AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tuketici Hakem Heyeti hangi konulara bakar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tüketici Hakem Heyeti hangi konulara bakar?​

Tüketici hakem heyetleri, 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’a göre tüketici işlemleri ve tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla kurulan heyetlerdir.

Tüketici Hakları Derneği görevleri nelerdir?​

Tüketicinin ayıplı bir mal ya da hizmet almak gibi mağdur olduğu durumlarda, firma ile bu sorunu çözemiyorsa başvurabileceği bir heyettir. Tüketici Hakem Heyetlerini kararı nihaidir ve her firma bu kararı uygulamakla yükümlüdür. Bu heyetler Kaymakamlıklara bağlı olarak çalışırlar.

Tüketici Hakem Heyetinde kimler görev alır?​

Tüketici Hakem Heyetinde kimler görev alır?
Başkanlığı illerde ticaret il müdürü ilçelerde kaymakam veya bunların görevlendireceği bir memur tarafından yürütülen tüketici hakem heyetlerinin diğer üyeleri belediye, baro, tacir/esnaf ve tüketici örgütü temsilcilerinden oluşur.

Tüketici mahkemesinin görevi Yargıtay Kararları?​

Tüketici Mahkemesinin Görevi Yargıtay Kararları 1 Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesine Dair Uyuşmazlıkta Asliye Hukuk Mahkemesi Görevli. Dava, arsa payı karşılığı… 2 Sigorta Şirketine Karşı Sözleşme İlişkisinden Kaynaklanan Davalarda Görevli Mahkeme. Davacılar vekili, meydana gelen… 3 Avukatlık Vekalet Sözleşmesinden Doğan Davalarda Tüketici Mahkemesi Görevlidir. More

Tüketici mahkemelerinde basit Yargılama Usulü uygulanır.?​

Tüketici mahkemelerinde basit yargılama usulü uygulanır (6502 sayılı Kanun m.73/4). Basit yargılama usulünün özellikleri şunlardır: Basit yargılama usulünde mahkemede dava açılması ve davaya cevap verilmesi bir dilekçe ile olur. Cevap süresi, dava dilekçesinin davalıya tebliğinden itibaren iki haftadır.

Tüketici mahkemesinin görevli mahkeme olarak bir davanın olması gerekir.?​

Tüketici mahkemesinin görevli mahkeme olarak bir davanın olması gerekir.?
Tüketici mahkemesinin görevli mahkeme olarak bir davaya bakabilmesi için 6502 sayılı Kanunu’nun amacı içerisinde kanunda tanımlanan taraflar arasında (tüketici ile satıcı veya sağlayıcı vb. arasında) mal ve hizmet satışına dair bir hukuki işlemin olması gerekir.

Neticesinde, tüketici mahkemesinin görevine giden davalar nelerdir?​

Uygulamada, tüketici mahkemesinin görevine giden davalar şunlardır: 1 Banka ile müşteri arasında yapılan bankacılık işlemlerinin eksik, hatalı veya yanlış yapılmasından dolayı müşterinin… 2 Bankalardan alınan tüketici kredisi (bireysel kredi, konut kredisi, otomobil kredisi vb.) nedeniyle açılan davlar… 3 Elektrik aboneliğinde, elektriğin kullanıldığı yer “mesken” ise,… More
 
Tüketici Hakem Heyeti, tüketici işlemleri ve tüketiciye yönelik uygulamalardan doğabilecek uyuşmazlıklara çözüm bulmak amacıyla kurulan heyetlerdir. Bu heyetler tüketiciyi koruyan 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun'a dayanarak faaliyet gösterirler. Tüketici Hakem Heyetleri, tüketici ile satıcı veya sağlayıcı arasında mal veya hizmet satışına dair bir uyuşmazlık olduğunda devreye girerler.

Tüketici Hakem Heyetinde, başkanlık görevini il müdürü veya kaymakam gibi resmi bir yetkili yürütür. Diğer üyeler ise belediye, baro, tacir/esnaf ve tüketici örgütü temsilcileri arasından seçilir. Heyetin kararları nihaidir ve karara uymak zorunda olan taraf firmanın bu kararı uygulaması gerekir.

Tüketici mahkemeleri ise tüketici haklarıyla ilgili davalara bakar. Bu mahkemelerde basit yargılama usulü uygulanır ve dava dilekçesi ile cevap dilekçesiyle işlem yapılır. Bir davaya tüketici mahkemesinin bakabilmesi için taraflar arasında tüketici hukukundan doğan bir uyuşmazlığın olması gerekmektedir.

Tüketici mahkemelerine giden davalardan bazıları banka müşterisi arasındaki bankacılık işlemleri, tüketici kredileriyle ilgili davalar ve elektrik aboneliği gibi tüketici haklarını ilgilendiren konulardır. Bu tür davalarda tüketici mahkemeleri, yargılama sürecini yasaya uygun şekilde yürüterek tüketicinin haklarını korur.
 
Geri
Üst