AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tuketici islemi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tüketici işlemi ne demek?​

Tüketici işlemi, mal veya hizmet piyasalarında kamu tüzel kişileri de dâhil olmak üzere ticari veya mesleki amaçlarla hareket eden veya onun adına ya da hesabına hareket eden gerçek veya tüzel kişiler ile tüketiciler arasında kurulan her türlü sözleşme ve hukuki işlemi ifade eder.

Bir tüketici olarak sorumluluklarımız nelerdir?​

Tüketicinin haklarından söz ederken aynı zamanda sorumluluklarını da tanımlamış oluyoruz. Bu sorumluğun başında, bilinci tüketme, haklarının farkında olma, sağlığı tehdit eden ürünleri tanıma geliyor.
Tüketici sözleşmeleri nedir?
Tüketici sözleşmesi alıcı ve satıcı arasında yapılan, mal ve hizmetin satın alındığını belgeleyen yasal kağıtlardır. Tüketici sözleşmeleri olarak; Taksitle satış sözleşmeleri. Tüketici kredisi sözleşmeleri.

Bir tüketici olarak hakları nelerdir?​

a) Ayıplı malın değiştirilmesini, b) Ödediğiniz bedelin iadesini, c) Ayıbın neden olduğu değer kaybının bedelden indirilmesini, d) Ücretsiz olarak tamirini talep edebilirsiniz.

Tüketici hukukunun özellikleri nelerdir?​

Tüketici Hukukunun Kendine Özgü Niteliği Birinci grupta, tüketiciye henüz mal veya hizmet sağlanmadan, onu, zarara uğramadan önce korumayı amaç- layan; ikinci grupta ise, tüketiciye mal veya hizmet sağlandıktan veya tüketici zarara uğradıktan sonra onu korumayı amaçlayan kurallar yer almaktadır.
Tüketici hukukunun konusu nedir?
Tüketici hukuku; ayıplı, hasarlı vb. hizmet sunulması karşılığında, satıcı ve alıcı arasında uzlaşma sağlanamazsa başvurulabilecek bir hukuk alanıdır. Tüm Dünyada gelişen sanayileşme ve hizmet alanlarından sonra kurulan bu hukuk alanı, kişilerin mağduriyetlerini gidermektedir.
Tüketici haklarını iyi bilen, gerektiğinde tüketici hakları mahkemesine başvuran, Aldığı ürünlerin garanti süresini yetkili kişilere onaylatır ve garanti süresini düzenli takip eden, Televizyon, gazete ve Genel Ağ üzerindeki reklamlara karşı dikkatli davranan kişiler bilinçli tüketicidir.
 
Geri
Üst