AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Trombosit vermenin zarari var mi?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.424
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Trombosit vermenin zararı var mı?​

Trombosit vermenin bilinen ciddi bir zararı bulunmamaktadır. Trombosit aferezi sırasında nadir olarak tansiyon düşüklüğü, dudaklarda karıncalanma, baş dönmesi olabilir.

Kadınlar trombosit verebilir mi?​

Kadınlar trombosit verebilir mi?
Kan Merkezi’nin kapısında “07.04.2016 tarihi itibariyle bayanlardan trombosit (aferez) tam kan ve kan alımı yapılmamaktadır” şeklinde bir duyuru asılıydı.

Sigara içen trombosit verebilir mi?​

KAN BAĞIŞI SONRASI SİGARA İÇİLMEMELİ Ancak tansiyonu vardır, tansiyon ilacını almışsa kan bağışlayabilir tam tersi.

Trombosit bağışı ne kadar sürer?​

Trombosit bağışı ne kadar sürer?
Cihaz bağışçının kanını küçük miktarlarda alarak gerekli olan trombositi ayırır ve kanın trombosit dışında kalan kısmı bağışçıya geri verir. Bu işlem cihazdan cihaza değişiklik göstermekle birlikte ortalama 45-90 dakika kadar sürer.
Aferez vermek zararlı mı?​
İşlem bağışçıya zarar vermez. Nadiren ağız çevresinde uyuşma, bulantı, kusma, üşüme, titreme, kas seğirmesi, baş dönmesi, kramp ve çarpıntı gibi belirtiler yaşanabilir.

Kimler trombosit bağışı yapamaz?​

Kimler trombosit bağışı yapamaz?
Kan vermeye engel oluşturacak herhangi bir hastalığı geçirmekte veya geçirmiş olan, kan sulandırıcı vb. ilaç kullanan, hastalık taşıyıcılık riski bulunan, kan değerleri uygun olmayan kişiler trombosit aferezi bağışçısı olamazlar.

Kadınlar kaç ayda bir kan verebilir?​

Yılda toplam 4 üniteyi geçmemek koşuluyla 3 ayda bir tam kan bağışı yapabilirsiniz. Aferez cihazlarıyla trombosit bağışı yılda toplam 24 üniteyi geçmemeli ve iki bağış arası 72 saatten az olmamalı.

Sigara içtikten kaç saat sonra kan verebilir?​

Sigara içtikten kaç saat sonra kan verebilir?
Hastalar kan vermeden önce bazı faktörlere dikkat etmelidir. Bu faktörler arasında hasta mutlaka 10-12 saat aç olmalıdır. Genel olarak akşam saat 10’dan sonra hiçbir şey yememeli, sigara içmemelidir. Sadece su içebilir.

Sigara kan testinde çıkar mı?​

Tütün ürünlerinin kullanılmasının ardından nikotinin bir kısmı vücudumuzda kalmaktadır. Tıbbi bazı testler insanların idrarında, kanında, tükürüklerinde, saçlarında ve tırnaklarında nikotini tespit edebilmektedir. Sigara içildiğinde vücut nikotinin yüzde 90’ını özümser (emer).

Aferez bağışı kaç dk sürer?​

Aferez bağışı kaç dk sürer?
Trombosit kan verdikten sonra ne yapılmalı?​
Bu nedenle kişilerin kan bağışından sonra bol sıvı alması ve sıvı gıdalar tüketmesi gerekir. Ayrıca kan bağışından sonra sigara ve alkol kullanılmamasına dikkat edilmeli, ağız egzersizlerden kaçınılmalıdır. Dikkat ve denge gerektirecek işlerde çalışan kişiler ise kan bağışından sonra bir gün mutlaka dinlenmelidir.

Aferez hangi hastalara yapılır?​

Aferez hangi hastalara yapılır?
Hangi hastalıklarda aferez tedavisi kullanılır?
- Mystina Gravis.
- Akut Gullian Barre.
- MS.
- SLE.
- Ailesel Hiperkolesterolemi.
- Sepsis.
- CO Zehirlenmesi.
- Kaçak Alkol Zehirlenmesi.

Trombosit kan hangi durumlarda verilmez?​

 
Trombosit kan bağışının faydaları kadar bazı durumlarda verilmemesi gereken durumlar da bulunmaktadır. İşte trombosit kan bağışı yapılmamasına neden olan bazı durumlar:

1. **Hastalık Geçmişi:** Kronik hastalıkların yanı sıra bulaşıcı hastalıkların da bulunduğu hastalık geçmişi olan kişiler trombosit bağışında bulunamazlar.

2. **İlaç Kullanımı:** Kan sulandırıcı ilaçlar gibi belirli ilaçları düzenli olarak kullanan bireyler, trombosit bağışında bulunamazlar. Bu ilaçlar kan pıhtılaşmasını engelleyerek trombositlerin normal fonksiyonlarını bozabilir.

3. **Hastalık Taşıyıcılığı:** Belli enfeksiyonların taşıyıcısı olma riski taşıyan kişiler, özellikle viral enfeksiyonların varlığı trombosit bağışı için engel teşkil edebilir.

4. **Kan Değerleri:** Kan değerleri, özellikle hemoglobin düzeyi belirli bir sınırların altında olan bireyler, trombosit bağışında bulunmamalıdır. Kanın yeterli düzeyde oksijen taşıma kapasitesi olmadığında bu tür bağışlar riskli olabilir.

Bu durumlar göz önünde bulundurularak, sağlık durumu uygun olmayan bireylerin trombosit bağışında bulunmamaları tavsiye edilir. Kan bağışı yaparken sağlığınızı riske atabilecek herhangi bir durumdan emin olmak önemlidir.
 
Geri
Üst