Transit rejimi taraflari nelerdir?

  • Konuyu Başlatan Konuyu Başlatan Admin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

Admin

Yönetici
Site Sorumlusu
Katılım
17 Ocak 2024
Mesajlar
171.662
Çözümler
15
Tepkime puanı
1
Puan
38
Web sitesi
forumsitesi.com.tr

Transit rejimi tarafları nelerdir?​

Cevap: Ülkemizin de 01.12.2012 tarihinden itibaren akit tarafı olduğu Ortak Transit Sözleşmesinin diğer akit tarafları; 28 ülkeden oluşan Avrupa Topluluğu (Avrupa Topluluğu ülkeleri ayrı birer akit taraf değil Avrupa Topluluğu bir bütün olarak akit taraftır.), Makedonya, Sırbistan, İsviçre, İzlanda ve Norveç’dir.

Normal Basitleştirilmiş usül nedir?​

Basitleştirilmiş Usul kavramı, gümrük idareleri tarafından dış ticaret işlemlerinin daha hızlı ve etkin bir biçimde gerçekleştirilmesini temin et- mek amacıyla uygulamaya konulan gümrük usul ve formalitelerinin azaltılması veya kolaylaştı- rılmasına yönelik uygulamalar bütünü olarak tanımlanır .
Bs3 kodu nedir?
Taşıt Üstü İşlemlerde Tercihli Menşe Belgelerinin BS-3 Kodu İle Kabul Edilmesine Dair İlgili Dağıtımlı Yazı Yayımlanmıştır. Konu: Taşıt Üstü İşlemlerde Tercihli Menşe Belgelerinin BS-3 Kodu İle Kabul Edilmesine Dair İlgili Dağıtımlı Yazı Yayımlanmıştır.

Enq_rec ne demek?​

ENQ_REC: Transit rejimi kapsamı aracın verilen süre sınırı içerisinde varış idaresine ulaşmaması veya varış bildirimi yapılmış ancak bu bildirimi müteakip 6 gün içinde kontrol sonucu girilmemiş beyannameler için araştırma önerilmiş. ENQ_REQ: Araştırma başlatılmış beyanname.

Transit ticareti kimler yapabilir?​

Ülkemizde yerleşik olarak, vergiye tabi çalışan, esnaf odalarına kayıtlı tüm gerçek ve tüzel kişiler transit ticaret yapabilir ve transit taciri olarak adlandırılır. Transit tacirin malı aldığı satıcıya yaptığı ödeme alış bedeli, alıcıdan tahsil ettiği bedel ise, satış bedeli olacaktır.
Basitleştirilmiş hat nedir?
Basitleştirilmiş Gümrük Hattı (BGH) nedir? Türkiye ile Rusya arasında oluşturulan, iki ülke arasındaki ticarette sevk edilen mallara ilişkin bilgilerin iki ülkenin gümrük idareleri arasında elektronik yolla önceden değişimine dayanan bir sistemdir.

Basitleştirilmiş ATR Nedir?​

Türkiye ile Avrupa Topluluğu Arasında Oluşturulan Gümrük Birliği’nin Uygulanmasına İlişkin Esaslar Hakkında Karar’ın 7. Bölümü Basitleştirilmiş İşlemler Hükmü uyarınca Onaylanmış İhracatçı yetkisi alan firmalarca düzenlenen ve Gümrük İdarelerine vize işlemi için ibraz zorunluluğu olmayan belgedir.

Bs1 nedir?​

BS-1 Seçilen beyannamelerde en az bir “S” dogrulama kodu ile belge beyan edilmelidir. Onaylanmış Kişi Statü Belgesi sahibi kişilerin gümrük idarelerine yazılı olarak başvurmaları halinde, beyanlarını eksik bilgi ve/veya belge ile yapmalarına izin verilir.
Onaylanmış Kişi Statü Belgesi Nedir?
OKSB (Onaylanmış Kişi Statü Belgesi), Onaylanmış Kişi Statüsü almaya hak kazanan kişilere verilen belgedir. Türkiye Gümrük Bölgesinde yerleşik ve en az iki yıldır faaliyette bulunan firmaların OKSB sahibi olabilmesi için koşullar aranan koşullar “genel koşullar” ve “özel koşullar” olmak üzere ikiye ayrılmıştır.

NCTS ne demek?​

Cevap: NCTS (Yeni Bilgisayarlı Transit Sistemi), Ortak Transit Rejiminin amacı olan transit işlemlerini hızlandırmak ve basitleştirmek için işlemlerin elektronik ortamda yürütülmesini sağlayan ve 2005 yılında tüm taraf ülkelerde uygulamaya konulan elektronik sistemdir.

Transit ticaret ithalat sayılır mı?​

Transit ticaret, bir ticaret şekli olup, ihracat ve ithalat rejimlerine tabi değildir. Bu yüzden herhangi bir şekilde gümrük beyannamesi düzenlenmez. Bu ticaret şekli vergi resim harç istisnasına tabidir.
Transit ticaret neden yapılır?
Türkiye’de yerleşik herhangi bir firma tarafından ithal edilmek amacıyla yurda getirilerek, gümrük antrepolarına alınan bir malın aynı firma ya da malları gümrük antreposunda devir alan başka bir firma tarafından başka bir ülkeye (ya da malın getirildiği ülkedeki başka bir firmaya ) satılması da transit ticaret …
 
Geri
Üst