AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tuketici korumasi nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
129.777
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tüketici korumasi nedir?​

Bunlar tüketicinin ayıplı mal ve hizmetlere karşı korunması, tüketicinin aldatıcı reklamlara karşı korunması, tüketicinin haksız sözleşme şartlarına karşı korunması, tüketicinin fahiş fiyatlara karşı korunması ve çeşitli tüketici taleplerinin karşılanmasıdır.

Tüketici hakları nelerdir kısaca?​

8 Temel Tüketici Hakkı
- Temel İhtiyaçların Karşılanması Hakkı
- Güvenlik ve Güven Duyma Hakkı
- Bilgi Edinme Hakkı
- Seçme Hakkı
- Temsil Edilme (Sesini Duyurma) Hakkı
- Tazmin Edilme Hakkı
- Eğitilme Hakkı
- Sağlıklı Bir Çevreye Sahip Olma Hakkı

Tübis ne demek?​

Tübis ne demek?
TÜBİS Nedir? TÜBİS İstanbul Ticaret Üniversitesi Bilgi Yönetim Sisteminin kısaltmasıdır. Bu portal sistemdeki yetki tabanlı sayfalara ulaşmayı sağlayan modüler yapıdaki büyük bir sistemdir.

Finansal tüketicinin korunmasının amacı nedir?​

Finansal tüketicinin korunması, finansal ürün ve hizmetleri arz edenler ile bunları talep edenler arasında hakkaniyetli ve adil bir alışveriş ortamını temin etmeye yönelik düzenlemeleri ifade etmektedir.

Tüketici hakları nelerdir 5 sinif?​

Tüketici: Herhangi bir malı satın almak suretiyle, para karşılığı farklı hizmetlerinden faydalanan kişileri tüketici denir. Tüketici hakları: Herhangi bir hizmeti ya da mal satın alarak faydalanan kişilerin, yasal olarak bu konuda sahip olduğu haklara tüketici hakları denir.

Tüketicinin 8 temel hakkı nedir?​

Tüketicinin 8 temel hakkı nedir?
Bunlar; temel ihtiyaçların karşılanması hakkı, seçme hakkı, sesini duyurma(temsil edilme) hakkı, tazmin edilme hakkı, eğitilme hakkı ve sağlıklı bir çevreye sahip olma hakkıdır.

Tüketici hangi ürünleri iade edemez?​

Cayma Hakkı Kullanılamayacak Ürünler Niteliği itibarıyla iade edilemeyecek mal/hizmetler, hızla bozulan ve son kullanma tarihi geçen mal/hizmetler, tek kullanımlık mal/hizmetler, kopyalanabilir her türlü yazılım ve programlardır.

Tüketici şikayetleri nereye yapılır?​

Başvurular, uyuşmazlık konusunu içeren dilekçenin, varsa delil oluşturan ilgili belgelerle birlikte tüketici hakem heyetine verilmesiyle yapılır. Tüketici hakem heyetlerine yapılacak başvurular Ticaret Bakanlığı’nın internet sayfasında yer alan başvuru formu kullanılarak yapılabilir.

Belediye tüketici sayılır mı?​

Belediye tüketici sayılır mı?
Yani, TKHK bakımından ticari veya mesleki amaç dışında hareket eden her tüzelkişi, buna elbetteki şirketler de dahil olmak üzere, tüketici olarak nitelendirilmiştir. O halde, TKHK kapsamında şirketlere de tüketici sıfatına sahip olma hakkı tanınmıştır.

Tüketici Hakem Heyeti beni haklı buldu şimdi ne yapmalıyım?​

KARAR ALEYHİME ÇIKMIŞ, NE YAPABİLİRİM? Eğer haklı gerekçeniz var ise Kararı teslim aldığınız tebliğ tarihinden 15 gün içerisinde Tüketici Mahkemelerine itiraz etme hakkınız vardır.

