AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Trombosit fonksiyon bozuklugu neden olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
127.523
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Trombosit fonksiyon bozukluğu neden olur?​

Trombosit Düşüklüğünün Sebepleri Bazı ilaçların yan etkileri trombosit üretiminin bozulmasına sebep olabilir. Kemik iliği yetmezliği (Aplastik anemi), myelofibrozis, myelodisplazi gibi hastalıklarda trombosit oranı ciddi miktarda azalır. Kan nakli sırasında oluşan antikorlar trombositlerin yıkılmasına sebep olabilir.

Trombosit fonksiyon bozukluğu ne demek?​

Trombosit fonksiyon bozukluklarında trombosit sayısı normal iken, normal hemostatik tıkaç oluşamaz ve kanama zamanında uzama meydana gelir. Trombosit fonksiyon bozuklukları trombositlerin kendilerine ait yada normal trombositlerin fonksiyonunu bozan diğer faktörlerden kaynaklanabilir.
Trombosit transfüzyonu nasıl yapılır?​
Trombosit transfüzyonlari: Tam kandan santrifüjleme yöntemiyle veya donörlerden aferez cihazları kullanılarak elde edilir. Tek random donör trombosit süspansiyonu tam kandan 6 saat içinde 2000 g hızında ve 3 dakika santrifüj edilerek elde edilmektedir. Hacmi yaklaşık 50-70 ml olup, yaklaşık 5,5×1010 trombosit içerir.

Trombosit fonksiyonları nelerdir?​

Trombosit fonksiyonları nelerdir?
Trombositler plazmada bulunan pıhtılaşma hücreleri olup, kanama sırasında pıhtı oluşturmak üzere birbirine yapışarak kanamayı durdururlar. Trombosit yüksekliği inme, kalp krizine neden olabilir veya herhangi bir organa giden damarda pıhtı oluşturabilir.

Trombosit kan kimlere verilir?​

Trombosit kan kimlere verilir?
Özellikle kanser tedavisi gören hastalarda, ağır ilaç tedavileri veya geçirdikleri büyük ameliyatlar nedeniyle trombosit sayısı çok azalır. Bunun sonucunda vücutta kanamalar meydana gelir. Sizden alınacak trombosit, kanamayı durdurmak veya kanama riskini azaltmak amacıyla, bu hastalara verilecektir.

Trombosit kan vermenin zararı var mı?​

Trombosit vermenin bilinen ciddi bir zararı bulunmamaktadır. Trombosit aferezi sırasında nadir olarak tansiyon düşüklüğü, dudaklarda karıncalanma, baş dönmesi olabilir.

Trombosit hastaya nasıl verilir?​

Bu işlem için diyaliz cihazına benzer bir cihaz kullanılır. Hastanın kanı bir koldan alınarak, içindeki trombositler ayrılır ve eş zamanlı olarak kanın geri kalan kısmı diğer koldan hastaya geri verilir.
Trombosit transfüzyonu kaç saatte verilir?​
Random veya tromboferez ile elde edilmiş 6-8 ünitelik trombosit konsantreleri için öngörülen transfüzyon süresi 30 dakikadır. Bu süre çocuk hastalarda 20-30 ml/kg/saat olarak belirlenmelidir (2).
 
Trombosit fonksiyon bozukluğu genellikle trombositlerin normal şekilde çalışamaması sonucu ortaya çıkan bir durumdur. Trombositler, kanamayı durdurmada önemli bir rol oynayan kan hücreleridir. Trombosit fonksiyon bozukluğu durumunda, trombosit sayısı normal olabilir ancak hemostatik tıkaç oluşamaz ve kanama süresi uzayabilir. Bu durumun birkaç sebebi olabilir. Bazı ilaçların yan etkileri trombosit üretimini etkileyebilir ve bozabilir. Ayrıca kemik iliği yetmezliği, myelofibrozis, myelodisplazi gibi hastalıklar da trombosit seviyelerini düşürebilir. Kan nakli sırasında oluşan antikorlar da trombositlerin yıkılmasına sebep olabilir.

Trombosit transfüzyonu, trombosit seviyelerinin düşük olduğu durumlarda kullanılan bir tedavi yöntemidir. Trombositler, tam kandan santrifüjleme yöntemiyle veya donörlerden aferez cihazları kullanılarak elde edilir. Trombosit transfüzyonu için elde edilen trombosit süspansiyonu yaklaşık 50-70 ml hacme sahiptir ve yaklaşık 5,5×1010 trombosit içerir. Bu trombositler, kanser tedavisi gören hastalar, ağır ilaç tedavileri veya büyük ameliyatlar geçiren hastalar gibi durumlarda kanamayı durdurmak veya kanama riskini azaltmak amacıyla verilir.

Trombosit vermenin genelde ciddi bir zararı bulunmamaktadır. Ancak, trombosit aferez sırasında nadiren tansiyon düşüklüğü, dudaklarda karıncalanma, baş dönmesi gibi yan etkiler görülebilir. Trombosit transfüzyonu sırasında hastanın kanı bir koldan alınarak içindeki trombositler ayrılır ve kanın geri kalan kısmı diğer koldan hastaya geri verilir. Transfüzyon için öngörülen süre, random veya tromboferez ile elde edilmiş trombosit konsantreleri için genellikle 30 dakikadır. Bu süre çocuk hastalarda ise 20-30 ml/kg/saat olarak belirlenebilir.
 
Geri
Üst