AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Trigliserid kac olursa tehlikeli?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Trigliserid kaç olursa tehlikeli?​

Trigliserid kaç olmalı sorusunun yanıtına gelecek olursak; sağlıklı bir yetişkin bireyde olması gereken kan trigliserid düzeyi 150 mg/dL’nin altıdır. 150-199 mg/dL aralığındaki değerler sınırda yüksek, 200-499 mg/dL aralığındaki değerler yüksek, 500 mg/dL’nin üzeri ise çok yüksek trigliserid seviyelerini işaret eder.

Trigliserid yüksek olursa ne olur?​

Trigliserid yüksek olursa ne olur?
Yüksek trigliserit damar sertleşmesine, damar duvarlarının kalınlaşmasına yol açar. Bu da kalp krizi, inme, çeşitli kalp-damar hastalıklarının riskini yükseltir. Bunun yanında pankreas iltihabına neden olur. Müdahale edilmezse şeker hastalığına, hipertansiyona da davetiye çıkarabilmektedir.

Trigliseridi yüksek olanlar ne yememeli?​

Trans Yağlardan Kaçının Trans yağlar genel olarak kızartılmış gıdalarda ve unlu mamullerde bulunmaktadır. Trans yağlar iltihaplandırıcı özellikleri nedeniyle kötü huylu kolesterol ve kalp hastalığı gibi birçok sağlık soruna davetiye çıkarmaktadır. Trans yağ tüketimi kan trigliserid oranını arttırabilmektedir.

Kanda trigliserid yüksekliği nasıl düşürülür?​

Kanda trigliserid yüksekliği nasıl düşürülür?
Trigliseriti düşürmenin en iyi yoluysa, sağlıklı yaşamaktır. Trans yağlar yerine sağlıklı ve doymamış yağları tüketmek önemlidir. Ayrıca; karbonhidrat alımını azaltmak, düzenli egzersiz yapmak ve kilo kontrolünü sağlamak gerekmektedir.

Kilo verince trigliserid düşer mi?​

Vücudun ihtiyacı olandan daha fazla kalori tüketildiğinde, vücut bu kalorileri trigliserit haline getirip yağ hücrelerinde depolamaktadır. Bu nedenle kilo vermek, kan trigliserid düzeylerini düşürmenin etkili bir yoludur.

Trigliserid yüksekliği belirtileri nelerdir?​

Trigliserid yüksekliği belirtileri nelerdir?
En yaygın olarak görülen trigliserid yüksekliği belirtileri; pankreatit, baş ağrısı, yorgunluk hissi, dirsek ve diz eklemlerinde meydana gelen nodül oluşumlarıdır. Bu belirtilerin görülmesi demek, kandaki trigliserid oranının çok artması demektir.

Trigliseridi düşüren yiyecekler nelerdir?​

Trigliserid düşüren doğal besinler nelerdir?
- Tam tahıllı besinler: Yulaf, arpa, mısır, pirinç, buğday, kepekli makarna, kahverengi pirinç
- Yağlı balıklar: Somon, ton balığı, sardalya, uskumru, ringa ve alabalık.
- Omega 3: Soya gıdaları ve keten tohumu gibi bitki bazlı omega-3 formları

Trigliseride hangi bitki iyi gelir?​

Trigliseride hangi bitki iyi gelir?
Trigliserid Yüksekliği Nasıl Düşer?
- Adaçayı
- Kekik.
- Brokoli.
- Lahana.
- Yeşil Fasulye.
- Zeytinyağı
- Keten Tohumu.
- Yulaf Ezmesi.

Kandaki trigliserid neden yükselir?​

Tiroid sorunları, obezite, kontrolsüz diyabet, bazı genetik faktörler, aşırı alkol tüketimi, yüksek kalorili beslenme, karaciğer veya böbrek hastalığı trigliserid seviyesinin yükselmesine neden olabilir. Trigliserid yüksekliği kalp hastalıkları, kalp krizi ve felç riskini artırabilir.

Trigliseridi hangi ilaçlar yükseltir?​

Trigliseridi hangi ilaçlar yükseltir?
Kolesterolü yükselten ilaçların başında diüretikler, beta blokerler, anabolizanlar ve antipsikotikler gelir.

