Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tuketici mahkemesine sikayet dilekcesi nasil yazilir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
37.844
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tüketici mahkemesine şikayet dilekçesi nasıl yazılır?​

Tüketici hakem heyetine dilekçe yazılırken başlık, adı soyadı, adresi,T.C numarası iletişim bilgiler, eksiksiz yazılmalıdır. Ayrıca dilekçeye İadesi istenen dosya masraflarını gösteren banka makbuzunun dilekçenin ekine eklenmelidir.

Tüketici Hakem Heyeti tespit kararı verebilir mi?​

Tüketici Hakem Heyeti tespit kararı verebilir mi?
Tüketici Hakem Heyetleri ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delil tespiti kararı verebilirmi? Tüketici mevzuatından kaynaklanan her türlü uyuşmazlıklarla ilgili ihtiyati tedbir, ihtiyatihaciz ve delil tespiti talepleri hakkında Tüketici Hakem Heyetleri karar veremez.

Tüketici hakem Heyeti kararları nasıl tebliğ edilir?​

Tüketici hakem Heyeti kararları nasıl tebliğ edilir?
MADDE 25 – (1) Tüketici hakem heyeti kararı, alındığı tarihten itibaren on iş günü içinde taraflara yazılı olarak ve 11/2/1959 tarihli ve 7201 sayılı Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilir. Tarafların temsilinin avukatla yapılması halinde tebligat avukata yapılır.

Tüketici hakem Heyeti vekalet ücretine hükmedilebilir mi?​

MADDE 12-(1) Tüketici hakem heyetlerinin tüketici lehine verdiği kararlara karşı açılan itiraz davalarında, kararın iptali durumunda tüketici aleyhine, bu Tarifenin üçüncü kısmına göre vekalet ücretine hükmedilir.

Tüketici mahkemelerinde basit Yargılama Usulü uygulanır.?​

Tüketici mahkemelerinde basit Yargılama Usulü uygulanır.?
Tüketici mahkemelerinde basit yargılama usulü uygulanır (6502 sayılı Kanun m.73/4). Basit yargılama usulünün özellikleri şunlardır: Basit yargılama usulünde mahkemede dava açılması ve davaya cevap verilmesi bir dilekçe ile olur. Cevap süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır.

Tüketici mahkemesinin görevi Yargıtay Kararları?​

Tüketici mahkemesinin görevi Yargıtay Kararları?
Tüketici Mahkemesinin Görevi Yargıtay Kararları 1 Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesine Dair Uyuşmazlıkta Asliye Hukuk Mahkemesi Görevli. Dava, arsa payı karşılığı… 2 Sigorta Şirketine Karşı Sözleşme İlişkisinden Kaynaklanan Davalarda Görevli Mahkeme. Davacılar vekili, meydana gelen… 3 Avukatlık Vekalet Sözleşmesinden Doğan Davalarda Tüketici Mahkemesi Görevlidir. More

Tüketici mahkemesinin görevli mahkeme olarak bir davanın olması gerekir.?​

Tüketici mahkemesinin görevli mahkeme olarak bir davaya bakabilmesi için 6502 sayılı Kanunu’nun amacı içerisinde kanunda tanımlanan taraflar arasında (tüketici ile satıcı veya sağlayıcı vb. arasında) mal ve hizmet satışına dair bir hukuki işlemin olması gerekir.

Tüketici hakem heyetlerinin başvuruları nelerdir?​

Tüketici hakem heyetlerinin başvuruları nelerdir?
Tüketici hakem heyetleri kendilerine yapılan başvuruları gereğini yapmak üzere kabul etmek zorundadır. Başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki tüketici hakem heyetine yapılabilir.
 
Tüketici hakem heyeti dilekçelerinin nasıl yazılması gerektiği ve tüketici hakem heyeti kararları ile ilgili konular hakkında detaylı bilgi vermek isterim:

1. **Tüketici Hakem Heyetine Dilekçe Nasıl Yazılır?**
Tüketici hakem heyetine dilekçe yazarken başlık, adı soyadı, adres, T.C. numarası, iletişim bilgileri gibi kişisel bilgilerin eksiksiz şekilde yazılması önemlidir. Ayrıca dilekçeye iadesi istenen dosya masraflarını gösteren banka makbuzunun eklenmesi gerekmektedir.

2. **Tüketici Hakem Heyeti’nin Verdiği Kararlar**
Tüketici Hakem Heyeti, ihtiyati tedbir, ihtiyati haciz ve delil tespiti kararı gibi kararları veremez. Ancak tüketici mevzuatından kaynaklanan uyuşmazlıklarla ilgili konularda çözüm üretebilir.

3. **Tüketici Hakem Heyeti Kararlarının Tebliği**
Tüketici hakem heyeti kararları, alındığı tarihten itibaren taraflara yazılı olarak ve Tebligat Kanunu hükümlerine göre tebliğ edilir. Avukatlar aracılığıyla temsil edilen taraflara ise tebligat avukata yapılır.

4. **Tüketici Hakem Heyeti Vekalet Ücreti**
Tüketici hakem heyetlerinin tüketici lehine verdiği kararlara karşı açılan itiraz davalarında, kararın iptali durumunda tüketici aleyhine vekalet ücretine hükmedilebilir.

5. **Tüketici Mahkemelerinde Basit Yargılama Usulü**
Tüketici mahkemelerinde basit yargılama usulü uygulanır. Mahkemede dava açılması ve cevap verilmesi dilekçe ile gerçekleşir. Cevap süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır.

6. **Tüketici Mahkemesinin Görevi**
Tüketici mahkemeleri, tüketici ile satıcı veya sağlayıcı arasındaki mal ve hizmet satışına dair hukuki uyuşmazlıkları çözmekle görevlidir. Taraflar arasındaki anlaşmazlıkları adil bir şekilde çözmek amacıyla kurulmuşlardır.

7. **Tüketici Hakem Heyetlerine Yapılan Başvurular**
Tüketici hakem heyetlerine yapılan başvurular; tüketici işleminin yapıldığı yerdeki tüketici hakem heyetine ya da tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu tüketici hakem heyetine yapılmaktadır.

Umarım verdiğim bilgiler faydalı olmuştur. Başka sorularınız varsa da sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst