AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Trombosit hangi hucrelerden meydana gelir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Trombosit hangi hücrelerden meydana gelir?​

Trombositler ya da bir diğer adıyla kan pulcukları, kemik iliği dokusunda bulunan hücrelerin olgunlaşmasının ardından kana geçerken parçalanması ile oluşan hücrelerdir. Kan hücrelerimizin en küçüğü olan trombositler, mikroskop altında küçük plakalar şeklinde görülen çekirdeksiz yapılardır.

Trombosit hangi organ üretir?​

Trombosit üretiminde azalma: Trombositler megakaryosit olarak kemik iliğinde üretilir.

Trombositlerin birbirine yapışmasına ne denir?​

Trombositlerin birbirine yapışmasına ne denir?
Trombosit adezyon (bağlanma-yapışma) veya agregasyonu (kümelenme) bozukluklarından bazıları: Bernard-Soulier sendromu.

Trombositler neyin farklılaşmasıyla oluşur?​

Trombositler neyin farklılaşmasıyla oluşur?
Bunun sebebi ise, kemik iliğinin büyük hücrelerinden kopan parçalarından oluşmalarıdır. Vücuttaki bir damarda yaralanma olduğunda trombositler ilk önce birbirlerine ve daha sonra da yaralanmanın olduğu uç noktaya yapışarak trombosit plağı oluşturur.

Trombosit nasıl üretilir?​

Trombositler, diğer kan hücreleri gibi kemik iliğinde megakaryosit adı verilen öncül hücreler tarafından üretilirler. 1 milimetreküp kanda normal şartlarda bulunması gereken trombosit sayısı 150.000 ile 450.000 arasındadır.

Trombosit kısaltması nedir?​

Bu nedenle pek çok kan testinin sonucunda trombositler diğer adı olan platelet (PLT) şeklinde görülebilir. Trombosit sayısı, tıpkı diğer kan hücreleri olan eritrositler ve lökositler gibi çeşitli hastalıklara bağlı olarak artıp azalabilir.

Trombositler kollajen sentezler mi?​

Trombositler kollajen sentezler mi?
Trombositler kollajen (Col), ADP, epinefrin (Epi), trombin (Tro), trom- boksan A2 (TxA2), trombosit aktive edici faktör (PAF), serotonin gibi uyarıcı ajanların etkisiyle şekil değiş- tirir, granül içeriklerini ve sentez- ledikleri TxA2 ile PAF gibi maddeleri sekrete eder ve agregat oluşturur.

Prokoagulan ne demek?​

Prokoagulan ne demek?
Bir sıvının kimyasal faktörlerle akıcı özelliğini kaybederek katılaşması. Kan pulcuklarının kümelenerek pıhtı oluşturması.
Platelet ne demek?​
Trombosit ne demek sorusu, kan pulcukları ya da plateletler olarak da bilinen bir tür kan hücresi grubu olarak yanıtlanabilir. Kemik iliğinde üretilen trombositler, kanda çeşitli kimyasal reaksiyonların yürütülmesi için önemli görevler üstlenir.
Trombosit kan tahlilinde ne demek?​
Trombosit (PLT ya da Platelets, T) kırmızı ve beyaz kan hücreleri gibi kemik iliği tarafından üretilen ve kanın pıhtılaşmasını sağlayarak, kanamayı önleyen küçük kan hücreleridir. Renksiz olan bu kan hücreleri, kan damarlarının yaralanması durumunda topaklanarak kanamayı durdur.
 
Trombositler, kan pulcukları olarak da bilinen, kemik iliği dokusunda bulunan hücrelerin olgunlaşmasının ardından kana geçerken parçalanması sonucu oluşan hücrelerdir. Trombositler, kan hücrelerimizin en küçüğü olup mikroskop altında plakalar şeklinde görülen çekirdeksiz yapılardır. Bu hücreler, vücuttaki bir damar yaralandığında bir araya gelerek kanamayı durduran trombosit plağını oluştururlar.

Trombositler, megakaryosit adı verilen öncül hücreler tarafından kemik iliğinde üretilirler. Normal şartlarda, 1 milimetreküp kan içerisinde bulunması gereken trombosit sayısı 150.000 ile 450.000 arasındadır. Trombositlerin diğer adı da platelet (PLT) olarak geçer ve pek çok kan testinin sonucunda bu şekilde ifade edilebilir.

Trombositler, kollajen sentezlemezler; ancak kollajen, ADP, epinefrin, trombin, tromboksan A2, trombosit aktive edici faktör, serotonin gibi uyarıcı ajanların etkisiyle şekil değiştirir, granül içeriğini ve sentezlediği maddeleri salgılar ve agregat oluşturur.

Prokoagulan ise, bir sıvının kimyasal faktörlerle akıcı özelliğini kaybederek katılaşması olarak tanımlanabilir. Kan pulcuklarının (trombositlerin) kümelenerek pıhtı oluşturması da prokoagulandır.

Bu şekilde, trombositlerin yapısı, üretimi, işlevi ve prokoagulan kavramıyla ilgili geniş bir bilgi sundum. Eğer daha fazla detay veya başka bir konu hakkında bilgi isterseniz, sormaktan çekinmeyin.
 
Geri
Üst