AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tuberkuloz nedir bulasma ve korunma yollari nelerdir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Tüberküloz nedir bulaşma ve korunma yolları nelerdir?​

Tüberküloz hastalığı solunum yoluyla bulaşan bir hastalıktır. Bu nedenle hastalar bulaştırıcı oldukları dönemde cerrahi maske kullanmalı, öksürük ya da hapşırık sırasında ağızlarını mendille kapatmalıdır. Hastanın en azından balgam mikroskopisi negatif olana kadar ayrı bir odada tutulması önemlidir.

Verem hastalığından nasıl korunulur?​

Tüberkülozdan korunma dört başlık altında sıralanabilir:
- Tüberkülozlu hastaların etkin şekilde tedavisi.
- Koruyucu ilaç tedavisi.
- Henüz infekte olmamış çocukluk yaş grubundaki bireylerin BCG aşısı ile korunması
- Tüberküloz bulaşmasının önlenmesi.
Verem hastaları nelere dikkat etmeli?​
Verem hastaları ilaçlarını zamanında, düzenli ve yeterli süre kullanmalı. Hastanın bulunduğu odanın güneş görmesi de ortamdaki tüberküloz basillerini öldürüyor. En azından bulaşıcılık kalkana kadar hastalar ayrı bir odada kalmalı. Öksürme ve hapşırma sırasında ağız mendille kapatılmalı.

Tüberküloz hastalığının bulaşma yolları nelerdir?​

Tüberküloz hastalığının bulaşma yolları nelerdir?
Hastaların aksırma, öksürme ve hapşırmaları sırasında etrafa saçtıkları verem mikroplarının sağlam kişiler tarafından solunması ile hastalık bulaşır. Verem mikrobu güneş görmeyen ve iyi havalanmayan yerlerde saatlerce havada kalabilir. Tedavi olmayan bir verem hastası her yıl yaklaşık 10-15 kişiyi enfekte eder.

Veremin bulaşma yolları nelerdir?​

Veremin bulaşma yolları nelerdir?
Bir buçuk milyon insan da bu hastalıktan ölmektedir. Verem mikrobu hasta kişiden sağlıklı kişiye başlıca hava yoluyla bulaşır. Bulaştırıcı olan hastalar özellikle akciğer ve gırtlak veremi olanlardır. Öksürük, konuşma, şarkı söyleme gibi solunum faaliyetleri ile mikrop içeren damlacıklar havaya saçılır.

Verem evde tedavi edilir mi?​

Verem hastalığı, ilaçlarla tedavi edilir. İlaç dışında tedavisi yoktur. Günümüzde verem mikrobunu öldüren çok güçlü ilaçlar vardır. Mikropları etkili bir şekilde öldürmek ve ilaçlara direnç gelişimini önlemek için tedavide en az dört farklı ilaç birlikte kullanılmaktadır.

Tüberküloz ilaçları nelerdir?​

Mikropları etkili bir şekilde öldürmek ve ilaçlara direnç gelişimini önlemek için tedavide 4 çeşit ilaç birlikte kullanılmaktadır. Tedavide kullanılabilecek temel ilaçlar: izoniyazid, rifampisin, etambutol, pirazinamid veya morfozinamid, streptomisin’dir. Tedavi süresi altı aydır.
 
Tüberküloz hastalığı hakkında paylaşılan bilgiler oldukça önemli ve faydalı. Hastalığın bulaşma ve korunma yolları hakkında detaylı bilgi verilmiş. Hastaların tedavi süreçlerinde düzenli ve zamanında ilaç kullanımının yanı sıra belirli önlemler alınması gerektiği vurgulanmış.

Hastalıktan korunma yöntemleri arasında tüberkülozlu hastaların etkin şekilde tedavi edilmesi, koruyucu ilaç tedavisi, BCG aşısı ile çocukluk yaş grubundaki bireylerin korunması ve tüberküloz bulaşmasının önlenmesi gibi önemli adımlar bulunuyor. Ayrıca hastaların bulunduğu ortamın güneş görmesi de tüberküloz basillerini öldürebildiği belirtilmiş.

Tüberküloz hastalığının bulaşma yolları arasında hastaların aksırma, öksürme ve hapşırmaları sırasında etrafa saçtıkları mikropların solunması ile hastalığın bulaşabileceği vurgulanmış. Ayrıca bulaştırıcı olan hastaların özellikle akciğer ve gırtlak veremi olanlar olduğu belirtilmiş. Öksürme, konuşma ve solunum faaliyetleri ile mikrop içeren damlacıkların havaya saçılabileceği üzerinde durulmuş.

Verem hastalığının tedavisinde ilaçların kullanımının önemi vurgulanmış. Verem mikrobunu öldüren güçlü ilaçlar bulunduğu ve tedavide en az dört farklı ilacın birlikte kullanılması gerektiği aktarılmış. Bu tedavi sürecinde kullanılabilecek temel ilaçlar arasında izoniyazid, rifampisin, etambutol, pirazinamid veya morfozinamid, streptomisin'in yer aldığı belirtilmiş.

Verem hastalığı ile ilgili sağlıklı bilgilendirmeler için teşekkürler. Sağlıklı kalın!
 
Geri
Üst