AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Travmatik bir durum nedir?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
135.450
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Travmatik bir durum nedir?​

Kişi gerçek bir tehditle karşılaştığını algılamış, fiziksel zarara maruz kalmış veya buna tanık olmuş, bu esnada da aşırı derecede korku, çaresizlik ve dehşet hissetmişse, durum kişi için travmatik bir yaşantı olarak tanımlanabilmektedir.

Travmatik yaşantılar kaça ayrılır?​

Travmatik yaşantılar kaça ayrılır?
Travmatik yaşantıların sınıflanmasında iki büyük ayrım var. Birinci ayrım travmatik yaşantının çocukluk döneminde veya erişkin dönemde olmasıdır. İkinci ayrım ise, travmatik yaşantının insan eliyle gerçekleşmesi veya doğal afet olması şeklindedir.

Travmatik yaralanma nedir?​

Travma, canlı üzerinde beden ve ruh açısından önemli ve etkili yaralanma belirtileri bırakan yaşantı, bir doku ya da organın yapısını ya da biçimini bozan ve dıştan mekanik bir etki sonucu oluşan yerel yara olarak tanımlanmaktadır.

Travmatik deneyimler nelerdir?​

Travmatik deneyimler nelerdir?
Travmatik deneyimler, kişinin anlamlandıramadığı, baş edemeyeceği düzeyde yoğun korku ve çaresizlik duyguları yaşadığı durumlardır. Bu tür deneyimlerin ardından kişi kendiliğinden travmatik olayın etkilerinden hızla kurtulabilir.
Ağır psikolojik travmalar nelerdir?​
Ruhsal travma ne kadar şiddetli yaşanmış ise ruhsal etkiler de o kadar fazla ve uzun süreli olur….Ruhsal travmaya yolaçan olaylar:
- Savaşlar, patlamalar.
- Afetler (deprem, sel, yangın)
- Saldırı, tecavüz, işkence.
- Kazalar.
- Aile içi şiddet.
- Çocuklukta yaşanan taciz.

Travmatik yas ne demek?​

Travmatik yas ne demek?
Bazen sevilen kişinin ölümü ani, beklenmedik bir şekilde, özellikle bombalama, savaş, şiddet gibi olayların sonucunda gerçekleştiğinde ve/veya kişi bunlara tanık olduğunda yas süreci karmaşık bir hal alabilir, yas belirtileri daha şiddetli olabilir ve daha uzun sürebilir. Bu sürecitravmatik yas olarak adlandırabiliriz.

Travmatik yaşantılar kaç farklı kategori?​

Travmatik yaşantıların ruhsal sonuçlarının incelenmesinde üç kavramın birbirinden ayırdedilmesi gerekmektedir.

TSSB kaça ayrılır?​

TSSB kaça ayrılır?
Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri genellikle birkaç farklı tipe ayrılır: Yeniden yaşama, yani hatırlama, kaçınma, aşırı uyarılma, yani düşünme ve ruh halindeki olumsuz değişiklikler ile fiziksel ve duygusal tepkilerde gözlemlenen değişiklikler.

Psikolojide künt ne demek?​

Künt duygulanım: Dışa yansıyan duygulanımın yoğunluğunda ileri derecede azalma.

Psikolojik travmalar nasıl anlaşılır?​

Psikolojik travmalar nasıl anlaşılır?
Travmatik etkiler belli başlı belirtiler ortaya çıkarabilir: Aşırı gerilim ve öfke yaşama, kolayca ürkme; ışık, ses gibi uyaranlardan kolayca rahatsız olma, uyku bozukluğu, tekrarlayan rahatsız edici rüyalar, travmatik deneyimi ya da bazı detaylarını unutma, günlük yaşamı ve sosyal ilişkileri eskisi gibi sürdürememe.
 
Travmatik bir durum, kişinin gerçek bir tehdit algıladığı, fiziksel zarara maruz kaldığı veya buna tanık olduğu durumlardır. Bu esnada kişi aşırı derecede korku, çaresizlik ve dehşet hisseder. Bunun sonucunda yaşanan deneyim kişi için travmatik bir yaşantı olabilir.

Travmatik yaşantılar genellikle iki büyük ayrıma tabi tutulur. İlk olarak, travmatik yaşantının çocukluk döneminde mi yoksa erişkin döneminde mi yaşandığı önemlidir. İkinci olarak, travmatik yaşantının insan eliyle mi yoksa doğal afet gibi doğal olaylarla mı gerçekleştiği incelenir.

Travmatik yaralanma, beden ve ruh açısından önemli yaralanmalara neden olan bir yaşantı olarak tanımlanabilir. Bu yaralanmalar, doku veya organların yapısını veya biçimini bozan mekanik etkiler sonucunda ortaya çıkar.

Travmatik deneyimler, anlamlandırılamayan ve başa çıkılması zor yoğun korku ve çaresizlik duygularının yaşandığı deneyimlerdir. Bu tür deneyimler sonrasında kişi travmanın etkilerinden kolayca kurtulamayabilir ve destek gerekebilir.

Ağır psikolojik travmalar genellikle şiddetli ve uzun süreli ruhsal etkilere neden olabilir. Savaşlar, afetler, saldırılar, tecavüz, kazalar, aile içi şiddet gibi olaylar ruhsal travmalara yol açabilir.

Travmatik yas, sevilen birinin ani ve beklenmedik bir şekilde ölümüyle ortaya çıkan yas sürecidir. Bu tür durumlar, bombalamalar, savaşlar, şiddet gibi travmatik olaylar sonrasında daha karmaşık bir yas sürecine neden olabilir.

Travmatik yaşantılar incelenirken üç farklı kategorinin ayrılması gerekebilir. Travma sonrası stres bozukluğu belirtileri ise yeniden yaşama, kaçınma ve aşırı uyarılma olarak farklı tiplere ayrılabilir.

Künt duygulanım, dışa yansıyan duygulanımın yoğunluğunda ileri derecede azalma olarak tanımlanır.

Psikolojik travmalar belirtilerle anlaşılabilir. Aşırı gerilim ve öfke yaşama, kolayca ürkme, uyaranlardan rahatsız olma, uyku bozukluğu, rüya problemleri, travmatik deneyimi unutma, günlük yaşamı sürdürememe gibi belirtilere dikkat edilmelidir. Tramatik etkiler psikolojik destekle yönetilebilir.
 
Geri
Üst