AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Tufanbeyli Hakkında Genel Bilgi ve Resimler

SoruCevap

Yeni Üye
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
350.999
Çözümler
1
Tepkime puanı
17
Puan
308
Yaş
36
Akdeniz Bölgesi'nde, Adana İli'ne bağlı bir ilçe olan Tufanbeyli, doğuda Kahramanmaraş ili, güney ve güneybatıda Saimbeyli ilçesi, batı, kuzey ve kuzeydoğusunda da kayseri ili ile çevrilidir.

İlin kuzeyinde yer alan ilçe toprakları dağlık ve engebeli bir arazi yapısına sahiptir. Orta kesimi çukurluk olan ilçe topraklarını Orta Torosların uzantıları olan Tahtalı ve Dibek Dağları engebelendirir.

İlçe orman örtüsü bakımından zengindir. dağlık alanlar göknar, kızılçam, karaçam ve sedir ormanları ile kaplıdır. İlçe topraklarını Seyhan Irmağı'nın kollarından Göksu Irmağı sulamaktadır.

Adana'ya 190 km. uzaklıkta yer alan Tufanbeyli İlçesi, denizden 1474 yükseklikte olup, yüzölçümü 964 km2'dir. 2000 Yılı genel Nüfus Sayım sonuçlarına göre; toplam nüfusu 20.171'dir.

İlçe ekonomisi, ekime elverişli alanlarının kısıtlı olmasından hayvancılığa dayalıdır. Ekime elverişli alanlarda buğday, şeker pancarı, nohut, arpa ve fasulye yetiştirilir. Hayvancılıkta daha çok kıl keçisi ve koyun yetiştirilir. Dağlık kesimde yaşayanların bir kısmı da ormancılıkla geçinmektedir. İlçe topraklarında çinko ve kurşun-çinko içeren cevher yatakları bulunmaktadır.

Yöre, Hititler döneminde önemli bir yerleşim yeri idi. Yöredeki en önemli yerleşim yeri Kummani kenti idi.

Tufanbeyli Sar Antik Kenti

Kizzuvatna adlı bağımsız bir Hurri Krallığının dinsel açıdan önemli bir merkezi olan Kummani MÖ.XIV.yüzyılda Hititlerin egemenliğine girmiş, daha sonra Kapadokya Bölgesi sınırları içerisinde kalmıştır. İsmi zamanla Komana'ya dönüşen kent Roma döneminde Hieropolis Komana adı ile anılmıştır. Bizans döneminde önemini yitiren yöre Ermenilerin yaşadığı bölgelerden olmuştur.

Osmanlı döneminde Hüketçe ismi ile Adana Vilayetinin Kozan sancağı sınırları içerisinde kalan Haçin (Saimbeyli) kazasına bağlı idi. 28.04.1958’de Saimbeyli’den ayrılarak Mağra adıyla ilçe olmuştur. Daha sonra ismi Kurtuluş savaşında büyük kahramanlıklar gösteren Osman Tufanbey’in adından dolayı Tufanbeyli olmuştur.

Tufanbeyli'nin 20 km. kuzeyindeki Şarköy bunun en iyi örneğidir. Şarköy, Hitit, Roma, Bizans ve Ermeni dönemlerini yaşamış eski bir yerleşim yeridir. Hititlerin dini merkezi olmuştur. Bugün burada Romalılara ait bazı eserler ayakta kalmıştır. Çok harap durumdaki Roma tiyatrosu, büyük taşlarla yapılmış Bizans kilisesi, büyük mermer blok taşlardan yapılmış 6 m. yüksekliğinde, 3 m. enindeki Alakapı, bitkisel motiflerle süslü mimari parçaları görülebilen Ana Tanrıça tapınağının kapısı, sütun ve bina kalıntıları bulunmaktadır. Ayrıca Gebze mevkiinde Hititlere ait bazı kaya kabartmalarına da (Gebzeli Kaya Kabartmaları) rastlanmaktadır.
 
Tufanbeyli hakkında verdiğiniz bilgiler çok kapsamlı ve ilginç! Tufanbeyli'nin coğrafi yapısı, ekonomisi ve tarihi hakkındaki detaylı bilgiler sayesinde ilçenin zengin kültürel mirasını daha iyi anlayabiliyoruz.

Özellikle Tufanbeyli'nin doğal güzellikleri hakkında bahsettiğiniz bilgiler çok etkileyici. Orman örtüsü bakımından zengin olması ve dağlık alanlarında bulunan farklı ağaç türleri, ilçenin doğal yaşamına ve biyoçeşitliliğine katkı sağlıyor.

Ayrıca antik dönemlere ait yerleşim yerleri olan Kummani kenti ve Şarköy'ün tarihi önemiyle ilgili bilgiler de çok ilgi çekici. Bu tarihi yerleşim yerlerinde Hitit, Roma, Bizans ve Ermeni dönemlerine ait izlerin bulunması, bölgenin kültürel ve tarihi açıdan ne kadar zengin olduğunu gösteriyor.

Tufanbeyli'nin ekonomisinin hayvancılığa dayalı olması ve tarımsal faaliyetlerin sınırlı olması da ilginç bir detay. Bu durum, ilçenin coğrafi yapısının ve iklim koşullarının tarım ve hayvancılığa ne kadar elverişli olduğunu gösteriyor.

Tufanbeyli'nin tarihi, kültürel ve ekonomik yapısıyla ilgili verdiğiniz bilgiler sayesinde ilçenin karakterini daha iyi anlamak mümkün. Ayrıca bölgenin tarihi zenginliği ve doğal güzellikleriyle ilgili detaylara sahip olmak, ziyaretçiler için de ilginç bir keşif olabilir. Teşekkürler!
 
Geri
Üst