AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

TTK ya gore defter tutma yukumlulugu kime aittir?

• Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Editör
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Editör

Yeni Üye

TTK ya göre defter tutma yükümlülüğü kime aittir?​

Türk Ticaret Kanunu’na göre ticari defter tutmak zorunludur. Tacirler, tacir sayılanlar ve sermaye şirketleri ticari defterleri tutmakla yükümlüdür. Anonim şirketlerde ticari defteri yönetim kurulu, kolektif şirketlerde ise yönetici ortaklarca tutulur.

Defter tutmada sorumlu kimdir?​

Defter tutmada sorumlu kimdir?
Defter tutma sorumluluğu, tacirin en önemli sorumluluklarından biridir. Defter tutma aynı zamanda muhasebenin bilgi verme veya bilgi üretme fonksiyonunun göstergesidir. VUK’un 173. maddesinde belirtilen şartları taşıyanlar, ticari defter tutmak zorunda değillerdir.

Türk Ticaret Kanunu ticari defterler Nelerdir?​

Yeni kanuna göre; ticari defterler( yevmiye, defteri kebir, envanter defteri, pay defteri, yönetim kurulu karar defteri, genel kurul toplantı ve müzakere defteri)açılış ve kapanışlarında noter tarafından onaylanacaktır. (Şirketlerin kuruluşunda açılış tasdikleri ticaret sicili müdürlükleri tarafından da yapılabilir.)

Defter tutma sorumluluğu nedir?​

Defter tutma sorumluluğu nedir?
Defter tutma sorumluluğu tacirin en önemli sorumluluklarından biridir. Defter tutma aynı zamanda muhasebenin bilgi verme veya bilgi üretme fonksiyonunun göstergesidir. Defterler vergi uygulamalarına ve de vergi dairesi tarafından denetime de yardımcı olmaktadır.
Hangi şirketler hangi defterleri tutarlar?​
Anonim şirketler: Yevmiye defteri, Defteri kebir, Envanter defteri, Damga vergisi defteri, Yönetim kurulu karar defteri, Pay defteri, Genel kurul toplantı ve müzakere defteri. Limited şirketler: Yevmiye defteri, Defteri kebir, Pay defteri, Envanter Defteri, Genel kurul toplantı ve müzakere defteri.

Hiç defter tutmayan tacir ne sayılır?​

Hiç defter tutmayan tacir ne sayılır?
Bu hükümler karşısında defter tutmamanın yükümlüsü, tacirin kendisi, yani şirketin tüzel kişiliğidir. YTTK’nın 64. maddesinin gerekçesinde ise, hükmün aksi yönünde şu açıklamalara yer verilmiştir; “Tacirin tüzel kişi olması halinde defterleri tutma sorumluluğu yöneticilere ve yönetim kuruluna aittir.

Türk Ticaret Kanunu'na göre defter tutma yükümlülüğü, tacirler, tacir sayılanlar ve sermaye şirketleri gibi işletmeler tarafından yerine getirilmesi gereken bir yükümlülüktür. Anonim şirketlerde ticari defterler yönetim kurulu tarafından tutulurken, kolektif şirketlerde ise yönetici ortaklar tarafından tutulmaktadır.

Defter tutma sorumluluğu, tacirin en önemli sorumluluklarından biridir. Defter tutma, aynı zamanda muhasebenin bilgi verme veya bilgi üretme fonksiyonunun göstergesidir. Vergi uygulamalarına ve vergi dairesi denetimlerine yardımcı olmak amacıyla defterlerin doğru ve eksiksiz tutulması önem arz etmektedir.

Ticari defterler arasında yevmiye defteri, defteri kebir, envanter defteri, pay defteri, yönetim kurulu karar defteri, genel kurul toplantı ve müzakere defteri gibi çeşitli defterler bulunmaktadır. Bu defterlerin açılış ve kapanışları noter tarafından onaylanmaktadır.

Hiç defter tutmayan bir tacir, Türk Ticaret Kanunu'na göre yükümlülüklerini yerine getirmemiş olacağı için tüzel kişi olarak cezai ve hukuki sorumluluklarla karşı karşıya kalabilir. Bu nedenle defter tutma yükümlülüğünü yerine getirmemek, ticari hayatta ciddi sonuçlar doğurabilecek bir durumdur. Defterlerin doğru ve eksiksiz tutulması, işletmenin mali durumunun takip edilmesi ve gerektiğinde denetimlerde kolaylık sağlanması açısından büyük önem taşımaktadır.

Geri