Trigliserid için hangi ilaç kullanılır?​

Statinler, yüksek trigliseritli hastalar için ilk basamak ilaçlardır. Bu ilaçlar kolesterol düşürücü özellikleriyle bilinmesine rağmen, trigliserit seviyelerini düşürmede de oldukça iyi çalışırlar. Ayrıca kalp krizi ve felç riskini de azaltırlar.

Aç kalmak trigliseridi düşürür mü?​

Aç kalmak trigliseridi düşürür mü?
Diyet yapmak, aç kalmak veya alkolü bir kaç gün kesmekle bir iki gün içinde hızla azalır.Doğru ve güvenli bir triliserid ölçümü yaptırmak istiyorsanız, 12 saat süre ile hiçbir şey yemeyin ve alkol, meşrubat veya taze meyve suyu içmeyin.

Trigliserid yükselten yiyecekler nelerdir?​

Trigliseridi arttıran bir başka unsur da karbonhidrat açısından zengin yiyecekler. Mesela şeker, patates, pirinç, nişasta ve undan zengin her türlü besin (ekmek, gofret, poğaça, makarna) trigliserid nedeni. İnsülin direnci olanlarda akşam yenen bol tatlı meyveler de trigliseridi ciddi biçimde yükseltiyor.

Trigliserit hangi bitki düşürür?​

Trigliserit hangi bitki düşürür?
Trigliseridi düşüren besinler; Yulaf, arpa, mısır, pirinç, buğday, mercimek, kepekli makarna gibi tam tahıllı besin grupları; somon, ton balığı, sardalya, uskumru, ringa ve alabalığı gibi omega-3 yönünden oldukça zengin balık grubu; zeytinyağı, kanola yağı, fındık yağı ve avokado yağı gibi doymamış yağ grubu; badem.
 
Trigliserid seviyelerinin sağlık açısından önemi oldukça büyük. Genel olarak, sağlıklı bir yetişkinde kan trigliserid düzeyi 150 mg/dL'nin altında olmalıdır. Değerlendirme şu şekildedir:
- 150 mg/dL'nin altı: İdeal
- 150-199 mg/dL: Sınırda yüksek
- 200-499 mg/dL: Yüksek
- 500 mg/dL ve üzeri: Çok yüksek

Trigliserid seviyeleri yüksek olduğunda ise kalp-damar hastalıkları riski artar. Trigliserid seviyelerini kontrol altına almak için sağlıklı yaşam alışkanlıkları benimsenmelidir. Bunun için trans yağlardan kaçınmak, sağlıklı ve doymamış yağları tercih etmek, karbonhidrat alımını azaltmak, düzenli egzersiz yapmak ve kilo kontrolü sağlamak önemlidir.

Trigliserid seviyelerini düşürmek için ise tam tahıllı besinler, yağlı balıklar, omega-3 içeren gıdalar gibi doğal besinler tercih edilebilir. Ayrıca bazı bitkilerin de trigliserid seviyelerini düşürmeye olumlu etkisi bulunmaktadır. Örneğin, adaçayı, kekik, brokoli, lahana, yeşil fasulye, zeytinyağı, keten tohumu ve yulaf ezmesi gibi bitkiler trigliserid seviyelerini dengelemeye yardımcı olabilir.

Trigliserid seviyelerini etkileyen faktörler arasında ise tiroid sorunları, obezite, kontrolsüz diyabet, genetik faktörler, aşırı alkol tüketimi, yüksek kalorili beslenme ve bazı ilaçlar yer almaktadır. Trigliserid seviyelerini düşürmek için doktor önerisiyle ilaçlar da kullanılabilir; örneğin yüksek trigliserit seviyeleri için statinler sıklıkla reçete edilmektedir.

Sonuç olarak, sağlıklı bir yaşam tarzı benimsemek, dengeli beslenmek, düzenli egzersiz yapmak ve gerekli durumlarda doktorunuzun önerilerini takip etmek trigliserid seviyelerini kontrol altında tutmaya yardımcı olabilir.
 
Geri
Üst