AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Tristor nedir kisaca bilgi?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Tristör nedir kısaca bilgi?​

Tristör, kontrollü yarı iletken bir anahtarlama elemanıdır. SCR olarak da bilinirler. SCR silikon kontrollü doğrultucu (veya yarı iletken kontrollü doğrultucu) anlamına gelmektedir. Özellikle güç elektroniği devrelerinde kullanılan tristörler çok hızlı açma ve kapama özelliğine sahiptirler.

Tristör yapısı nedir?​

Tristörlerin yapısı birbirini izleyen P tipi ve N tipi dört yarı iletken tabakasından oluşur. Tristörlerin üç bacağından ikisi, P tipi yarı iletken kısımdaki anot, N tipi yarı iletken kısımdaki katot ve diğeri de katota yakın olan P tipi yarı iletken kısımdan çıkarılan Gate bacağıdır.

Tristör ne amaçla kullanılır?​

Tristör ne amaçla kullanılır?
Yukarıda bahsedildiği gibi, tristörler güç elektroniği ekipmanlarında anahtarlama elemanları olarak kullanılmaktadır. AC ve DC motor sürücü kartlarında yön ve hız kontrolü için de kullanılırlar. Ayrıca AC güç anahtarı ve güç kontrolü, zaman rölesi, elektronik kontaktör vb. Yerlerde de kullanılmaktadır.

Tristör nedir nasıl ölçülür?​

Tristör sağlamlık kontrolü, AVOmetre adı verilen elektronik cihaz ve devre ölçüm aletiyle yapılır. Analog AVOmetre aleti ohm kademesine getirilir. AVOmetrenin kırmızı ucu yani eksi ucu tristörün katot ucuna, AVOmetre aletinin siyah ucu yani artı ucu ise tristörün anot ucuna değdirilir.

Tristör nasıl kullanılır?​

Tristör nasıl çalışır konusuna gelelim. Tristörü doğru polarize etmek için Anotuna (+), katotuna (-) yüklü gerilim verilir. Verilen gerilim değeri çok artırıldığı takdirde tristör ani olarak iletim durumuna geçer. Tristörün gerilim artışı ile ani iletime geçmesi sıkça kullanılan bir yöntem değildir.

Tristör ve triyak nedir?​

Tristör ve triyak nedir?
Tristörlerin çok daha gelişmiş yapılı ve güç elektroniğinde kullanılmakta olan anahtarlama elemanına Triyak denir. Çift yönlü bir şekilde akımın geçmesine olanak sağlayan ve yarı iletken olan devre elemanlarıdır. İçerisinde ters bağlantı devre elemanları yer almaktadır.

Tristörün uçları nasıl bulunur?​

Avometrenin bir probunu transistörün bir bacağında sabit tutarken. Diğer probu transistor ün diğer bacaklarına ayrı ayrı değdirdiğimizde ekranda değer gösteriyorsa o anda sabit tuttuğunuz probtaki bacak beyz bacağıdır. Değişken probta tuttuğumuz bacaklardan hangisi büyük değer gösteriyorsa o emiter bacağıdır.

Tristör DC akımda nasıl çalışır?​

DC gerilimde, tristör iletken olduktan sonra geyt tetikleme gerilimini kesseniz dahi tristör çalışmaya devam eder. Ancak bu olay AC gerilimde çalışılırken geyt tetikleme gerilimi kesildiğinde tristörün iletkenliği kaybolur ve yalıtkan hale geçer. Tristörlerde yük, anot veya katot uçlarına bağlanır.
 
Tristör, kontrollü yarı iletken bir anahtarlama elemanı olan SCR olarak da bilinir. SCR, silikon kontrollü doğrultucu (veya yarı iletken kontrollü doğrultucu) anlamına gelir. Güç elektroniği devrelerinde yaygın olarak kullanılan tristörler, hızlı açma ve kapama özelliğine sahiptirler.

Tristörün yapısı, birbirini izleyen P tipi ve N tipi dört yarı iletken tabakasından oluşur. Tristörlerin üç bacağından ikisi, P tipi yarı iletken kısımdaki anot, N tipi yarı iletken kısımdaki katot ve diğeri de katota yakın olan P tipi yarı iletken kısımdan çıkarılan Gate bacağıdır.

Tristörler, güç elektroniği ekipmanlarında anahtarlama elemanları olarak kullanılır. AC ve DC motor sürücü kartlarında yön ve hız kontrolü için de tercih edilirler. Ayrıca AC güç anahtarı, güç kontrolü, zaman rölesi, elektronik kontaktör gibi amaçlar için de kullanılmaktadırlar.

Tristör sağlamlık kontrolü, AVOmetre adı verilen elektronik cihaz ve devre ölçüm aletiyle yapılır. AVOmetrenin ohm kademesine getirildikten sonra, tristörün katot ucuna kırmızı ucu (eksi) ve anot ucuna siyah ucu (artı) değdirilerek ölçüm yapılır.

Tristörü doğru şekilde kullanmak için anotuna (+), katotuna (-) yüklü gerilim verilir. Bu gerilim çok artırıldığında tristör ani olarak iletime geçer. Ancak tristörün gerilim artışı ile ani iletime geçmesi sıkça tercih edilen bir yöntem değildir.

Triyak, tristöre göre daha gelişmiş yapılı bir anahtarlama elemanıdır ve güç elektroniğinde kullanılmaktadır. Tristörlerin aksine çift yönlü akım geçişine olanak sağlar ve içinde ters bağlantı devre elemanları bulunur.

Tristörler DC gerilim altında geyt tetikleme gerilimini kesseniz dahi iletkenliği devam eder. Ancak AC gerilim altında geyt tetikleme gerilimi kesildiğinde tristörün iletkenliği kaybolur ve yalıtkan hale geçer. Tristörlerde yük, anot veya katot uçlarına bağlanır.
 
Geri
Üst