AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tuketici olarak hakkimi nasil ararim?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tüketici olarak hakkımı nasıl ararım?​

Eğer bulunduğunuz yerde Tüketici Mahkemesi yoksa Asliye Hukuk Mahkemelerine Tüketici Mahkemesi sıfatıyla başvurabilirsiniz….ü Tüketici olarak satın aldığınız mal ve hizmete ilişkin uyuşmazlık;
- Mal/hizmette bulunan ayıba ilişkin ise.
- Satıcı/sağlayıcı ile imzalamış olduğunuz sözleşmede yer alan haksız şartlara ilişkin ise,

Bilinçli bir tüketici şikayeti olduğunda aşağıdakilerden hangisi aranmalıdır?​

Aynı zamanda ücretsiz olan tüketici hatları aranarak gerekli durum doğru şekilde izah edilebilir. Böylece kendimiz çözemediğimiz durumlar karşısında yasal olarak yardım alabiliriz. Bunun için ise yapmamız gereken Alo 175 tüketici hakları ve şikayet hattını aramak olmalıdır.
Tüketici hakları ihlali için nereye başvuracak?​
Tüketici Hakem Heyetleri illerde Ticaret İl Müdürlüğü, ilçelerde Kaymakamlık bünyesinde oluşturulmuştur. Tüketici Mahkemeleri ise belirli illerde kurulmuştur. Tüketici mahkemesi bulunmayan yerlerde, Asliye Hukuk Mahkemesi’ne başvurulabilir.)

Tüketici mahkemesine şikayet nasıl yapılır?​

Tüketici mahkemesine şikayet nasıl yapılır?
Şahsen veya avukat aracılığıyla; elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) (https://tuketicisikayeti.ticaret.gov.tr) ile tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılabilir.

Bilinçli tüketici olan kişilerin özellikleri nelerdir?​

Bilinçli tüketici olan kişilerin özellikleri nelerdir?
Bilinçli Tüketicinin Özellikleri Alacağı ürünlerle ilgili fiyat araştırması yapar. Besin maddelerini satın alırken üretim ve son kullanma tarihine dikkat eder. Hiçbir malı görmeden satın almaz. Satın aldığı ürünlerde TSE damgasının olmasına dikkat eder.

Tüketici hakları ile ilgili sorun yaşadığımızda hangi kurumlara başvurabiliriz?​

Tüketici hakları ile ilgili sorun yaşadığımızda şu kurumlara başvurabiliriz:
- Tüder – Tüketiciler Derneği.
- Tüketici Hakları Merkezi – TU-MER.
- Tüketiciler Birliği.
- Tüm Tüketicileri Koruma Derneği.
- Tüketiciyi Koruma Derneği – TÜKODER.
- Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği.
- Tüketici Hakları Derneği.

Tüketici hakem Heyeti’ne Online başvuru nasıl yapılır?​

Bu heyetler Kaymakamlıklara bağlı olarak çalışırlar. Tüketici hakem heyetleri, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanunun 66-72 maddeleri ve aynı zamanda ek olarak “Tüketici Sorunları Hakem Heyetleri Yönetmeliği” ile de düzenlenmişlerdir. Tüketici Hakem Heyeti’ne online başvuru nasıl yapılır?
Tüketici hakem heyetlerinin almış olduğu kararlar nelerdir?​
Tüketici Hakem Heyetlerinin almış olduğu kararlar 5 günlük bir süreç içerisinde İl Müdürlüklerine ya da Kaymakamlık binalarında yer alan duyuru panosuna asılmaktadır. Dava sürecini kaybeden taraflar Tüketici Mahkemesi’ne başvuruda bulunabilir.

Tüketici hakem heyeti kararları ne kadar sürede çıkar?​

Tüketici hakem heyeti kararları ne kadar sürede çıkar?
Tüketici Hakem Heyeti kararları ne kadar sürede çıkar? Söz konusu Tüketici Hakem Heyetleri kendilerine gelen bütün başvuruları en geç 3 aylık bir süreç içerisinde karara bağlamaktadır.
 
Başlıklar altında verdiğiniz bilgilere göre, tüketici olarak haklarınızı ararken nelere dikkat etmeniz gerektiği ve hangi adımları izlemeniz gerektiği konusunda detaylı bilgiler bulunmaktadır. Örneğin, tüketici mahkemesi olmayan yerlerde Asliye Hukuk Mahkemelerine başvurulabileceği belirtilmiş, tüketici haklarının ihlali durumunda nereye başvurulması gerektiği açıklanmış ve tüketici hakem heyetlerine başvuru yapmanın nasıl gerçekleştirileceği hakkında bilgi verilmiştir.

Ayrıca, bilinçli bir tüketici olmanın özelliklerinden bahsedilerek, ürünlerle ilgili fiyat araştırması yapma, TSE damgasına dikkat etme gibi önemli noktalar vurgulanmıştır. Tüketici hakları ile ilgili sorun yaşandığında başvurulabilecek kurumlar da sayılarak tüketicilere rehberlik edilmiştir.

Tüketici hakem heyetlerinin aldığı kararların duyurulma süreci ve karar süresi hakkında da bilgi verilmiş, kararların en geç 3 ay içinde verildiği belirtilmiştir.

Bu bilgiler ışığında tüketici haklarınızı ararken hangi adımları izlemeniz gerektiği ve hangi kurumlara başvurabileceğiniz konusunda daha bilinçli ve bilgili bir tüketici olmanıza yardımcı olacak önemli ipuçları sunulmuştur.
 
Geri
Üst