici uyuşmazlıklarının çözümünde temel olarak, tüketici hakem heyeti ve tüketici mahkemeleri şeklinde iki farklı çözüm mercii düzenlenmiştir. Bu iki kurumun görev ayrımı, uyuşmazlığın parasal değeri yönünden belirlenmektedir.
Eser sözleşmesine dayalı olarak bir binanın bakım ve onarımının yapılması, diş doktoru tarafından dişin yapılması, mühendisin proje çizmesi gibi işlemler tüketici işlemi olarak kabul edildiğinden, bu sözleşmeden çıkan uyuşmazlıklar tüketici mahkemesinde yargılama konusu yapılır.

Tüketici Hakem Heyeti kararı geldi ne yapmalıyım?​

Tüketici Hakem Heyeti kararı geldi ne yapmalıyım?
Hakem heyetinin lehinize verdiği karara satıcı veya sağlayıcının uymaması durumunda İcra Müdürlüğüne müracaat edebilirsiniz. Hakem heyeti kararı, aleyhinize çıktıysa 15 gün içinde Tüketici Mahkemesine itiraz edebilirsiniz. İtirazı görüşen Tüketici Mahkemesinin kararı kesindir.

Tüketici mahkemesi nerede var?​

Hakem Heyetleri illerde Ticaret İl Müdürlüğü, ilçelerde ise Kaymakamlıklar tarafından belirlenen binalardadır. Tüketici Mahkemeleri ise illerde Adliye binalarında bulunmaktadır.

Tüketici mahkemesi nereye bağlı?​

Yetkili Tüketici Mahkemesi Hukuk Muhakemeleri Kanunu uyarınca davalı tarafın davanın açıldığı tarihteki yerleşim yeri mahkemesi genel yetkili mahkemedir. Ancak Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ile özel bir yetki kuralı getirilmiş ve tüketici kendi yerleşim yeri mahkemesinde de dava açabilme imkanına sahip olmuştur.

Tüketici hakem heyeti tüketici aleyhine karar verirse ne olur?​

Tüketici hakem heyeti tüketici aleyhine karar verirse ne olur?
Tüketici Hakem Heyetinin verdiği kararlar itiraz yoluna kapalı değildir. Tüketicinin uyuşmazlık yaşadığı ve hakem heyetinin aleyhine karar verdiği firma olumsuz kararın kendisine tebliğinden itibaren 15 gün içinde bu karara itiraz edebilir. İtiraz firmanın tüketici mahkemesine dava açmasıyla mümkün olur.

Tüketici hakem heyeti kararı nasıl tahsil edilir?​

Tüketici hakem heyeti kararı nasıl tahsil edilir?
Tüketici hakem heyeti kararları da aynı mahkeme kararı gibi sonuç doğurduğundan ilamlı icra takibi başlatılarak alacak tahsil edilebilir. Tüketici hakem heyeti kararıyla icra takibi dilekçesi aleyhinde karar verilen veya alacaklının bulunduğu yerleşim yerindeki icra dairesine takip talebi ile başlatılır.
 
Tüketici uyuşmazlıkları, tüketici ile satıcı veya sağlayıcı arasında ortaya çıkan anlaşmazlıklardır. Bu uyuşmazlıklar genellikle mal alımı, hizmet alma veya sözleşme ilişkilerinden kaynaklanabilir. Türk hukukunda tüketici uyuşmazlıklarının çözümü için öncelikle tüketici hakem heyetleri ve tüketici mahkemeleri gibi kurumlar bulunmaktadır.

Tüketici hakem heyeti, tüketiciyle satıcı veya sağlayıcı arasındaki uyuşmazlıkları tarafsız bir şekilde çözmekle görevlidir. Heyetin verdiği kararlara tarafların uyması gerekmektedir. Eğer tüketici hakem heyeti kararı lehinize ise, satıcı veya sağlayıcı bu karara uymazsa İcra Müdürlüğüne başvurabilirsiniz. Karar aleyhinize çıktıysa ise 15 gün içinde Tüketici Mahkemesine itiraz etme hakkınız bulunmaktadır.

Tüketici mahkemeleri ise tüketici uyuşmazlıklarının yargılandığı hukuk mahkemeleridir. Bu mahkemeler, tüketici hakem heyeti kararlarına yapılan itirazları da değerlendirir. Tüketici mahkemelerine başvuruda bulunabilmek için ilgili şehirdeki Adliye binalarında bulunan mahkemelere müracaat etmeniz gerekmektedir.

Tüketici hakem heyeti kararları, bir mahkeme kararı gibi icra edilebilir. Yani tüketici hakem heyeti lehinize karar verdiyse ve karara uymayan bir taraf varsa ilamlı icra takibi yoluyla bu kararın uygulanmasını sağlayabilirsiniz. Bunun için kararınızı icra dairesine takip talebi ile bildirmeniz gerekmektedir.
 
Geri
Üst