AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

TSH kalsitonin etkiler mi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

TSH kalsitonin etkiler mi?​

TSH ölçümü, biyokimya laboratuvarlarında yapılan kolay bir kan testi ile mümkündür. Tiroid bezi ayrıca kalsitonin veya tirokalsitonin adı verilen, kemik metabolizması ve kandaki kalsiyum seviyesi üzerinde etkisi olan farklı bir hormon da üretir. Bu hormonun etkileri T3 ve T4 kadar önemli değildir.

Kalsitonin artarsa ne olur?​

Kalsitonin artarsa ne olur?
Kalsitoninin ana etkisi, kemiklerdeki osteklast hücrelerinin sayısı ve çalışmasını etkileyerek kemik rezorpsiyonunu azaltmaktır. Kanda kalsiyum arttığı zaman (hiperkalsemi) kalsitonin salgılanır. Yani kalsitonin, parathormonun tersi etkiler gösterir ve kan kalsiyumunu azaltır.

Kalsitonin neyi düzenler?​

Kalsitonin hormonu, kemiğin hepsinin kırılmasını engeller ve kandaki kalsiyum miktarını korur.

Kalsiyum mekanizması nasıl devreye girer?​

Kalsiyum mekanizması nasıl devreye girer?
Paratiroid hücrelerinin yanıtı hücre zarında yer alan kalsiyum duyarlı reseptörler (calcium–sensing receptor) aracılığı ile gerçekleşir. Bu mekanizma iskelet ve böbreğe direkt olarak, sindirim sistemine indirekt olarak (D vitamini aracılığı ile) etki eder.

TSH neyi uyarır?​

TSH, tiroidi etkileyen bir hormondur. Tiroit bezinin hormon üretimini uyararak daha fazla üretilip kana karışmasını sağlar. TSH hormonu testi ile tiroit bezi hormonlarının yeterli salgılanıp salgılanmadığı, doğru çalışıp çalışmadığı değerlendirilir.

TSH neyi arttırır?​

TSH neyi arttırır?
Tiroid hormonları seviyesinin kontrolü TSH, Tiroid Bezini uyararak tiroksin ve Triiyodotironin salgılanmasını sağlar. TSH miktarı hipotalamusta üretilip kan ile hipofizin ön lobuna taşınan TRH (tirotropin releasing hormon ya da tirotropin salgılattırıcı hormon) ile kontrol edilir.

Kalsitonin değeri ne olmalı?​

Kalsitonin, kemikten kalsiyumun çözülmesini ve kemiklerin zayıflamasını engellediğinden, Hiperkalsemi, Osteoproz, Paget hastalığı gibi kemik hastalıklarının tedavisinde ilaç olarak kullanılır. Kadınlarda ise 35 pg/ml altı olmalıdır. Not: Gebe ve yeni doğanlarda normalde yüksektir.

Kalsitonin görevi nedir tıp?​

Kalsitonin görevi nedir tıp?
Kalsitonin tiroid içinde C- hücreleri denilen özel hücrelerin ürettiği bir hormondur. İnsan vücudu içinde kalsitoninin nasıl etki ettiği belli olmamakla birlikte kandaki kalsiyum düzeylerinin düzenlenmesinde rol oynar ve kemiğin parçalanmasını (emilimini) önler.

Kalsitonin neden istenir?​

Kalsitonin testi, C- hücre hiperplazisinin ve medüller tiroid kanserinin tanısını koymaya yardımcı olmak, tedavinin etkinliğini değerlendirmek ve hastaları nüks açısından takip etmek için kullanılır.
 
TSH (Tiroit Uyarıcı Hormon) ve kalsitonin hormonu vücutta farklı fonksiyonlara sahip olan iki hormondur. TSH, tiroid bezini uyararak tiroid hormonları olan T3 (Triiyodotironin) ve T4 (Tiroksin) salgılanmasını sağlar. Tiroid hormonları vücutta metabolizma hızını düzenler. Kalsitonin ise tiroid bezinin C-hücrelerinden salgılanan bir hormondur ve kemik metabolizmasını ve kalsiyum seviyelerini düzenler.

Kalsitonin, kemiklerdeki osteoklast hücrelerinin sayısını ve aktivitesini azaltarak kemik rezorpsiyonunu yani kemiklerdeki kalsiyum çözülmesini engeller. Aynı zamanda kanda kalsiyum seviyesi yükseldiğinde, yüksek kalsiyum seviyelerini düşürmeye yardımcı olur. Bu nedenle kalsitonin, parathormonun (PTH) tersi etkileri gösterir.

TSH'nin kalsitonin üzerinde doğrudan bir etkisi yoktur. Ancak kalsitonin, kanda kalsiyum miktarını düzenleyerek vücuttaki kalsiyum homeostazisine katkıda bulunur. Kalsitonin seviyeleri genellikle kemik hastalıklarının değerlendirilmesinde, özellikle osteoporoz gibi durumlarda önemli bir parametre olarak kullanılır.

Kalsitonin testi, C-hücre hiperplazisinin ve medüller tiroid kanserinin tanısında yardımcı olabilir. Ayrıca tedavinin etkinliğini değerlendirmek ve hastalarda nüks açısından takip yapmak için istenebilir. Kalsitonin seviyeleri normalden yüksek olduğunda, osteoproz, Paget hastalığı gibi kemik hastalıklarının tedavisinde ilaç olarak kullanılabilir. Ancak kalsitonin seviyelerinin değerlendirilmesi ve yorumlanması için bir sağlık profesyoneline danışmak önemlidir.
 
Geri
Üst