AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Travmali hastada hava yolu acikligi nasil saglanir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
265.352
Çözümler
5
Tepkime puanı
1
Puan
38

Travmalı hastada hava yolu açıklığı nasıl sağlanır?​

Çene itme manevrası, geçici balon-valf maskesi (BVM) ile ventilasyon, supraglottik havayolu cihazının yerleştirilmesi veya endotrakeal entübasyon gibi çeşitli hayat kurtarıcı oksijenasyon manevraları vardır.

Hava yolu açma yöntemleri nelerdir?​

Havayolu sağlanmasının çeşitli yöntemleri vardır. Bunlar; pozisyon verme, oral-nasal airway cihazı kullanma, laringeal maske airway ve özafagotrakeal kombitüp kullanma veya endotrakeal entübasyon sağlanması gibi yöntemlerdir.
Hava yolu açıklığının sağlanmasında hasta veya yaralının boyun bölgesinde travma oluşmuş veya travma şüphesi var ise hangi pozisyon uygulanır?​
bölgesinde travma oluşmuş veya travma şüphesi var ise hava yolu açıklığının sağlanması için çene itme pozisyonu uygulanır.

Hava yolu açıklığı ne demek?​

Hava yolu açıklığı ne demek?
A.Havayolu açıklığının değerlendirilmesi: Havanın akciğerlere ulaşabilmesi için hava yolunun açık olması gerekir. Hava yolu açıklığı sağlanırken hasta/yaralı baş, boyun, gövde ekseni düz olacak şekilde yatırılmalıdır.

4 hava yolu açıklığı nasıl değerlendirilir?​

4 hava yolu açıklığı nasıl değerlendirilir?
A.Havayolu açıklığının değerlendirilmesi: Hava yolu açıklığı sağlanırken hasta/yaralı baş, boyun, gövde ekseni düz olacak şekilde yatırılmalıdır. Bilinç kaybı belirlenmiş kişide; ağız içine önce göz ile bakılmalı, eğer yabancı cisim var ise işaret parmağı yandan ağız içine sokularak cisim çıkartılmalıdır.

Havayolu açıklığı nedir?​

Hasta veya yaralının ağız içinde bir cisim olup olmadığı kontrol edilir. Eğer ağız içinde bir cisim varsa çengel ya da cımbız yöntemiyle çıkartılır. Bilinci olmayan kişilerin dili arkaya düşüp hava yolunu tıkayabileceğinden baş geriye çekilip çene ileri doğru itilerek hava yolu açıklığı sağlanmış olur.

Preoksijenasyon neden yapılır?​

Preoksijenasyon acil hava yolu yönetimi için kritik öneme sahiptir. Desatürasyondan önce güvenli apne süresini artırır. Ek olarak, iyi ön oksijenlenme etkili apneik oksijenasyon için bir ön koşuldur (apneik oksijenasyon, burun kanülünden alveollere uzanan yüksek oksijen konsantrasyonuna bağlıdır).
Hava yolunu açmak için hangi pozisyon verilir?​
Bunun için; Bir el alına yerleştirilir, Diğer elin iki parmağı çene kemiğinin üzerine yerleştirilir, Alından bastırılıp, çeneden kaldırılarak baş geriye doğru itilir, Böylece dil yerinden oynatılarak hava yolu açıklığı sağlanmış olur.

Solunum değerlendirmesi kaç saniye?​

Solunum değerlendirmesi kaç saniye?
B-Solunumun değerlendirilmesi: İlkyardımcı, başını hasta/yaralının göğsüne bakacak şekilde yan çevirerek yüzünü hasta/yaralının ağzına yaklaştırır, Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile solunum yapıp yapmadığını 10 saniye süre ile değerlendirir.
 
Travmalı hastalarda hava yolu açıklığının sağlanması acil ve hayati bir öneme sahiptir. Bu durumda çeşitli manevralar ve yöntemler kullanılarak hava yolunun açık tutulması ve oksijenasyonun sağlanması gerekmektedir. Öncelikle, çene itme manevrası yapılabilir. Eğer hastanın çenesinde veya boyun bölgesinde travma ihtimali varsa, çene itme pozisyonu uygulanarak hava yolu açıklığı sağlanabilir.

Ayrıca, geçici balon-valf maskesi (BVM) ile ventilasyon, supraglottik havayolu cihazının yerleştirilmesi veya endotrakeal entübasyon gibi yöntemler de kullanılabilir. Hava yolu açıklığının sağlanmasında pozisyon verme, oral-nasal airway cihazı kullanma, laringeal maske airway ve özafagotrakeal kombitüp kullanma veya endotrakeal entübasyon gibi yöntemler de tercih edilebilir.

Hava yolu açıklığı, havanın akciğerlere ulaşabilmesi için hava yolunun açık olması durumunu ifade eder. Bu durumda hasta veya yaralının baş, boyun ve gövde ekseni düz bir şekilde tutularak hava yolunun açık tutulması sağlanmalıdır.

Öte yandan, solunum değerlendirmesi yaparken başınızı hasta/yaralının göğsüne çevirerek yüzünü onun ağzına yaklaştırın. Bak-Dinle-Hisset yöntemi ile solunum yapıp yapmadığını 10 saniye süreyle değerlendirin.

Son olarak, preoksijenasyon acil hava yolu yönetimi için önemlidir ve desatürasyonu önleyerek güvenli apne süresini artırabilir. Hava yolunu açmak için ise çene itme pozisyonu uygulanabilir. Bir el alına yerleştirilirken diğer elin iki parmağı çene kemiğinin üzerine yerleştirilir ve alından bastırılıp çeneden kaldırılarak baş geriye doğru itilir, böylece dil yerinden oynatarak hava yolu açıklığı sağlanmış olur.
 
Geri
Üst