AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Trombositopeniye neden olan hastaliklar?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Trombositopeniye neden olan hastalıklar?​

Yukarıdaki faktörlerin birlikte görülmesi de platelet sayısında düşüklüğe sebep olabilir.
- Kemik İliğinin Yeterince Platelet Yapmaması. Kemik iliği kemiklerin içinde yer alan süngersi dokudur.
- Kanser.
- Aplastik Anemi.
- Toksik Kimyasallar.
- İlaçlar.
- Alkol.
- Virüsler.
- Genetik Durumlar.

Trombosit kan degeri nasıl yükselir?​

C vitamini açısından zengin turunçgil meyveleri, ıspanak, Hint Bektaşiüzümü, pancar, papaya, Aloe Vera jeli, bal kabağı, ahududu, B12 açısından zengin olan yağsız protein kaynakları, A vitamini deposu olan gıdalar, trombosit yükselten gıdalar arasında yer alır.

PLT düşüklüğü hangi hastalığın belirtisi?​

PLT düşüklüğü hangi hastalığın belirtisi?
Dalak genişlemesi, gebelik, kandaki bakteriyel bir enfeksiyon, hemolitik üremik sendrom, romatoid artrit gibi otoimmün bozukluklar PLT düşüklüğüne yol açan sağlık sorunlarıdır. Trombosit sayısı düştükçe iç kanama riski artıyor.

PLT yüksekliği hangi hastalığın belirtisi?​

PLT yüksekliği yukarıda da bahsettiğimiz gibi demir eksikliği, iltihaplı hastalıklar, alerjik tepkiler, kemik iliği kanserleri, cerrahi operasyonlardan kaynaklanan risk faktörleri, kullanılan çeşitli ilaçlar, romatoid artrid hastalıkları, genetik faktörler ve dalak aldırma gibi cerrahi operasyonlardan dolayı PLT …

Trombosit düşüklüğüne ne iyi gelir?​

Trombosit düşüklüğü için öneri; yeşil mercimektir. Haftda en az üç-dört kez çok az sıvı yağ ve az su kullanarak yapılmış yeşil mercimek tüketiniz.Bir aylık mercimek çorbası, trombositlerin normal seviyelerine gelmesinde mükemmel bir takviye oluşturacaktır.

Trombosit eksikliğine ne iyi gelir?​

Trombosit eksikliğine ne iyi gelir?

PLT yüksekliği ne zaman tehlikeli olur?​

Kanda bulunan trombositlerin 400 bin mikrolitre üzerinde olması durumunda, PLT yüksekliği söz konusudur. PLT yüksekliği gereksiz trombosit üretimi anlamına gelir. Yüksek PLT miktarı, kanın henüz vücut içinde olduğu durumlarda pıhtılaşmasına neden olabilir. Bu da hayatı tehdit eden sorunlara yol açabiliyor.
 
Trombositopeniye yol açabilen hastalıklar arasında şunlar yer almaktadır:

1. Kemik İliğinin Yeterince Platelet Yapmaması: Kemik iliği, vücuttaki trombositleri üreten önemli bir organdır. Eğer kemik iliği yeterince trombosit üretemezse, trombositopeni meydana gelebilir.

2. Kanser: Bazı kanser türleri, kemik iliği fonksiyonlarını etkileyerek trombosit seviyelerinde düşüşe neden olabilir.

3. Aplastik Anemi: Aplastik anemi, vücudun yeterli miktarda kan hücresi üretemediği bir durumdur. Bu durum da trombosit sayısında düşüşe sebep olabilir.

4. Toksik Kimyasallar: Bazı toksik kimyasalların maruz kalınması da kemik iliği fonksiyonlarını etkileyerek trombositopeniye yol açabilir.

5. İlaçlar: Bazı ilaçlar, kemik iliği fonksiyonlarını olumsuz etkileyerek trombosit seviyelerinde düşüşe neden olabilir.

6. Alkol: Aşırı alkol tüketimi de trombosit sayısında düşüşe sebep olabilir.

7. Virüsler: Bazı virüs enfeksiyonları, kemik iliği fonksiyonlarını bozarak trombositopeniye yol açabilir.

8. Genetik Durumlar: Bazı genetik bozukluklar da trombosit seviyelerinde düşüşe neden olabilir.

Trombosit seviyelerini yükseltmek için ise C vitamini açısından zengin gıdalar, B12 vitamini içeren yağsız protein kaynakları ve A vitamini deposu olan gıdalar tüketilebilir. Bu besinlerin tüketimi trombosit seviyelerinin artmasına yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst