- Katılım
- 17 Ocak 2024
- Mesajlar
- 264.936
- Çözümler
- 3
- Tepkime puanı
- 1
- Puan
- 38
Trikotesenlerin neden olduğu hastalık hangisidir?
Trikotesenlerin sorumlu olduğu ATA, cilt toksisitesi, kemik iliği hasarı, hemoraji ve diğer bazı sendromlar ile karakterizedir 6. Fumonisinler, lökoensefalomalazi olarak bilinen hastalığın yıllar sü- ren araştırması sonucu bulunmuşlardır.Mikotoksin nasıl oluşur?
Mikotoksinler bazı küfler tarafından üretilen toksik maddelerdir. Mikotoksinler birçok küf tarafından özelliklede Aspergillus, Penicillium ve Fusarium tarafından üretilmektedir. Mikotoksinler tarımsal ürünlerde, üretim sürecinde ve depolamada küfler tarafından üretilen doğal toksinlerdir.Mikotoksinler, süt sığırlarında sıklıkla süt veriminde azalma ve hastalık sıklığında artma gibi kronik zehirlenme belirtilerine sebep olurlar. Ayrıca aflatoksinler, T-2 toksin, deoksinivalenol, zearalenon ve okratoksin A süte geçer ve ekonomik kayıplara yol açarlar.
Mikotoksinler hangi organizma kaynaklıdır?
Mikotoksinler; Aspergillus, Penicillium, Fusarium, Alternaria ve Claviceps gibi mantar (küf) cinslerinin sekonder metabolizması sonucu oluşan, düşük molekül ağırlıklı, çok çeşitli kimyasal yapıya sahip doğal toksinlerdir.
En tehlikeli mikotoksin nedir?
Okratoksin, bilinen mikotoksinler içinde civcivler için en yüksek toksik etkiye sahipolanıdır. Okratoksin A’nın toksik etkileri üzerinde çalışmalar yaygın olarak çeşitli deney hayvanları üzerinde gerçekleştirilmektedir.
Küflerin neden olduğu toksin?
Mikotoksinler, küfler tarafından üretilen zehirli bileşikler olup canlı organizmalara toksik etkileri vardır. Mikotoksin terimi Yunanca da man tar anlamına gelen “mykes” ve Latincede zehir veya toksik anlamına gelen “toxicum” kelimesinden gelmektedir (15). Mikotoksinler bakteriyel toksinler gibi değildir.Zearalenon ZEA hangi ürünlerde bulunabilir?
Zearalenon (ZON); mısır, arpa, yulaf, buğday ve darılarda yaygın olarak bulunabilen, Fusarium türleri tarafından farklı şartlarda üretilebilen östrojenik yapılı bir mikotoksindir [26].Mikotoksin kelimesi mykes (Yunanca, mantar) ve toxicum (Latince, zehir) kelimelerinden oluşmaktadır. Mikotoksinler ikincil metabolitler olarak bilinirler.
Aspergillus küf nedir?
Aspergillus, dünyanın her yerine yayılmış yaklaşık 200 mantar (küf) türünden oluşmuş bir cinstir. Yuvarlak hücrelerden oluşmuş mayalardan farklı olarak, Aspergilluslar hif olarak adlandırılan hücre zincirlerinden oluşan ipliksi mantar türleridir.
Patulin kansere yol açar mı?
Bakteri ve küflere karşı çok etkili olduğu görülmüş, fakat, tedavi amacı ile kullanıldığı deneme hayvanlarının tümünde çok toksik bir etki yapmıştır. Daha sonraları anlaşılmıştır ki; burada söz konusu olan, PKE’nin kısmen yasaklanmasına neden olan etil-üretana benzeyen ve kansere yol açan bir maddedir.