AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

TUFE de hangi mallar var?

Editör

Yeni Üye

TÜFE de hangi mallar var?​

Söz konusu ağırlıklar, alkollü içeceklerde ve tütünde yüzde 4,31, eğitimde yüzde 2,03, giyim ve ayakkabıda yüzde 6,42, ev eşyasında yüzde 8,86, ulaştırmada yüzde 16,8, haberleşmede yüzde 3,78, eğlence ve kültürde yüzde 3,06, lokanta ve otellerde yüzde 7,11, çeşitli mal ve hizmetlerde yüzde 4,96 olarak belirlendi.

TÜİK enflasyon sepetinde neler var 2022?​

TÜİK enflasyon sepetinde neler var 2022?
TÜİK’in enflasyon raporunda paylaştığı açıklama notuna göre, 2022 yılında TÜFE mal ve hizmet sepetinden çıkan maddeler, mısırözü yağı, diğer bakliyat (kuru barbunya), kayısı, kiraz, yeşil soğan ve kanepe oldu.

TÜFE mal sepetinde kaç ürün var?​

TÜFE mal sepetinde kaç ürün var?
TÜİK enflasyon sepetini güncelledi: Doğalgaz ve elektriğin ağırlığı azaldı, 6 ürün çıkarıldı Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), enflasyon sepetinde yer alan ürünleri ve ağırlıklarını güncelledi, sepette 409 madde ve 904 madde çeşidi dikkate alınacak.

Gıda enflasyonu yüzde kaç?​

2022 yılı Nisan ayında TÜFE yüzde 7,25 oranında artmıştır. Nisan ayındaki artışla birlikte yıllık enflasyon yüzde 69,97 düzeyinde gerçekleşmiştir. Yüzde 13,38 oranında artan Gıda ve Alkolsüz İçecekler grubu fiyatları Nisan ayı enflasyonunun temel belirleyicisi olmuştur.

TÜFE ağırlıklar neye göre belirlenir?​

TÜFE ağırlıklar neye göre belirlenir?
TÜFE ağırlıklarının oluşturulmasında temel veri kaynağı hanehalkı bütçe anketidir. Hanehalkı bütçe anketi verilerinden; kendi üretiminden tüketim, ayni gelirler, izafi kira ve ikinci el arabaların hanehalkından hanehalkına satışları dışlanarak endeks ağırlık yapısı oluşturulmaktadır.

Enflasyon yüzde kaç 2022?​

Enflasyon yüzde kaç 2022?
NİSAN ENFLASYON ORANI AÇIKLANDI Enflasyon yüzde 69,97 oranında gerçekleşti. TÜFE’de (2003=100) 2022 yılı Nisan ayında bir önceki aya göre %7,25, bir önceki yılın Aralık ayına göre %31,71, bir önceki yılın aynı ayına göre %69,97 ve on iki aylık ortalamalara göre %34,46 artış gerçekleşti. – Kira artış oranı ne kadar?
Enflasyon sepeti nedir neleri içerir?​
TÜFE tüketim sepetinde yer alacak mal ve hizmetlerin belirlenmesinde, hane halkı tüketim harcamalarının derlendiği Hane halkı Bütçe Anketi (HBA) ve ayrıca idari kayıt verileri kullanılmaktadır. Toplam hane halkı tüketim harcamaları içinde 1/1000’den fazla ağırlık alan mal ve hizmetler TÜFE sepetine dahil edilmektedir.

2021 tefe TÜFE oranı ne kadar?​

2021 tefe TÜFE oranı ne kadar?
TÜİK tarafından açıklanan rakamlara göre TÜFE’de 2021 yılı Aralık ayında bir önceki aya göre yüzde 13,58, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 36,08, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 36,08 ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 19,60 artış gerçekleşti.

Yi TÜFE ne demek?​

Yi TÜFE ne demek?
Tüketici fiyat endeksi ya da kısaca TÜFE, tipik bir tüketicinin satın aldığı belirli bir ürün ve hizmet grubunun fiyatlarındaki ortalama değişimleri gösteren bir ölçüttür. Yıllık enflasyon değerindeki değişimi ölçmek için kullanılır. TÜFE, istatistik bilimindeki fiyat endeks sayıları ile hesaplanır.

TÜFE'de hangi malların yer aldığına dair detaylı bilgiler verilmiştir. Ağırlıkların belirlenmesinde alkollü içecekler, tütün, eğitim, giyim-ayakkabı, ev eşyaları, ulaştırma, haberleşme, eğlence-kültür, lokanta-oteller, ve çeşitli mal ve hizmetlerin dahil olduğu belirtilmiştir. TÜİK tarafından enflasyon sepetinde hangi maddelerin yer aldığı da açıklanmış; mısırözü yağı, diğer bakliyatlar, kayısı, kiraz, yeşil soğan ve kanepe gibi maddelerden bahsedilmiştir. TÜFE mal sepetinde toplamda 409 madde ve 904 madde çeşidine yer verilirken, 6 ürünün çıkarıldığı belirtilmiştir.

Ayrıca, 2022 Nisan ayında TÜFE'nin yüzde 7,25 arttığı, yıllık enflasyonun yüzde 69,97 seviyesine ulaştığı ve gıda ile alkolsüz içeceklerin enflasyonun temel belirleyicisi olduğu ifade edilmiştir. TÜFE ağırlıklarının belirlenmesinde hanehalkı bütçe anketi verileri kullanılmaktadır. Nisan 2022'de enflasyonun yüzde 69,97 olduğu ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 34,46 artış yaşandığı da yine raporda belirtilmiştir.

TÜFE tüketim sepetinde yer alan mal ve hizmetlerin belirlenmesinde hane halkı tüketim harcamaları ve idari kayıt verileri kullanılmaktadır. Toplam hane halkı tüketim harcamaları içinde 1/1000’den fazla ağırlık alan mal ve hizmetler TÜFE sepetine dahil edilmektedir. Ayrıca, geçmiş yıllara ilişkin TÜFE oranları ve TÜFE'nin ne anlama geldiği ile ilgili bilgiler de paylaşılmıştır.

Geri