AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Trombositopeniye Neden Olan Hastalıklar?

zeberus

Yeni Üye
Katılım
29 Ocak 2024
Mesajlar
74.060
Tepkime puanı
2
Puan
38
Yaş
36
Trombositopeniye Neden Olan Hastalıklar arasında enfeksiyonlar, kanser, kemoterapi, kemik iliği hastalıkları yer alır. Enfeksiyonlar, trombosit üretimini etkileyerek trombositopeniye yol açabilir. Kanser hastalarının kemoterapi sürecinde trombosit sayıları düşebilir. Kemik iliği hastalıkları, trombosit üretimini azaltarak trombositopeniye sebep olabilir. Trombositopeninin başka bir nedeni ise immun trombositopenik purpuradır. Bu durumda vücut, trombositleri yanlışlıkla yabancı madde olarak algılayarak yok eder. Trombositopeniye neden olan hastalıkların belirtileri arasında kanama, morarma, burun kanaması ve aşırı adet kanaması bulunur. Tedavi, hastalığın nedenine bağlı olarak değişebilir ve trombosit transfüzyonu, ilaç tedavisi veya kemoterapi gibi yöntemler kullanılabilir.
İçindekiler

Trombositopeniye Neden Olan Hastalıklar Nelerdir?​

Trombositopeni, kanın pıhtılaşmasında önemli bir rol oynayan trombosit sayısının düşük olması durumudur. Trombositler, kanın pıhtılaşmasını sağlayarak kanamaları durdurmaya yardımcı olurlar. Trombositopeniye neden olan çeşitli hastalıklar bulunmaktadır. İşte trombositopeniye neden olan bazı hastalıklar:

1. İdiyopatik Trombositopenik Purpura (ITP)​

ITP, bağışıklık sisteminin trombositleri yanlışlıkla saldırarak azaltması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Hastalar genellikle morluklar, burun kanamaları ve diş eti kanamaları gibi semptomlarla karşılaşabilir.

2. Akut Lenfoblastik Lösemi​

Akut lenfoblastik lösemi, kemik iliğindeki aşırı miktarda genç lökositlerin üretilmesiyle karakterize bir kanser türüdür. Bu durum trombosit sayısının düşmesine neden olabilir.

3. Akut Miyeloblastik Lösemi​

Akut miyeloblastik lösemi, kemik iliğindeki aşırı miktarda genç miyeloid hücrelerin üretilmesiyle karakterize bir kanser türüdür. Trombosit sayısının düşmesi bu hastalığın bir belirtisi olabilir.

4. Lenfoma​

Lenfoma, lenf sisteminde ortaya çıkan kanserli bir hastalıktır. Lenf bezlerinde büyüme ve lenfositlerin anormal bir şekilde çoğalması trombosit sayısını etkileyebilir.

5. Sistemik Lupus Eritematozus (SLE)​

Sistemik lupus eritematozus, otoimmün bir hastalık olup vücudun kendi dokularına saldırmasına neden olur. Trombositopeni, SLE’nin bir komplikasyonu olabilir.

6. Romatoid Artrit​

Romatoid artrit, eklem iltihabına neden olan otoimmün bir hastalıktır. Bazı vakalarda, trombosit sayısının düşmesine ve trombositopeniye yol açabilir.

7. Heparin İndüklenmiş Trombositopeni (HIT)​

Heparin, kan pıhtılaşmasını önleyen bir ilaçtır. Ancak bazı insanlarda, heparin kullanımı trombositlerin düşmesine neden olan bir reaksiyona yol açabilir.

8. Aplastik Anemi

Aplastik anemi, kemik iliğinin yeterli miktarda kan hücresi üretemediği bir durumdur. Bu durumda trombosit sayısı da düşebilir.

9. Miyelodisplastik Sendrom​

Miyelodisplastik sendrom, kemik iliğindeki hücrelerin normal olgunlaşma sürecinin bozulduğu bir grup hastalığı tanımlar. Bu durumda trombosit sayısı düşebilir.

10. HIV/AIDS​

HIV enfeksiyonu veya AIDS, bağışıklık sistemini zayıflatan bir virüs olan HIV’nin neden olduğu bir hastalıktır. Trombositopeni, HIV/AIDS’in bir komplikasyonu olabilir.

11. Karaciğer Hastalığı​

Karaciğer hastalıkları, karaciğerin işlevini etkileyen çeşitli durumları ifade eder. Karaciğer hastalıkları trombosit sayısının düşmesine neden olabilir.

12. Böbrek Yetmezliği​

Böbrek yetmezliği, böbreklerin normal işlevlerini yerine getiremediği bir durumdur. Bu durumda trombosit sayısı da düşebilir.

13. Sepsis​

Sepsis, vücuttaki enfeksiyonlara bağlı olarak ortaya çıkan aşırı bağışıklık tepkisidir. Trombositopeni, sepsisin bir komplikasyonu olabilir.

14. Yüksek Alkol Tüketimi​

Uzun süreli yüksek alkol tüketimi, kemik iliğinde trombosit üretimini olumsuz etkileyebilir ve trombositopeniye yol açabilir.

15. Kanser Metastazı​

Kanser metastazı, kanser hücrelerinin vücudun diğer bölgelerine yayılmasıdır. Metastaz, kemik iliği fonksiyonlarını etkileyerek trombosit sayısının düşmesine neden olabilir.

16. Hipersplenizm​

Hipersplenizm, dalağın normalden fazla çalışması sonucu kan hücrelerinin yıkılmasını içeren bir durumdur. Trombositopeni hipersplenizmin bir belirtisi olabilir.

17. Tüberküloz

Tüberküloz, Mycobacterium tuberculosis adlı bakterinin neden olduğu bir enfeksiyon hastalığıdır. Tüberküloz trombositopeniye yol açabilir.

18. Romatizmal Hastalıklar​

Çeşitli romatizmal hastalıklar, vücutta iltihaplanmaya neden olabilir ve trombosit sayısının düşmesine yol açabilir.

19. Yetersiz Beslenme​

Yetersiz beslenme, vücudun ihtiyaç duyduğu besinleri alamaması durumunda ortaya çıkar. Bu durumda trombosit sayısı da düşebilir.

Trombositopeniye Neden Olan Hastalıklar?​

Trombositopeniye neden olan hastalıklar arasında kanser bulunur.
Enfeksiyonlar trombositopeniye yol açabilir.
Bazı ilaçlar trombosit düşüklüğüne neden olabilir.
Bazı otoimmün hastalıklar trombositopeniye sebep olabilir.
Trombositopeni bazı böbrek hastalıklarında görülebilir.


Kanser trombositopeniye neden olabilir.
Enfeksiyonlar trombosit düşüklüğüne yol açabilir.
Bazı ilaçlar trombositopeniye sebep olabilir.
Bazı otoimmün hastalıklar trombosit düşüklüğüne sebep olabilir.
Trombositopeni bazı böbrek hastalıklarında görülebilir.
 
Geri
Üst