Tuketici Hakem Heyeti karari cikti ne yapmaliyim?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
255.857
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Tüketici Hakem Heyeti kararı çıktı ne yapmalıyım?​

Tüketici Hakem Heyeti kararı tarafınıza tebliğ edildikten 15 gün sonra firmaya müracaat ederek kararın uygulanmasını isteyebilirsiniz. Ayrıca doğrudan icra takibi de başlatabilirsiniz.
Tüketici Hakem Heyeti Savunma gelmezse ne olur?
Şikayetçi olduğunuz firmaya hakem heyeti savunma istemi yolluyor ve cevap gelmezse 30-45 gün sonra bir de ihtar yolluyor. Firma son gün savunmayı yazıp heyete yollarsa bir de onun posta ile gelmesi 1 ay sürüyor sadece savunma için 2-3 ay arasında bir süre geçiyor.

Tüketici Hakem Heyeti bilirkişi ücretini kim öder?​

”Uyuşmazlıkla ilgili olarak tüketici hakem heyeti tarafından tüketici aleyhine verilen kararlarda tebligat ve bilirkişi ücretleri Bakanlıkça karşılanır.
Tüketici hakem heyetine savunma süresi ne kadardır?
İl Tüketici Hakem Heyetine yapılmış olan başvuru, karşı tarafa bildirilir ve 30 gün içinde savunmasını göndermesi istenir. Gelen sonuç, Raportörler tarafından bir dosya şeklinde düzenlenip heyet gündemine alınır.
Tüketicinin uyuşmazlık yaşadığı ve hakem heyetinin aleyhine karar verdiği firma olumsuz kararın kendisine tebliğinden itibaren 15 gün içinde bu karara itiraz edebilir. İtiraz firmanın tüketici mahkemesine dava açmasıyla mümkün olur. Firmanın yaptığı bu itiraz icra takibini durdurmaz.
Mahkeme bilirkişi ücretini kim öder?
Taraflar birlikte aynı delilin ikamesini talep etmişlerse, gereken gideri yarı yarıya avans olarak öderler. (2) Taraflardan birisi avans yükümlülüğünü yerine getirmezse, diğer taraf bu avansı yatırabilir. Aksi hâlde talep olunan delilin ikamesinden vazgeçilmiş sayılır.

Tüketici Hakem Heyeti tebligat ücreti nereye ödenir?​

(2) Uyuşmazlığın tüketici lehine sonuçlanması durumunda, tebligat ve bilirkişi ücretleri kararın tebliğinden itibaren bir ay içinde karşı tarafın bulunduğu yerdeki vergi dairesi müdürlüğüne ödenir. Ödendiğine ilişkin makbuz, bu süre içinde ilgili tüketici hakem heyetine ibraz edilir.
Tüketici hakem heyetine şikayet nasıl yapılır?
Şahsen veya avukat aracılığıyla; elden, posta yoluyla veya elektronik ortamda e-Devlet kapısı üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) (https://tuketicisikayeti.ticaret.gov.tr) ile tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılabilir. Bu itibarla, tüketici hakem heyetlerine sözlü başvuru yapılamamaktadır.

Tüketici hakem heyeti kararı nasıl icraya konulur?​

Tüketici hakem heyeti kararları da aynı mahkeme kararı gibi sonuç doğurduğundan ilamlı icra takibi başlatılarak alacak tahsil edilebilir. Tüketici hakem heyeti kararıyla icra takibi dilekçesi aleyhinde karar verilen veya alacaklının bulunduğu yerleşim yerindeki icra dairesine takip talebi ile başlatılır.
Tüketici hakem heyetine başvuru takibi durdurur mu?
Tüketici Hakem Heyetinin verdiği kararların icrası için verilen kararların kesinleşmiş olması zorunlu değildir. Hakem Heyetinin kararının kesinleşmesi beklenmeden ilamlı icra yoluna başvurulabilir. Bu nedenle borçlu olan firmanın Heyetin verdiği tüketici lehine olan karara olan itirazı icra takibini durdurmaz.
KARAR SONUCUNU NE ZAMAN VE NASIL ÖĞRENEBİLİRİM? Yaptığınız banka dışındaki tüm başvuruları e-devlet sistemindeki tüketici portalından takip edebilirsiniz. Kararınız belli olduktan sonra evinize tebligat yoluyla bildirim yapılacaktır.
 

Benzer Konular

Geri
Üst