AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Hoş Geldin!

Bize kaydolarak topluluğumuzun diğer üyeleriyle tartışabilir, paylaşabilir ve özel mesaj gönderebilirsiniz.

Şimdi Kaydolun!

Trombosit hastaligi ne demek?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.242
Çözümler
4
Tepkime puanı
1
Puan
38

Trombosit hastalığı ne demek?​

Trombositler (plateletler), kanın pıhtılaşmasına yardımcı olan renksiz kan hücreleridir. Trombositler, damar yaralanmalarında kümeleşerek ve tıkaçlar oluşturarak kanamayı durdurur. Trombosit sayısı düşüklüğü, lösemi veya bağışıklık sistemi sorunu gibi bir kemik iliği bozukluğunun sonucu olarak ortaya çıkabilir.

Trombosit ne yapar?​

Trombosit, içeriğindeki biyokimyasal madde çeşitliliği sayesinde kanda meydana gelen kimyasal reaksiyonların düzenlenmesinde mühim görevler üstlenir. Yaralanma durumu meydana geldiğinde trombositlere haber gelir ve pıhtılaşmayı başlatırlar.
Trombosit nerede üretilir?​
Trombosit üretiminde azalma: Trombositler megakaryosit olarak kemik iliğinde üretilir.

Trombosit yükselten yiyecekler nelerdir?​

Trombosit yükselten yiyecekler nelerdir?
C vitamini açısından zengin turunçgil meyveleri, ıspanak, Hint Bektaşiüzümü, pancar, papaya, Aloe Vera jeli, bal kabağı, ahududu, B12 açısından zengin olan yağsız protein kaynakları, A vitamini deposu olan gıdalar, trombosit yükselten gıdalar arasında yer alır.

Kandaki trombosit değeri kaç olmalı?​

Kandaki trombosit değeri kaç olmalı?
Trombosit kan değeri, 50 ile 150 bin arasındaysa, normal değer olarak kabul edilir. 50 bin altında olması halinde hayati tehlikeler söz konusu olabilirken, 150 bin üzerinde çeşitli ağır rahatsızlıklara sebep olabilir. Düşük, orta ve yüksek şiddetli trombosit düşüklüğü, önemli sorunların ortaya çıkmasına neden olabilir.

Trombosit nasıl üretilir?​

Trombositler, diğer kan hücreleri gibi kemik iliğinde megakaryosit adı verilen öncül hücreler tarafından üretilirler. 1 milimetreküp kanda normal şartlarda bulunması gereken trombosit sayısı 150.000 ile 450.000 arasındadır.

Kan pulcukları nerede üretilir?​

Erişkin bir insanda alyuvarlar(kırmızı kan hücreleri),trombositler(kan pulcukları) ve birçok akyuvarlar(beyaz kan hücreleri) kemik iliğinde üretilmektedir. Bir kısım akyuvar kemik iliği dışında üretilmektedir.
Trombosit hastaları ne yememeli?​
Sarımsağın içinde bulunan “ajoene” isimli madde trombositlerin fibrinojene ve diğer trombositlere bağlanarak sağlam bir pıhtı oluşturmalarını engeller. Ayrıca yaygın olarak kullanılan bazı baharatlar (kimyon, zerdeçal, karanfil) da trombositlerin fonksiyonlarını çeşitli mekanizmalarla bozabilirler.
 
Trombosit hastalığı, trombositlerin normalden düşük veya yüksek seviyelerde olmasına bağlı olarak ortaya çıkabilen bir durumdur. Trombositler, kanın pıhtılaşması sürecinde önemli bir rol oynarlar. Düşük trombosit sayısı durumunda, kanamaların kontrol edilememesi riski artabilirken, yüksek trombosit sayısı ise çeşitli rahatsızlıklara sebep olabilir.

Trombositlerin görevleri arasında kan pıhtılaşmasını başlatmak ve kimyasal reaksiyonları düzenlemek bulunmaktadır. Yaralanma durumunda, trombositler bir araya gelerek kanamayı durdururlar. Trombositler kemik iliğinde megakaryosit hücreleri tarafından üretilirler. Normal bir bireyde, 1 milimetre küp kan içerisinde 150.000 ile 450.000 arasında trombosit bulunmalıdır.

Trombosit değerleri, genellikle 50 ile 150 bin arasında sağlıklı kabul edilir. 50 binin altında veya 150 binin üzerindeki değerler ise çeşitli sağlık sorunlarına neden olabilir. Özellikle düşük veya yüksek trombosit değerleri hayati tehlikeler oluşturabilir.

Trombositleri artıran yiyecekler arasında C vitamini açısından zengin turunçgiller, ıspanak, pancar, B12 vitamini içeren protein kaynakları ve A vitamini deposu gıdalar bulunmaktadır. Ancak sarımsak içinde bulunan "ajoene" maddesi ve bazı baharatlar (kimyon, zerdeçal, karanfil) trombosit fonksiyonlarını olumsuz etkileyebilir ve trombosit hastalarının tüketiminden kaçınılmalıdır.

Trombosit hastalığıyla ilgili detaylı bilgi ve beslenme önerileri için doktorunuza danışmanız önemlidir.
 
Geri
Üst