AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tuberkuloz tanisi nasil konulur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.682
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tüberküloz tanısı nasıl konulur?​

Tüberkülozun kesin tanısı bakteriyolojiktir. Tüberkülozdan şüphelenilen hastalardan usulüne uygun üç balgam örneği alınır. Balgam çıkaramayan hastalarda balgam indüksiyonu ya da açlık mide suyu incelenir. Bu yolla da örnek alınamazsa bronkoskopik lavaj sıvısı bu amaçla kullanılabilir.

Tüberküloz komplikasyonları nelerdir?​

Tüberküloz komplikasyonları nelerdir?
Larinks, ileum, çekum, urogenital organlar,iskelet sistemi tutulumu görülür. Diğer Komplikasyonlar: Amiloidozis, akciğer fibrozisi, kompansatris amfizem, korpulmonale, solunum yetmezliği, kaşeksi, parmaklarda çomaklaşma.

Tüberküloz testleri nelerdir?​

Hastalık belirlenmesi için 2 tane tıbbî test yapılır. Bu testler kan testi ve deri testidir. Cilt testi (PPD testi) yapılırken, cilt altına çok az miktarda tüberküloz proteini enjekte edilir.

Tüberküloz nasıl belli olur?​

Tüberküloz nasıl belli olur?
Genel yakınmalar; özellikle akşama doğru yükselen ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, iştahsızlık ve halsizliktir. Akciğere özgü yakınmalar ise iki-üç haftadan uzun süren öksürük, balgam çıkarma, değişken miktarlarda kan tükürme, göğüste ve sırtta ağrı, nefes darlığı ve ses kısıklığıdır.
PPD testi pozitif çıkarsa ne olur?​
Testiniz pozitif çıkarsa, hemşirenin sizinle görüşeceği göğüs röntgeni sonucunuza ve diğer etkenlere bağlı olarak, uzman bir verem doktoruna havale edilebilirsiniz. Pozitif bir tüberkülin cilt testi genellikle, vereme neden olan bir mikrobun size bulaşmış olduğu anlamına gelir.

Tüberküloz taraması nedir?​

Tüberküloz taraması nedir?
Tüberküloz, hastalık şikayetleri olan 15 gün ve üzeri öksürük, yüksek ateş ve göğüs ağrısı, halsizlik, hızlı kilo kaybı, gece terlemesi ile ileri dönemde kanlı balgam görülmesi ile birlikte seyreder. Hastalık belirlenmesi için 2 tane tıbbî test yapılır. Bu testler kan testi ve deri testidir.

Tüberküloz başlangıcı nasıl anlaşılır?​

Bağırsak tüberkülozu nedir?​

Bağırsak tüberkülozu nedir?
Bağırsak tüberkülozu nedir? Tüberküloz mikrobunun bağırsaklara yerleşmesine ve hastalık oluşturmasına ‘bağırsak tüberkülozu’ adı verilir.
 
Tüberküloz tanısı konulurken kullanılan bakteriyolojik yöntem, hastalığın kesin teşhisini koymak için oldukça önemlidir. Tüberküloz şüphesi bulunan hastalardan uygun şekilde üç balgam örneği alınarak incelenir. Balgam çıkaramayan hastalarda balgam indüksiyonu veya açlık mide suyu incelenerek örnek alınabilir. Eğer bu yöntemlerle örnek alınamazsa bronkoskopik lavaj sıvısı da kullanılabilir.

Tüberkülozun bazı komplikasyonları arasında larinks (gırtlak), ileum, çekum, urogenital organlar ve iskelet sistemi tutulumu bulunmaktadır. Diğer komplikasyonlar arasında amiloidozis, akciğer fibrozisi, kompansatris amfizem, korpulmonale, solunum yetmezliği, kaşeksi ve parmaklarda çomaklaşma gibi durumlar yer almaktadır.

Tüberküloz testleri arasında en yaygın olanları kan testi ve deri testi (PPD testi) olarak bilinmektedir. PPD testi sırasında cilt altına çok az miktarda tüberküloz proteini enjekte edilir ve bu sayede hastalık belirlenmeye çalışılır.

Tüberküloz genellikle belirtilerle kendini gösterir. Genel yakınmalar arasında akşama doğru yükselen ateş, gece terlemesi, kilo kaybı, iştahsızlık ve halsizlik yer alırken, akciğer belirtileri arasında uzun süren öksürük, balgam çıkarma, kan tükürme, göğüs ve sırt ağrısı, nefes darlığı ve ses kısıklığı gibi belirtiler bulunmaktadır.

Eğer PPD testi pozitif çıkarsa, sağlık personeli sizi göğüs röntgeni ve diğer faktörlere bağlı olarak uzman bir verem doktoruna yönlendirebilir. Pozitif bir tüberkülin cilt testi genellikle, size bulaşmış olan tüberküloz mikrobunu gösterir.

Tüberküloz taraması, hastalık belirtileri olan kişilerde öksürük, ateş, göğüs ağrısı, halsizlik, kilo kaybı ve gece terlemesi gibi belirtileri araştırmak için yapılan bir yöntemdir. Bu taramalarda kan testi ve deri testi gibi medikal testler uygulanmaktadır.

Bağırsak tüberkülozu, tüberküloz mikrobunun bağırsaklara yerleşmesi sonucu ortaya çıkan bir hastalıktır. Bu durumda mikrop bağırsaklara yerleşir ve hastalık oluşturur.
 
Geri
Üst