AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

TTK marka nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
138.552
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

TTK marka nedir?​

Marka, bir işletmenin mal veya hizmetlerini diğer işletmelerin mal ve hizmetlerinden ayırt etmeye uygun her türlü işaret olarak tanımlanmaktadır. 556 sayılı KHK’da markanın bir tanımına yer verilmemiş, ancak marka olabilecek işaretlerden ve bu işaretlerin özelliklerinden söz edilmiştir.

Hukukta marka ne demek?​

Hukukta marka ne demek?
Marka, bir işletmenin mal ve/veya hizmetlerini, diğer işletmelerin mal ve/veya hizmetlerinden ayırmayı sağlayan işaretlere denir. Marka, ülkemizde 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenmiş olup bu düzenleme ile koruma mekanizmasına dahil edilmiştir.

Ticaret hukuku marka çeşitleri nelerdir?​

Markalar kendi içlerinde ticaret ve hizmet markası olmak üzere ikiye ayrılırlar. Ticari marka, ticari ürünler üzerinde kullanılan markalar olup hizmet markaları ise marka sahibi tarafından sunulan hizmetleri ayırt etmek için kullanılan markalardır.

Ticaret unvanı nasıl korunur?​

Ticaret unvanı nasıl korunur?
Ticaret Kanununa göre tacir, iĢletmenin açıldığı günden itibaren onbeĢ gün içerisinde ticarî iĢletmesini ve seçtiği ticaret unvanını iĢletme merkezinin bulunduğu yer ticaret siciline tescil ve ilan ettirmek mecburiyetindedir (TTK m. 1 Bu hüküm Ticaret Kanunu taslağında da (m. 39/I) aynen muhafaza edilmiĢtir.

Ticaret unvanı ne demek?​

Ticaret ünvanı, ticaretle uğraşan tacirin işletmesiyle alakalı olarak iş ya da işlemleri yaptığı esnada kullandığı isimdir şeklinde açıklanabilir. Türk Ticaret Kanunu’na göre, her tacir işletmesiyle ilgili bir ünvan bulundurmak ve işletmeyle alakalı işlemleri bu ünvan ile yapmak zorundadır.

Marka nedir özellikleri nelerdir?​

Marka nedir özellikleri nelerdir?
Marka, şirketlerin üretim, pazarlama, tanıtım ve satış alanındaki tüm varlıkları kapsar. Şirketin adı, ürettiği ürün ya da sunduğu hizmet ile birlikte marka değeri taşır. Dilimize Almancadan geçmiş olan marka sözcüğü, bir ürünü diğerinden ayırt etmek için kullanılan özel isim demektir.

Ticari marka türü nedir?​

Ticari Marka Bir firmanin üretimini veya ticaretini yaptığı mallarını, diğer firmanın mallarından ayırt etmeye yarayan marka türüdür.

Marka nedir çeşitleri nelerdir?​

Marka nedir çeşitleri nelerdir?
Markanın ayırt etme, mal veya hizmetin menşeini gösterme, garanti etme, reklam, mutlak hak, koruma gibi ekonomik ve hukuki fonksiyonları bulunmaktadır. Bir işletmenin imalatını veya ticaretini yaptığı malları, başka işletmelerin mallarından ayırt etmeye yarayan işaretlerdir.

Tanınmış marka başvurusu nedir?​

Markanın tanınmış kabul edilebilmesi için markanın konulduğu mal veya hizmetin tüketici çevresinde veya ilgili sektörde tanınmış olması yeterlidir. Eğer marka malın hitap ettiği çevrenin dışında da çok tanınmışsa, Tanınmış marka statüsü verilmesi için başvuru yapılır.

Marka Vekilleri ne demek?​

Marka Vekilleri ne demek?
Sicile kaydı olan Marka ve Patent Vekilleri, Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde 3.kişiler adına marka başvuru, patent başvurusu, faydalı model başvuru, tasarım başvurusu, ticaret ve coğrafi işaret başvurusu yapma hakkına sahip olan kişilerdir.

Marka benzerlik araştırması nasıl yapılır?​

Bu araştırma kullanmayı amaçladığınız markanın, ya da bir benzerinin, başka bir şirket tarafından aynı ya da benzer ürünler için tescil ettirilmemiş olduğundan emin olmak için yapılır. Marka araştırması Türk Patent ve Marka Kurumu aracılığıyla veya ticari olarak işletilen bir veritabanı vasıtasıyla yapılabilir.
 
TTK marka nedir sorusuna genel bir cevap vermek gerekirse, marka bir işletmenin mal veya hizmetlerini diğer işletmelerin mal ve hizmetlerinden ayırt etmeye uygun her türlü işarettir. Türk Ticaret Kanunu'na göre marka; tescil edilmiş veya korunmuş bir işaret olarak tanımlanmaktadır.

Hukukta marka ise, bir işletmenin mal veya hizmetlerini diğer işletmelerin mal veya hizmetlerinden ayırmak için kullanılan işaretlerdir. Marka, 556 sayılı Markaların Korunması Hakkında Kanun Hükmünde Kararname ile düzenlenmiştir ve koruma mekanizmasına dahil edilmiştir.

Ticaret hukuku açısından marka çeşitleri, ticaret markaları ve hizmet markaları olarak ikiye ayrılır. Ticari markalar genellikle ticari ürünler üzerinde kullanılırken, hizmet markaları ise marka sahibi tarafından sunulan hizmetleri ayırt etmek için kullanılır.

Ticaret unvanı ise, bir tacirin işletmesiyle alakalı olarak iş ya da işlemleri yaparken kullandığı isimdir. Her tacir, işletmesiyle ilgili bir ticaret unvanı bulundurmak zorundadır ve bu unvan işlemlerde kullanılır.

Markaların özellikleri arasında, ayırt edici olma, mal veya hizmetin menşeini gösterme, garanti etme, reklam yapma gibi ekonomik ve hukuki fonksiyonlar bulunmaktadır. Marka, bir işletmenin ürün veya hizmetini diğerlerinden ayırt etmek için kullanılan özel bir isimdir.

Marka benzerlik araştırması yaparken, kullanmayı düşündüğünüz markanın ya da benzerinin başka bir şirket tarafından aynı ya da benzer ürünler için tescil edilmemiş olup olmadığına dikkat edilir. Bu araştırma genellikle Türk Patent ve Marka Kurumu aracılığıyla ya da ticari veritabanları kullanılarak yapılabilir.

Marka vekilleri ise, Türk Patent ve Marka Kurumu nezdinde başvuruları takip etme, marka, patent, faydalı model veya tasarım başvurularını yapma gibi işlemlerde yetkilendirilmiş kişilerdir. Bu vekiller, marka sahiplerinin haklarını korumak ve işlemlerini yürütmek adına önemli bir role sahiptirler.
 
Geri
Üst