AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

TSSB kendiliginden gecer mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.357
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

TSSB kendiliğinden geçer mi?​

Araştırmalar travmadan 6 ay geçtikten sonra kendiliğinden iyileşme olasılığının düştüğünü göstermektedir. Kronikleşen TSSB kişinin iş, sosyal ve aile hayatını olumsuz etkiler ve tedavi edilmezse yıllarca, hatta yaşam boyu sürebilir.

TSSB nasıl geçer?​

Travma etkilerini şiddetli bir şekilde yaşayan kişilere uygun bir antidepresan tedavisi başlanabilir. Tedavide kullanılan ilaçlar kişinin duygu durumunu düzenleme, aşırı uyarılmayı azaltma, öfke kontrolünü sağlama, düşünce içeriklerini düzenleme gibi bir çok semptomla ilişkili alanda yarar sağlamaktadır.
TSSB ne kadar sürer?
Bulgular genellikle travmatize edici olaydan 3 ay sonra başlar ve şiddeti kişiye göre değişir. Bir grup hasta yakınmalar 6 ay, bir kısmında birkaç yıl devam eder. Yaşam boyu yakınmaları devam eden hastalar vardır. Kronikleşme eğilimi gösteren TSSB’ nin yaşam boyu görülme oranının %1-9 arasında olduğu bildirilmektedir.
TSSB kimlerde görülür?
TSSB, daha çok genç erişkin, bekar, boşanmış, dul, ekonomik yönden zayıf ya da sosyal yönden izole kişilerde görülür.

Travmalar zamanla geçer mi?​

Zamanla, yas dönemi geçer, acı azalır ve hayat normal halinde devam eder. Çoğumuz travmatik olaydan sonra kendiliğinden iyileşiriz. Ama bazı kişiler travmatik olaydan sonra aylar, hatta yıllar geçse bile iyileşmeyebilir, travmadan dolayı aşırı stres veya kaygı yaşamaya devam ederler.

PTSD ne demek?​

Travma sonrası stres bozukluğu (TSSB) veya posttravmatik stres bozukluğu (PTSD), travma yaratan bir olayın yaşanmasından sonra, o olayın günlük yaşamda veya rüyada tekrar yaşanması, o olayı hatırlatan durumlardan kaçınmaya yol açan bir aşırı uyarılmışlık, kaygı ve kolayca irkilmeyi içeren bir kaygı bozukluğudur.
TSSB hangi ilaçlar kullanılır?
Serotonin Geri Alım İnhibitörleri (SSRI) Serotonin geri alım inhibitörleri son yıllarda TSSB’de yaygın olarak kullanılmaktadır.
TSSB düzelir mi?
TSSB tedavi edilmediği zaman genellikle kendiliğinden iyileşmez. Zaman içerisinde semptomlar kötüleşebilir. Yaygın inanışın aksine özellikle travmanın üzerinden 1 seneden fazla geçmişse travma sonrası stres bozukluğu semptomlarının kendiliğinden geçmesi beklenmez.
Posttravmatik Stres Bozukluğu, travma sonrası stres bozukluğu olarak da bilinir. Sevilen, değer verilen bir yakınımızın kaybı; beklenmedik, dehşet verici, korkutucu olaylar; savaşlar, kazalar, ciddi hastalıklar, doğla afetler gibi durumlar karşısında insanlar sıkıntı, üzüntü deneyimleri yaşar.
Psikolojik travmalar kaça ayrılır?
Travmatik yaşantıların sınıflanmasında iki büyük ayrım var. Birinci ayrım travmatik yaşantının çocukluk döneminde veya erişkin dönemde olmasıdır. İkinci ayrım ise, travmatik yaşantının insan eliyle gerçekleşmesi veya doğal afet olması şeklindedir.
PTSD nedir belirtileri nelerdir?
Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri genellikle birkaç farklı tipe ayrılır: Yeniden yaşama, yani hatırlama, kaçınma, aşırı uyarılma, yani düşünme ve ruh halindeki olumsuz değişiklikler ile fiziksel ve duygusal tepkilerde gözlemlenen değişiklikler.
 
Geri
Üst