AdBlock kullandığınızı tespit ettik.

Bu sitenin devam edebilmesi için lütfen devre dışı bırakın.

Transistorlerin calisma bolgelerini inceleyiniz neye gore calisma bolgeleri belirlenir aciklayiniz?

Editör

Yeni Üye
Katılım
7 Mart 2024
Mesajlar
119.108
Çözümler
1
Tepkime puanı
1
Puan
36

Transistörlerin çalışma bölgelerini inceleyiniz neye göre çalışma bölgeleri belirlenir açıklayınız?​

PNP tipi transistörde DC besleme gerilimi ve akımlarının yönleri terstir. Transistörler genellikle çalışma bölgelerine göre sınıflandırılarak incelenebilir. Transistörün çalışma bölgeleri; kesim, doyum ve aktif bölge olarak adlandırılır. Kesim ve doyum bölgelerinde bir anahtar işlevi görür.

Emitter Base Collector nedir?​

İlk yapılan transistörler ‘Nokta Kontaklı’ transistörlerdi. Nokta kontaklı transistörler, iki whisker’li bir kristal diyottan ibarettir. Kristale ‘Base’, whiskerlerden birine ‘Emitter’ diğerine de ‘Collector’ adı verilir.

Kollektör akımı nasıl bulunur?​

Kollektör akımı nasıl bulunur?
Kollektör ve emiter akımlarını bulabilmek için; IC = β · IB ve IE = IC + IB formülleri kullanılır.

BJT neden doyum bölgesinde kullanılır?​

BJT neden doyum bölgesinde kullanılır?
Transistör, ideal koşullarda kesim bölgesinde iken sonsuz direnç değerinde olduğu için kollektör akımı IC = 0 ‘dır. Doyum bölgesinde ise sıfır direnç değerinde olup maksimum IC akımını geçirmektedir.

Transistörler nasıl çalışır?​

Transistörler bir gerilim yada akım kaynağı ile başka bir akım yada gerilim kaynağını kontrol etmeye yarayan elektronik devre elemanlarıdır. En çok kullanılan türleri BJT ve FET’lerdir. BJT’ler akım ile çalışırken FET’ler gerilimin oluşturduğu elektrik alanla çalışırlar.

N kanal mosfet nedir?​

Depletion Tip MOSFET (N Kanal): Bu tip MOSFET’lerin yapılarında, Drain ve Source uçlarına bağlı iki N tipi bölgenin arasında kanal bulunmaktadır. Gate ucu üzerindeki gerilim 0V olduğunda bile bu kanal sayesinde Drain ve Source arasında belirli bir akım geçer.

Emiter akımı nedir?​

Emiter akımı nedir?
Emiter akımı beyz ve kollektör akımlarının toplamına eşittir. PNP tipi transistörlerin yapısı da NPN tipi transistörler gibidir. Tek fark bu kez P tipi iki yarı iletken madde arasına ince bir tabaka halinde N tipi yarı iletken maddenin yerleştirilmiş olmasıdır.
 
Transistörlerin çalışma bölgeleri genellikle kesim, doyum ve aktif bölge olarak adlandırılır. Bu bölgeler genellikle transistörlerin karakteristiklerini ve fonksiyonlarını belirler. İşte transistörlerin çalışma bölgeleri ve bu bölgelerin belirlenmesinde dikkate alınan faktörler:

1. Kesim Bölgesi: Transistörün kesim bölgesinde, baz ve emiter arasındaki ters yönlü voltaj yeterli düzeyde değildir. Bu durumda, transistör kapalıdır ve çok küçük bir akım geçişi meydana gelir. Kesim bölgesinde transistör, yüksek dirençli bir anahtara benzer bir rol oynar.

2. Doyum Bölgesi: Transistörün doyum bölgesinde, baz ve emiter arasındaki voltaj düzeyi yeterince yüksektir ve bu nedenle transistör tamamen açıktır. Doyum bölgesinde, transistör maksimum akım geçişine izin verir.

3. Aktif Bölge: Transistörün aktif bölgesi, kesim ve doyum bölgeleri arasındaki aralıktır. Bu bölgede, transistör yükseltilmiş bir şekilde çalışır ve belirli bir akım-geniş çıkış karakteristiği sergiler.

Belirli bir transistörün çalışma bölgesi, baz gerilimi ve akımı, kolektör akımı ve diğer elektriksel parametrelerine bağlı olacaktır. Bu parametreler transistörlerin kullanım amacına göre dikkatlice seçilir ve optimize edilir.

Emiter, baz ve kollektör terimleri ise transistör yapılarına göre farklı bölgeleri temsil eder. PNP tipi transistörde emiter, baz ve kollektör bağlantıları pozitif yüklüdür, NPN tipinde ise negatif yüklüdür. Emiter akımı, transistörün emiter, baz ve kollektör bölgelerindeki akımların toplamıdır ve transistörün çalışma prensiplerini anlamak için önemlidir.
 
Geri
Üst