AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Trigliserit yuksek olursa ne olur?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
136.710
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Trigliserit yüksek olursa ne olur?​

Bu durum kalp ve damar hastalıklarının bir numaralı risk faktörüdür. Yüksek trigliserit damar sertleşmesine, damar duvarlarının kalınlaşmasına yol açar. Bu da kalp krizi, inme, çeşitli kalp-damar hastalıklarının riskini yükseltir. Bunun yanında pankreas iltihabına neden olur.

HDL kolesterol değeri kaç olmalı?​

Sağlıklı erişkinlerde kalp ve damar hastalıkları riskinin azaltılması için HDL düzeyinin kadınlarda 40 mg/dL, erkeklerde ise 50 mg/dL’nin üzerinde olmalıdır. Sadece HDL-K nın yüksek olması tek başına anlamlı değildir. LDL düzeyinin 130 mg/dL’nin, total kolesterolün ise 200 mg/dL’nin altında olması beklenir.

Trigliserid oranı ne olmalı?​

Trigliserid oranı ne olmalı?
Sağlıklı bir yetişkin için ideal trigliserid düzeyi 150 mg/dL’nin altıdır. 150 mg/dL ile 199 mg/dL arası değerler, sınır değerler olarak kabul edilirken, 200 mg/dL ve üstü değerler trigliserid yüksekliği olarak ifade edilmektedir. Yüksek trigliserid değerleri kalp hastalığı riskinin artmasıyla doğrudan ilişkilidir.

LDL kolesterol değeri kaç olmalı?​

LDL kolesterol değeri kaç olmalı?
Yine aynı testte görülen LDL kolesterol düzeyi 130 mg/dl altında iken ideal, 130-159 mg/dl arası sınırda, 160 mg/dl üzeri ise yüksek olarak nitelendirilir. Buna karşılık testte HDL kolesterol düzeyi 40 mg/dl altında görüldüyse, bu durum tehlikeli olarak görülür.

Yüksek trigliserid nasıl düşürülür?​

Trigliseriti düşürmenin en iyi yoluysa, sağlıklı yaşamaktır. Trans yağlar yerine sağlıklı ve doymamış yağları tüketmek önemlidir. Ayrıca; karbonhidrat alımını azaltmak, düzenli egzersiz yapmak ve kilo kontrolünü sağlamak gerekmektedir.

HDL kolesterol 35 ne demek?​

Erkeklerde 40 mg/dl altı HDL kolesterol değerinin düşük olduğu anlamına gelmektedir. 40 mg/dl ile 60 mg/dl arası HDL kolesterol değeri ise iyi anlamına gelmektedir. 60 mg/dl ve üstü HDL kolesterol değeri ise daha iyi anlamına gelmektedir.

HDL düşüklüğü neden olur?​

HDL düşüklüğü neden olur?
HDL’nin düşük gelmesinin sebepleri sigara kullanımı, hipertansiyon, kalp hastalığı öyküsü ya da riski, önceden kalp krizi geçirmiş olmak, diyabet olabilir. Yaş da HDL için risk faktörüdür. Erkeklerde 45 yaş üstü, kadınlarda 55 yaş üstü olmak da HDL’nin düşüşünde risk faktörleri arasındadır.

Trigliserid tok karnına kaç olmalı?​

Trigliserid tok karnına kaç olmalı?
Eğer rakam 200-400 mg arasındaysa kişi izlemeye alınır; diyet gibi tavsiyelerde bulunulur. Özellikle de 400-500 mg’nin üzerindeki rakamlar ciddiye alınmalıdır. Eğer aç karna alınan kan örneğinde ölçülen rakam 1000 mg’nin üzerindeyse yoğun bir tedavi gerekir.

