Tristor neden bozulur?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
212.015
Çözümler
3
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Tristör neden bozulur?​

Tristörden yeterli bir seviyede akım geçse bile bu akım değeri sınıra yakın olduğundan tristörün ısınmasına sebep olur böylece tristör bozulur. Dikkate alınması gereken bir şeyde tristörü kullanılırken ileri ve ters kırılma gerilimleridir. Bu yöndeki aşırı bir gerilim yine tristörün bozulmasına neden olur.
Tristör neden tercih edilir?
Tristör (SCR olarak da adlandırılır), güç elektroniği devrelerinde hızlı anahtarlama için kullanılabilen bir devre elemanıdır. Yüksek akım ve yüksek voltajda hızlı geçiş yapabildikleri için bu tür devrelerde sıklıkla kullanılırlar. Güç elektroniğinin geliştirilmesinde çok önemli bir rol oynar.
Tristör nasıl tetiklenir?
TRİSTÖR TETİKLEME YÖNTEMLERİ
- Ayrı Bir DC Üretecinden Tetikleme Akımı Sağlama.
- Ana Besleme Kaynağından Tetikleme Akımı Sağlama.
- İzolasyon Trafosuyla Tetikleme.
- Optokuplör ile Tristörün Tetiklenmesi.
- Tristörün Anot–Katot Arasına Yüksek Gerilim Uygulamak ile Tetikleme.
- Yüksek Sıcaklık ile Tetikleme.

Iletimdeki bir tristör nasıl susturulur?​

Bu durumda, tristörü susturma yöntemleri; 1) Seri anahtar kullanarak, 2) Paralel anahtar kullanarak, 3) Seri ayarlı direnç kullanılarak, 4) Ayarlı kaynak kullanarak, 5) Ters gerilim kullanılarak, olmak üzere 5 farklı türdedir.
Tristör nasıl kullanılır?
Tristör nasıl çalışır konusuna gelelim. Tristörü doğru polarize etmek için Anotuna (+), katotuna (-) yüklü gerilim verilir. Verilen gerilim değeri çok artırıldığı takdirde tristör ani olarak iletim durumuna geçer. Tristörün gerilim artışı ile ani iletime geçmesi sıkça kullanılan bir yöntem değildir.
BT169 nedir?
BT169, silisyum kontrollü doğrultucu tipi bir Tristör olup TO-92 kılıftadır. Tristör kategorisinde bulunan BT169, 400V Breakdown Gerilimine sahiptir. BT169 Tristör, 500mA sürekli çıkış akımına sahiptir.

Tristör elemanını iletime sokmak için neler yapılması gerekmektedir?​

Tristörün, iletime geçmesi ve iletimde kalması için gerekli olan bu minimum akıma tristörün “kenetlenme akımı” denir. Benzer şekilde tristörün, iletim durumundan kesim durumuna geçmesi için üzerinden geçen akımın belli bir değerin altına düşmesi gerekir.
Varistör nasıl çalışır?
Varistör, yapısına bağlı olarak belli voltaj değeri ve bunun üstündeki voltaj değerlerini algılıyarak aktif duruma geçer. Voltaj arttıkça iletkenliği artar (direnci azalır), voltaj azaldıkça iletkenliği azalır (direnci artar). Böylece uçlarına uygulanan voltajdaki aşırılıkların etkileri, alıcılara yansımaz.
 
Geri
Üst