Tüketici mahkemesine kimler başvurabilir?​

Tüketici mahkemesinde dava açma yetkisi olan kişiler, “tüketiciler”, “tüketici örgütleri” ve “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı” olarak belirlenmiştir.

Tüketici hakları ne işe yarar?​

Tüketici hakları ne işe yarar?
1- Temel İhtiyaçların Karşılanması Hakkı: Her tüketici barınma, haberleşme, ulaşım gibi en temel ihtiyaçların karşılanmasını talep etmek hakkına sahiptir. 2- Sağlık ve Güvenlik Hakkı: Satışa sunulmuş olan her türlü mal ya da hizmetin, kullanıcının yaşamına ve sağlığına zarar vermeyecek durumda olması gerekir.

Kimler tüketici olabilir?​

Tüketici: Tüketici, ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişidir. 6502 sayılı kanun, hazır bir malı veya hizmeti satın alarak onu günlük yaşamında kullanan veya tüketen kişiyi korumaktadır. Örneğin, bir kimse evde traş olmak için traş bıçağı aldığında tüketici olarak kabul edilir.
Başvurular, tüketicinin yerleşim yerinin bulunduğu veya tüketici işleminin yapıldığı yerdeki tüketici hakem heyetine yapılabilir.

Tüketici Hakem Heyeti kazandım ne yapmalıyım?​

Tüketici Hakem Heyeti kararı tarafınıza tebliğ edildikten 15 gün sonra firmaya müracaat ederek kararın uygulanmasını isteyebilirsiniz. Ayrıca doğrudan icra takibi de başlatabilirsiniz.

Bilinçli tüketici nasıl olur ödev?​

Bilinçli tüketici nasıl olur ödev?
Tüketici haklarını iyi bilen, gerektiğinde tüketici hakları mahkemesine başvuran, Aldığı ürünlerin garanti süresini yetkili kişilere onaylatır ve garanti süresini düzenli takip eden, Televizyon, gazete ve Genel Ağ üzerindeki reklamlara karşı dikkatli davranan kişiler bilinçli tüketicidir.

Tüketici mahkemelerinde dava açma şartları nelerdir?​

Tüketici Mahkemesine Dava Nasıl Açılır?
 
Tüketici mahkemelerinde dava açmak için belirli şartları yerine getirmek gerekmektedir. Bu şartlar genellikle şu şekilde sıralanabilir:

1. **Yetkili Mahkeme**: Tüketici mahkemeleri, tüketici haklarına ilişkin uyuşmazlıkların çözümü için kurulmuş özel mahkemelerdir. Dolayısıyla, tüketici haklarıyla ilgili bir sorun yaşandığında, bu konuda yetkili olan tüketici mahkemesine başvurulmalıdır.

2. **İdari Başvuru Şartı**: Tüketici sorunuyla ilgili olarak öncelikle tüketici hakem heyetine başvurmak gerekmektedir. Eğer tüketici hakem heyetinin kararına itiraz edilmek isteniyorsa, bu kararın tebliğ edildiği tarihten itibaren 15 gün içinde tüketici mahkemelerine başvurulmalıdır.

3. **Zamanaşımı Süresi**: Tüketici haklarına ilişkin uyuşmazlıklarda belirli bir zamanaşımı süresi bulunmaktadır. Bu süre genellikle 2 yıldır, ancak duruma göre değişiklik gösterebilir. Bu süre içinde dava açılmazsa hak kaybı yaşanabilir.

4. **Delillerin Toplanması**: Dava sürecinde delillerin sunulması gerekmektedir. Bu deliller, tüketici haklarının ihlal edildiğini veya zarara uğratıldığını kanıtlamak için kullanılacaktır.

Bu şartlara dikkat edilerek, tüketici mahkemelerinde dava açıldığında adaletin sağlanması ve tüketici haklarının korunması mümkün olacaktır.
 
Geri
Üst