- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 265.236
- Çözümler
- 4
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
- Konu Yazar
- #1
Tüketici hukuku davaları nelerdir?
Tüketicinin korunması amacıyla ortaya çıkan bu hukuk dalında ayıplı mal sonucunda tüketicinin uğradığı zararların tazmin edilmesi, mesafeli satış sözleşmesinden kaynaklı ihtilafların takibinin yapılması, tüketici sözleşmelerinde yer alan haksız şartları ve cayma hakkının kullanılması gibi konular ön plandadır.Tüketici mahkemesi hangi yargı kolunda?
Tüketici mahkemelerinde basit yargılama usulü uygulanır (6502 sayılı Kanun m.73/4). Basit yargılama usulünün özellikleri şunlardır: Basit yargılama usulünde mahkemede dava açılması ve davaya cevap verilmesi bir dilekçe ile olur. Cevap süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır.Tüketici mahkemesi mi Asliye hukuk mu?
Tüketici mahkemesi mi Asliye hukuk mu?Somut olayda, taraflar arasındaki hukuki ilişki eser sözleşmesinden kaynaklandığından uyuşmazlığın çözümünde Asliye Hukuk Mahkemesi değil, Tüketici Mahkemesi görevlidir. Görevle ilgili düzenlemeler kamu düzenine ilişkin olup, taraflar ileri sürmese dahi yargılamanın her aşamasında resen gözetilir.
Tüketici mahkemesi kaç liraya kadar?
Tüketici mahkemesi kaç liraya kadar?15 bin 430 TL üzeri uyuşmazlıklarda mahkemeye gidilecek 2022’de 15 bin 430 TL’ye kadarki başvurularda Tüketici Hakem Heyetine başvurabilirsiniz.
Bilirkişi ödemesi nereye yapılır?
Bilirkişi ücreti, bir davada mahkeme tarafından yargılama ve soruşturma işleminin yapılabilmesi için davacının mahkemeden önce mahkeme veznesine belli bir miktar ödediği ücret olarak bilinir. Bilirkişi ücretinin ödenmesi durumunda mahkeme açılan davada karşı taraf hakkında yargılama ve ceza işlemleri yapabilir.Kanunda tüketici olarak sayılmak ne demek?
Tüketici: Tüketici, ticari veya mesleki olmayan amaçlarla hareket eden gerçek veya tüzel kişidir. 6502 sayılı kanun, hazır bir malı veya hizmeti satın alarak onu günlük yaşamında kullanan veya tüketen kişiyi korumaktadır. Örneğin, bir kimse evde traş olmak için traş bıçağı aldığında tüketici olarak kabul edilir.Tüketici hukuk hangi sisteme dayanır?
Tüketici hukuk hangi sisteme dayanır?Türk hukuk sisteminde tüketici hukukuna ilişkin düzenlemeler ilde defa 1995 yılında 4077 sayılı tüketicinin korunması hakkında kanun ile yapılmıştır.