AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

TSP gubre hangi bitkilerde kullanilir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

TSP gübre hangi bitkilerde kullanılır?​

Fosfor ihtiyacını karşılamak için tüm bitkilerde (hububat, mısır, pamuk, fındık, bağ, muz vs.) taban gübresi olarak kullanılır. Sağlıklı kök gelişimini sağlayarak, toprakaltı su ve besin maddesi alım kapasitesini arttırır.

TSP gübre içinde ne var?​

Kısaca TSP olarak adlandırılan Triple Süperfosfat gübresinin formülü Ca(H2PO4)2.H2O (C-44 P2O5) şeklindedir. Bünyesindeki fosfor suda eridiği zaman yük değeri bakımından –1 değerindedir. TSP gübresindeki fosforun bir kısmı suda ve bir kısmı da amonyum sitratta çözünebilir.

Triple Süper Fosfat nasıl kullanılır?​

Triple Süper Fosfat nasıl kullanılır?
Bitki gelişimini hızlandırarak hasatta daha fazla ve kaliteli ürün alımını sağlar. Ekim/ dikim ile birlikte yada öncesinde, tohum veya kök derinliğine uygulanmalıdır. Eğer çok erken uygulanırsa fosfor bitkinin yararlanmayacağı forma dönüşür, çok geç verilir ise de toprağın üstünde kalacağından bitkiye yararlı olamaz.

En çok azot hangi gübrede bulunur?​

En yaygın azotlu gübre çeşitlerinden Amonyum Sülfat (AS), görünüm olarak toz şekere benzediği için çiftçiler arasında “şeker gübre” olarak da bilinir. Kireçli topraklarda güvenle kullanılabilir. İçindeki azot amonyum (NH4) formundadır.

TSP gübresi hangi ayda atılır?​

Tsp gübresi, güzlük ve yazlık ekimlerde, ekim veya dikim öncesinde yada ekimle birlikte, tohum veya kök derinliğine uygulanmalıdır. Meyve ağaçlarında ise, bant şeklinde ağaç dalları taç iz düşümüne gelecek şekilde toprağa karıştırılarak verilir.

Bitkide fosfor ne işe yarar?​

Bitkide fosfor ne işe yarar?
Bir besin elementi olarak fosfor, bitkide çok önemli bazı organik bileşiklerin yapısında bulunur. Özellikle bitkinin ilk gelişim dönemlerinde oldukça etkili olup çiçeklenme, kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumunda önemli rol oynar. Bitki içindeki madde dolaşım ve değişimi ile enerji bilançosuna etki eder.
42 44 gübre ne zaman atılır?​
FOSFOR ( SİYAH – SİYAH ) GÜBRE : Genelde % 42 – 44 Triple Süper Fosfat ( TSP ) GÜBRESİ KULLANILIR. VERİLİŞ ZAMANI : 2 – 3 Yılda bir KASIM – ŞUBAT aylarında verilir.
Süper fosfat gübresi nasıl kullanılır?​

Kök geliştirici gübresi ne zaman atılır?​

Kök geliştirici gübresi ne zaman atılır?
Ağaçlar uyanmadan 3 hafta önce, ağaç taç izdüşümüne 10 cm derine gömülür. Sulama döneminden hasada kadarki periyotta; 3 sulamada bir, önce taç izdüşümüne 10 cm derine gömülür.

20 20 gübre fiyatları ne kadar?​

Tarım sektöründe kullanılan pek çok gübre çeşidi bulunmaktadır…

Hayvan gübresinde azot var mı?​

Hayvansal gübreler toprağa önemli düzeyde azot (N), fosfor (P) ve potasyum (K) gibi ana besin maddeleri yanında bitkiler için gerekli diğer mineralleri de sağlarlar. Ayrıca toprağın genel yapısını bitki gelişimi için uygun hale getirir, mikroorganizma popülasyonunu değiştirir ve toprağın su tutma kapasitesini artırır.

TSP ne zaman atılır?​

TSP ne zaman atılır?
 
TSP gübrenin kullanımı genellikle bitkilerin fosfor ihtiyacını karşılamak için tercih edilir. Bu gübre, hububat, mısır, pamuk, fındık, bağ, muz gibi birçok bitkinin taban gübresi olarak kullanılabilir. TSP gübrenin içeriğinde ise Triple Süperfosfat bulunur. Formülü Ca(H2PO4)2.H2O (C-44 P2O5) şeklindedir ve fosfor içerir. Fosfor, bitkilerin sağlıklı kök gelişimini sağlar, toprakaltı su ve besin maddesi alım kapasitesini artırır.

Triple Süper Fosfat (TSP) nasıl kullanılmalıdır sorusuna gelecek olursak, Bitki gelişimini hızlandırmak ve hasatta daha fazla ve kaliteli ürün alımını sağlamak amacıyla TSP, ekim/dikim ile birlikte veya öncesinde tohum veya kök derinliğine uygulanmalıdır. Erken uygulanması durumunda fosfor bitkinin yararlanamayacağı forma dönüşebilir, geç uygulanırsa toprağın üstünde kalabilir ve bitkiye fayda sağlayamayabilir.

Azotlu gübreler arasında en fazla azot içerenlerden biri Amonyum Sülfat (AS) olarak bilinir. Amonyum Sülfat, azotu amonyum (NH4) formunda içerir ve kireçli topraklarda güvenle kullanılabilir.

TSP gübresinin atılma zamanı ise güzlük ve yazlık ekimlerde, ekim veya dikim öncesinde yada ekimle birlikte, tohum veya kök derinliğine uygulanması önerilir. Meyve ağaçlarında ise bant şeklinde ağaç dalları taç iz düşümüne gelecek şekilde toprağa karıştırılarak verilir.

Bitkide fosfor, çiçeklenme, kök gelişimi, tohum ve meyve oluşumu gibi süreçlerde önemli rol oynar. Bitkideki madde dolaşımını, enerji dengesini ve organik bileşiklerin yapısını etkiler.

Genel olarak, gübrelerin doğru zamanda ve doğru şekilde uygulanması bitki gelişimi ve verimliliği açısından önemlidir.
 
Geri
Üst