Trigliserit nasıl tedavi edilir?​

Trigliseridi düşürmenin 12 basit yolu
- Fazla Kilolardan Kurtulun.
- Şeker Tüketimini Azaltın.
- Daha Az Karbonhidrat Tüketin.
- Daha Fazla Lifli Besin Tüketin.
- Düzenli Egzersiz.
- Trans Yağlardan Kaçının.
- Haftada İki Defa Yağlı Balık Yiyin.
- Doymamış Yağ Tüketiminizi Arttırın.

LDL kolesterol neden yükselir?​

LDL, damar duvarlarına yapıştığı için kan akışı zayıflar. Bu vesileyle kalp hastalıkları meydana gelir. Stres, yanlış beslenme, sigara içmek, kilolu olmak, sedanter yaşam, genetik, alkol alışkanlığı, bel çevresinin geniş olması, diyabet LDL’yi yükselten risk faktörlerindendir.

LDL değeri nedir?​

LDL değeri nedir?
– 100 mg/dL’den düşük olan LDL, sağlık açısından en ideal olarak belirtilir. – 100-129 mg/dL arası normal ancak dikkat edilmesi gereken seviye olarak belirtilmiştir. – 130 ile 159 mg/dL arasında olan LDL sağlıklı seviyeyi geçti anlamına gelir. – 160-189 arası yüksek LDL olarak tanımlanır.
 
Trigliserit yüksekliği, kalp ve damar hastalıklarının en önemli risk faktörlerinden biridir. Yüksek trigliserit seviyeleri damar sertleşmesine ve kalınlaşmasına yol açarak kalp krizi, inme, çeşitli kalp-damar hastalıklarının riskini artırabilir. Aynı zamanda pankreas iltihabına da neden olabilir. Sağlıklı bir yetişkin için ideal trigliserit düzeyi 150 mg/dL'nin altıdır, 150-199 mg/dL arası sınır değerler, 200 mg/dL ve üzeri ise trigliserid yüksekliği olarak kabul edilir.

HDL kolesterol seviyesi kadınlarda 40 mg/dL, erkeklerde ise 50 mg/dL'nin üzerinde olmalıdır. HDL kolesterol düzeyinin yüksek olması kalp ve damar hastalıkları riskini azaltmaya yardımcı olabilir. LDL kolesterol ise 130 mg/dL'nin altında ideal olarak kabul edilirken, 130-159 mg/dL arası normal ancak dikkat edilmesi gereken bir seviyedir.

Yüksek trigliseridi düşürmenin en iyi yolu sağlıklı yaşam tarzını benimsemektir. Bunun için trans yağlardan kaçınılmalı, sağlıklı yağların tercih edilmesi, karbonhidrat alımının azaltılması, düzenli egzersiz yapılması ve kilo kontrolü sağlanması önerilir. LDL kolesterol yüksekliği ise stres, yanlış beslenme, sigara içme, obezite, hareketsiz yaşam, genetik faktörler, alkol tüketimi, yüksek bel çevresi, diyabet gibi risk faktörleriyle ilişkilendirilebilir.

Trigliserit düzeyini izlemek için aç karnına yapılan kan testinde 200-400 mg arasındaki değerler öneri ve diyet tavsiyesi gerektirebilir. 400 mg üzeri değerler ciddiye alınmalıdır. Eğer aç karnına alınan kan örneğinde ölçülen rakam 1000 mg'nin üzerindeyse yoğun bir tedavi gerekebilir.

Trigliserid yüksekliği için alınabilecek önlemler arasında fazla kilolardan kurtulmak, şeker tüketimini azaltmak, karbonhidrat alımını azaltmak, daha fazla lifli besin tüketmek, düzenli egzersiz yapmak, trans yağlardan kaçınmak ve sağlıklı yağları tercih etmek yer almaktadır. LDL kolesterolün yükselmesinde etkili olan faktörler arasında ise stres, yanlış beslenme, obezite, genetik yatkınlık ve diğer belirtilen risk faktörleri bulunmaktadır.
 
Geri
Üst